EL BACTERI E. COLI, A ALEMANYA, ES DEU A UNA MUTACIÓ GENÈTICA

ecoli
Fa vint i tres anys, un bacteri intestinal inofensiu anomenat E. Coli va desenvolupar la capacitat de matar la gent a través de la intoxicació alimentària, provocant diarrea sanguinolenta i fallida renal. Els bacteris E. Coli viuen normalment en l’intestí i no creen cap perill, però algunes varietats poden causar aquesta intoxicació alimentària fatal. Una de les més perilloses és la E. ,Coli O157 la qual és transportada pel bestiar (principalment boví), i pot entrar en la cadena alimentària destinada al consum humà, per via de la carn contaminada i un inadequat processament dels aliments.

En algun moment, abans de 1982, un virus desconegut que ataca bacteris va passar una part del seu codi genètic a la E. Coli, permetent que algunes soques produeixin la toxina Shiga. Aquest verí mortal causa la greu infecció alimentària que dóna lloc als terribles símptomes descrits.

ecoli1L’equip ara ha descobert com el virus va poder infectar la E. Coli, identificant un nou però comú receptor en la superfície de les cèl lules de la E. Coli, que permet als virus entrar en els bacteris. Un cop dins, el virus incorpora el nou material genètic al bacteri, dotant-la de l’habilitat per produir la toxina Shiga.

Per tal de reduir la probabilitat de contacte amb la E. Coli, Heather Allison, de l’Escola de Ciències Biològiques de la Universitat de Liverpool, recomana evitar la carn picada de vaca poc cuinada, comestibles en general que hagin estat en contacte amb excrements de bestiar i no s’hagin cuinat o rentat correctament; aigua no tractada, contaminada amb excrements del bestiar, i aliments cuinats que hagin estat en contacte amb carn contaminada crua.

Per ampliar la informació

Ruben Cerquier, 4t ESO

Aquest article ha estat publicat en Ciència i Tecnologia, El Món avui, General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *