Τί ἐστίν; τί ἐπιγιγνώσκεις;


Després d’observar amb atenció aquesta moneda (si cliques damunt la imatge s’ampliarà!), digues de quin país és? Com ho has esbrinat? Quin valor nominal té? De quin material és? Quin és l’any d’emissió? És de curs legal o de col·leccionista? Qui apareix a l’anvers? Qui era i què en saps? En quina obra d’art s’han inspirat per reproduir la seva imatge? Té algun significat que miri cap a l’esquerra? Què hi ha al revers? Has identificat alguns mots, alguna frase del fons? En quina llengua estan? A qui es refereixen? Quina és la frase més famosa? Per què  l’has reconeguda? En quina obra la trobem?, etc.

 

31 thoughts on “Τί ἐστίν; τί ἐπιγιγνώσκεις;

 1. Laia Muñoz Osorio

  Les fotografies que podem observar a l’article representen una moneda d’euro grega de plata que va sortir al mercat el 5 de novembre. El seu valor nominal és de deu euros, tot i que el seu valor real és de 75 euros.

  El personatge que apareix és Sòcrates (Σωκράτης) i sota el seu nom se’ns mostra els anys en que va viure: 469-399 πΧ (Περί Χριστός, abans de Crist). A més a més de Σωκράτης, podem llegir Ελληνική δημοκρατία, és a dir “la democràcia grega”. La democràcia és un dels símbols de Grècia per excel•lència, juntament amb Sòcrates que és un dels seus pares.

  La democràcia va néixer a l’àgora, on els homes es trobaven per a conversar i intercanviar opinions. A mesura que el pensament filosòfic deixava enrere el pensament mitològic que era irracional i caòtic, la raó i el coneixement es van convertir en imprescindibles per a la vida d’un filòsof i d’aquí sorgí la democràcia, una nova ideologia política que oferia a tots els ciutadans l’oportunitat d’escollir i defensar els seus interessos. Sòcrates va participar en la construcció d’una societat en que la raó i el coneixement eren més importants que la riquesa i el poder, però va haver d’enfrontar-se a les personalitats més influents d’Atenes que el van portar cap a la seva condemna a mort. Una vegada empresonat, els alumnes del filòsof li van proposar escapar a canvi de deixar d’ajudar a la gent a trobar el coneixement i abandonar la seva polis, Atenes. Sòcrates rebutjà la proposta: mai no renunciaria al coneixement i a la seva estimada Atenes.

  Al revers de la moneda apareix l’escut d’armes de la República Hel•lènica, vigent des del 1974, després de la dissolució de la dictadura de Ioannis Metaxàs. La moneda representa un nexe entre les dues Grècies: la clàssica (amb Sòcrates) i l’actual (escut de la república i euro), amb altres paraules: el passat i el present o futur. El simbolisme de la moneda recull totes les eines necessàries per a reconstruir Grècia: la democràcia, el coneixement.

 2. Noelia Caballero

  Xaipete!

  La veritat es que mai havia vist aquesta moneda.
  He pogut deduir que aquesta moneda es grega per les seves inscripcions en grec.
  A l’anvers es mostra el perfil de Sòcrates i al fons antics dits grecs.

  Sòcrates (469-399 aC), el filòsof atenès, va ser una de les figures més prominents de la cultura grega antiga.Es va dedicar a la discussió de la filosofia amb la gent de tots els àmbits de la vida en els llocs públics de la ciutat, però, a diferència dels sofistes, es va negar el pagament dels seus ensenyaments. Com no va deixar obra escrita, el coneixement dels seus ensenyaments ens ha arribat a través dels escrits dels seus alumnes, entre ells, destaca Plató.

  Al revers es mostra l’escut d’armes de la República Hel·lènica, al fons antics dits grecs i també podem observar que posa Ελληνική δημοκρατία que vol dir “la democràcia grega”

  Les característiques de la moneda grega es que esta feta de plata de 925 milesimas, amb un pes de 34,1 g. i un diàmetre de 40 mm. El preu de la moneda és de 74 € i un tiratge de 5.000 monedes.El valor que té aquesta moneda es de 10€. L’emissió de les monedes és el 5 de novembre del 2012.

 3. Zícora

  Salve.

  Aquestes imatges representen una moneda d’euro, de plata i d’origen grec. El día que va sortir aquesta moneda fou el 5 de novembre. El seu valor nominal és d’uns 10 euros.

  Qui apareix en aquesta moneda és Sòcrates, filòsof grec, que va viure del 469 al 399 aC. A part d’aixó, també es pot observar que diu Ελληνική δημοκρατία, que vol dir “democràcia grega”.

  L’èsser humà no sempre va poguer compartir les seves propies idees amb altra gent, ja que abans de que hi apareixes l’actitud filosòfica, va haber-hi l’actitud mitològica, aquella en que l’autoritat s’apel·laba a la voluntad dels deus, ja que ells ho feien tot i era una resposta sempre donada. La gent contestaba sempre de la mateixa manera. Per altra banda, hi havia una visió caòtica de la realitat, vista com un caos, on no es diferenciaben ni l’ordre natural ni l’ordre social.

  Sòcrates va ser un gran lluitador per la democràcia, on tant sols s’ha li donaba importància a la riquesa i no a les ideologies. A Sòcrates se’l va acusar de corrompre els joves i de posar en dubta la creença dels deus, i per aixó el van arribar a matar. Sòcrates és famós per la famosa frase: “Tant sols se que no se res”.

  Per fer aquesta moneda s’han inspirat en un bust de Sòcrates.

 4. espasa.aida2011

  Salve Lida! He decidit centrar-me per fi i anar enserio amb grec poc a poc.

  És una moneda grega on la imatge de Sòcrates hi és representada.
  Segons el que he trobat en una pàgina web, aquesta moneda surt representat Sòcrates i els anys els quals va nèixer,
  469-399 πΧ. He trobat també les seves característiques que són vàries.
  És una moneda de plata de 925 mil.lèsimes amb un pes de 34,1 g. i un diàmetre de 40 mm. El preu de la moneda és de 74 euros i una tirada de de la moneda es de 74€, i una tirada de 5.000 monedas. L’emisió d’aquestes monedes va ser el 5 de novembre del 2012.
  Al revers de la moneda apareix l’escut d’armes de la República Hel•lènica, vigent des del 1974, després de la dissolució de la dictadura de Ioannis Metaxàs. La moneda representa un nexe entre les dues Grècies: la clàssica (amb Sòcrates) i l’actual (escut de la república i euro.

  Abaix, podem observar una frase en grec que es tradueix com ‘la democràcia grega’.

  Sòcrates (Grec: Σωκράτης, Atenes, c. 470 aC – 399 aC[1]) va ser un filòsof grec, a qui es considera el fundador de la filosofia occidental i va criticar bastant la democràcia grega.

  Aquesta és la seva crítica:

  En una societat democràtica que té com a principis d’igualtat de tots els homes, la llibertat de pensament, la llibertat d’expressió, la tolerància. És possible la recerca de la veritat per sobre dels interessos polítics. Vegem el cas de Sòcrates.
  La igualtat democràtica, implícitament o explícitament nega qualsevol tipus d’autoritat intel · lectual, ja que la validesa d’una afirmació no recau en la seva adequació a la realitat, sinó en la llibertat i igualtat de tots els homes de tenir les seves pròpies opinions siguin aquestes errònies o veritables. La Grècia antiga, va viure aquell fet, Protàgores, diria l’home és la mesura de les coses, expressant l’ideal democràtic dels grecs, els ciutadans eren iguals més no els esclaus, i el mateix valor tenien les seves opinions. Sòcrates comprenia clarament que afirmar que l’home era la mesura de totes les coses, era justificar el relativisme i anarquia intel · lectual que reproduiria en els homes només més ignorància i orgull. Va combatre als sofistes fent-los veure les inevitables contradiccions que tanca el relativisme, per Sòcrates la saviesa no era una cosa donada als homes, sinó que era una cosa que tot ésser humà que tingués les condicions materials i espirituals podia conrear. Lamentablement, el discurs socràtic, estava condemnat al fracàs, ja que en una democràcia tota afirmació és reduïda a mera opinió, i tota afirmació pot ser anul · lada per la seva oposada. D’aquesta manera es postula que ningú pot afirmar una veritat que sigui vàlida per als altres homes, sinó que tota veritat és vàlida només per a aquell que l’afirmació. Sòcrates creia però en el poder d’atracció de la veritat, i la necessitat de fonamentar la nostra vida i les nostres accions a través de la recerca de la veritat, recerca que va portar fins a les últimes conseqüències. Aquesta tasca socràtica és una tasca necessària dins de tota societat, encara que aquells que tenen la missió de realitzar no siguin ben vistos, ja que els prejudicis i interessos socials no sempre són compatibles amb la veritat, i la democràcia atenesa no va perdonar a Sòcrates aquesta gosadia , la tasca dels sofistes en canvi era vista amb bons ulls pels atenesos ja que ells ensenyaven la retòrica, l’oratòria, instrument necessari per a l’exercici de la política i domini de les masses. L’ensenyament dels sofistes era útil en el camp dels interessos polítics.

  He fet el que he pogut, Ave!

 5. Irina

  Tot i que m’ha costat trobar-ho per fi ho he trobat!
  És una moneda de Grècia, té un valor nominal de 10 euros tot i queel seu valor real és de 75 euros. Està feta de plata. Va sortir al mercat el 5 de novembre. És una moneda de coleccionista. El personatge que hi apareix és Sòcrates. Sòcrates fou un filòsof grec, a qui es considera el fundador de la filosofia occidental. Ell va dir la famosa frase de “només er que no ser res”. Va ser un dels pares de la democràcia actual. També e spot veure que hib ha unes lletres Ελληνική δημοκρατία, que vol dir “democràcia grega”.

  Al revers de la moneda apareix l’escut d’armes de la República Hel•lènica. Hi ha uns antigues frases fetes en grec. La frase més famosa és “només sé que no ser res”, està en la obra de Plató en la obra “Apologia de Sócrates”, en grec la frase és “ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα, hèn oîda hóti oudèn oîda”. Enla moneda apareix aquesta frase, l’he trobat al revers, és la que esta marcada de un color més fosc.

 6. Andrea Balart

  Xaipete!

  Aquesta moneda de plata és de Grècia. Ho he esbrinat per la imatge de Sòcrates i perquè a l’envers hi han lletres gregues. El preu de la moneda és de 74€ i aquesta moneda es va emetre el 5 de novembre del 2012. és una moneda per a col·leccionistes. El personatge que apareix és Sòcrates Sòcrates(470 aC – 399 aC[1]) un filòsof grec, a qui es considera el fundador de la filosofia occidental. A sota tenim el seu nom escrit en grec i Ελληνική δημοκρατία és a dir la democràcia grega. Crec que la obra en que s’insipren és en el bust de Sòcrates tot i que està de perfil.

  El revers de la moneda hi ha l’escut de la República Hel·lènica . Al fons d’aquest hi han frases fetes gregues com alguna de Sòcrates. No les he pogudes identificar molt bé.

 7. lourdes caparros

  Xaipete!!!

  Aquesta es una moneda de 10 euros de col.leccionista.És una moneda grega,això ho podem deduir atraves del tipus de lletra,ja que és grec modern.El valor d’aquesta moneda són 10 euros,i això o sabem perque possa la paraula ”euro”.Aquesta mokeda ca ser emitida el 5 de novembre del 2012.Només hi han 5000 monedes d’aquest tipus.
  A l’anvers apareix Sòcrates. Era un filósof de l’antiga Grècia (es considera el fundador de la filosofia occidental).Tot el que sabem d’aquest filosof ho sabem apartir del que els seus deixebles van escriure sobre ell.
  Jo crec que aquesta imatge de Sócrates podria ser aquesta:
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a4/Socrates_Louvre.jpg
  és un bust del museu del Louvre.
  Al revès hi ha el escut de la república hel·lenística.
  Al fons de la moneda hi han antigues dites greges i tambe podem trobar això: Ελληνική δημοκρατία, és a dir “la democràcia grega”.
  A sota del nas de Sócrates hi ha la frasse de ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα,que és la famosa frase de ”només se que no se res”. Aquesta frasse se l’hi atribueix a Sócrates,però podriem dir que es una frase de Plató en boca de Sócrates.
  També podem veure la frase de: γνῶθι σεαυτόν, ”conocete a ti mismo”.

  VALE

 8. Marta Serna Sánchez

  Xaipete!!!
  Quin article tan interessant. Mai havia vist aquesta moneda.
  Aquesta moneda de deu euros de col·leccionista m’ha sobtat bastant i he decidit buscar més informació sobre ella.
  M’he estat informant i he deduit que aquesta moneda és la que s’utilitza a Grècia. Ho he suposat per dues raons. La primera raó és perquè principalment té grabats grecs i he buscat per internet i m’ho ha corroborat.
  El valor que tindria aquesta moneda és equivalent a un bitllet de deu euros (podem veure com hi ha un numero deu grabat a la moneda i abaix posa amb lletres gregues la paraula “euro”. Si ens fixem en la moneda, a baix de tot hi ha l’any d’emissió, 2012.
  Segurament es tractarà d’una moneda de colleccionista ja que no es massa usual. Només s’han elaborat 5.000.
  A l’anvers apareix Sòcrates. Era un filósof de l’antiga Grècia (es considera el fundador de la filosofia occidental). Els seus pensaments i raonaments només els podem llegir gràcies als seus deixebles que ho van deixar per escrit. Un clar exemple seria Plató (va escriure els diàlegs socràtics).
  He estat cercant al wikipedia commons com m’has aconsellat i he anat comparant els bustos de Sòcrates amb el perfil que hi ha gravat a la moneda. Considero que podria estar inspirat en aquest bust (actualment està al louvre de París, França):
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a4/Socrates_Louvre.jpg. Al revès hi ha el escut de la república hel·lenística.
  Segons he trobat, al fons de la moneda hi ha aquesta frase “Ελληνική δημοκρατία” que significa “Democràcia grega”. Tambè hi ha antics dits grecs. N’hi ha un que destaca que es molt famós: Només se que no ser res. En grec seria “ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα”. Aquesta frase la va dir Sòcrates però la va deixar per escrit Plató. Una altra frase que tambè he detectat és la de “conèixet a tu mateix”. En grec seria “γνῶθι σεαυτόν”.
  En conclusió em sembla una moneda molt interessant d’analitzar i considero que encara que actualment costi setenta-quatre euros, en un futur el preu pot augmentar ja que es de colleccionista.

 9. nuria yela

  Xαιρετε!

  La moneda que tenim aquí a dalt és d’origen grec, només ens hem de fixar en les seves lletres i a aquestes alçades del curs ja podem començar a intuir algunes paraules.
  El personatge que hi ha representat (ja deia jo que em sonava…) és Sòcrates i diria que la representació a la moneda s’ha inspirat en l’estàtua de marbre (bust) del filòsof que està exposada al Louvre.

  He intentat de totes les maneres esbrinar el significat de per què esta mirant cap a l’esquerra, però no hi ha hagut manera… Tot i així ha sigut molt lucratiu descobrir el mon de la numismàtica. Hi ha moltíssima gent aficionada a col•leccionar monedes de diferents països, encara que costin una gran xifra de diners. M’ha sorprès la quantitat de fòrums que es poden arribar a trobar a internet, on es venen, intercanvien i compren monedes de tot tipus.
  Com ja he comentat abans és interessant conèixer una mica millor el món de la numismàtica, només hi ha 5.000 monedes com aquesta. Té un diàmetre de 40 mm i és en un 92’5% de plata. Ja s’està venent arreu del món per més del preu que té, en teoria.

  Espero que us sembli interessant!

 10. Laia Muñoz Osorio

  Aquesta moneda que representa el bust de Sòcrates és una moneda d’edició col•leccionista si considerem que el valor nominal de la moneda és de deu euros i no existeix cap moneda amb aquest valor.

  L’escut que apareix al revers és l’escut de la república hel•lènica actual. Com que la moneda és platejada, no es pot apreciar els seus color originals que són el blau (el fons) i el blanc (la creu) i l’escut està envoltat per llorer.

  A més a més de l’estígia de Sòcrates i l’escut de Grècia, trobem tant a l’anvers com al revers dites cèlebres gregues. A diferència de “Ελληνική Δημοκρατία” que apareix en grec modern, la gran part de les dites estan en grec antic. La frase que més ressalta i que també és la més famosa de Sòcrates és “ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα” (Només sé que no sé res) . Tanmateix cal dir que el testimoni de Sòcrates ha arribat a l’actualitat gràcies a l’obra de Plató, especialment els Diàlegs de Joventut. L’he reconeguda perquè fa poc vaig fer un article a Aracne Fila i Fila i vaig haver de buscar la traducció.

 11. almabergel

  XAIPETE!

  Mai havía vist aquesta moneda d’euro. Al veure les incripcions en grec e deduït que era una moneda grega.
  És una moneda d’euro grega de plata i el seu valor real és de 75 euros. Les seves mesures són de 925 mil.lèsimes amb un pes de 34,1 g. i un diàmetre de 40 mm.

  El personatge que apareix és Sòcrates (Σωκράτης), es considera el fundador de la filosofia occidental. Només ens n’ha arribat informació per mitjà dels seus deixebles. En particular, els diàlegs de Plató ofereixen la font d’informació més fiable sobre Sòcrates que hi ha actualment. A partir de la descripció de Plató, Sòcrates pren renom especialment per la seva contribució al camp de l’ètica, i és també aquest Sòcrates platònic el que dóna el seu nom als conceptes de la ironia socràtica i del mètode socràtic, o elenchus.

  Sota l’imatge de Sócrates se’ns mostra els anys en que va viure: 469-399 πΧ (Περί Χριστός, abans de Crist). També podem llegir Ελληνική δημοκρατία, és a dir “la democràcia grega”.
  La democràcia va néixer a l’àgora, on els homes es trobaven per a conversar i intercanviar opinions. Poc a poc el pensament filosòfic deixava enrere el pensament mitològic que era irracional i caòtic, per tant, la raó i el coneixement es començaven a convertir en primordials per a la vida d’un filòsof i d’aquí va sorgir la democràcia, que era una nova ideologia política que oferia a tots els ciutadans l’oportunitat d’escollir i defensar els seus interessos.
  Sòcrates defensava la construcció d’una societat en que la raó i el coneixement siguessin més importants que la riquesa i el poder, però desafortunadament, per defensar aquestes idees va ser condemnat a mort.

  Al revers de la moneda apareix l’escut d’armes de la República Hel•lènica, vigent des del 1974. La moneda representa un nexe entre les dues Grècies: la clàssica (amb Sòcrates) i l’actual (escut de la república i euro), per tant, aquesta moneda d’alguna manera ens intenta representar el passat, el present i futur. També al posar a Sócrates ens representa el coneixement i la democràcia.

 12. Margalida Capellà Soler Post author

  Laia, què vols dir amb “l’estígia”? Volies dir “l’efígie”?

 13. Xènia Sánchez Hernández

  Sòcrates (469-399 aC), el filòsof atenès, va ser una de les figures més prominents de la cultura grega antiga.Es va dedicar a la discussió de la filosofia amb la gent de tots els àmbits de la vida en els llocs públics de la ciutat, però, a diferència dels sofistes, es va negar el pagament dels seus ensenyaments. Com no va deixar obra escrita, el coneixement dels seus ensenyaments ens ha arribat a través dels escrits dels seus alumnes, entre ells, destaca Plató.Les característiques de la moneda grega es que esta feta de plata de 925 milesimas, amb un pes de 34,1 g. i un diàmetre de 40 mm. El preu de la moneda és de 74 € i un tiratge de 5.000 monedes.El valor que té aquesta moneda es de 10€. L’emissió de les monedes és el 5 de novembre del 2012.Al revers es mostra l’escut d’armes de la República Hel·lènica, al fons antics dits grecs i també podem observar que posa Ελληνική δημοκρατία que vol dir “la democràcia grega”.
  He pogut deduir que aquesta moneda es grega per les seves inscripcions en grec. A l’anvers es mostra el perfil de Sòcrates i al fons antics dits grecs.

 14. Dani

  Xaipe!

  És una moneda de Grècia, té un valor nominal de 10 euros tot i que el seu valor real és de 74 euros. Està feta de plata. Va sortir al mercat el 5 de novembre. És una moneda de coleccionista. El personatge que hi apareix és Sòcrates. Sòcrates fou un filòsof grec, a qui es considera el fundador de la filosofia occidental. Ell va dir la famosa frase de “només er que no ser res”. Va ser un dels pares de la democràcia actual. També es pot veure que hi ha unes lletres Ελληνική δημοκρατία, que vol dir “democràcia grega”.

  Al revers de la moneda apareix l’escut d’armes de la República Hel•lènica. Hi ha uns antigues frases fetes en grec. La frase més famosa és “només sé que no ser res”.

 15. Clàudia Cazaux Cuberas

  Xaipete!

  – És una moneda de Grècia, ho he pogut esbrinar veient les lletres gregues.
  – Aquesta moneda té un valor de 10 euros i va ser emitida el 5 de novembre de 2012.
  – És una moneda de col·leccionista.
  – El personatge que apareix a l’anvers de la moneda és Sòcrates, filòsof grec nascut el 470 aC i mort l’any 399 aC, és considerat fundador de la filosofia occidental.
  – Podria ser que estigués inspirat en algun bust de Sòcrates en el que estigui de perfil.
  – Al revers d’aquesta moneda hi podem trobar l’escut de la República Hel·lènica, al fons hi ha frases escrites en grec com podria ser la següent: Ελληνική δημοκρατία, que significa “democràcia grega”, per tant suposo que es deu referir a la població.
  – La frase més famosa de Sòcrates i també la que més ressalta a la moneda és: ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα, que significa Només sé que no sé res.

 16. Sergio Fernandez

  Xaipe!

  Aquesta moneda es grega, al revers de la moneda apareix l’escut d’armes de la República Hel•lènica, vigent des del 1974, després de la dissolució de la dictadura de Ioannis Metaxàs. La moneda representa un nexe entre les dues Grècies: la clàssica (amb Sòcrates) i l’actual (escut de la república i euro), amb altres paraules: el passat i el present o futur. El simbolisme de la moneda recull totes les eines necessàries per a reconstruir Grècia: la democràcia, el coneixement.

 17. Marta Gallardo

  Xaipe!

  La moneda de la imatge podem identificar que és grega per les lletres que están al voltant, gregues, i perquè apareix la imatge de Sòcrates, un filòsof grec. Té un valor nominal de 75€ i està feta de plata. Es va emetre el 5 de novembre de 2012 i és una moneda per a col·leccionistes.
  Com ja he dit abans, el personatge que hi apareix és Sòcrates. Va ser un filòsof grec molt rellevant que va influir a altres filòsofs com Plató, Aristòtil…
  Al revès de la moneda hi apareix l’escut de la república hel·lenística.
  Al fons de la moneda hi trobem aquesta frase “Ελληνική δημοκρατία” que significa “Democràcia grega”. També hi ha un que és una frase d’ell, probablement la més famosa “només sé que no sé res”. En grec seria “ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα”. Una altra frase que tambè apareix és la de “conèixet a tu mateix”. En grec seria “γνῶθι σεαυτόν”.

 18. Judith Martínez Barranco

  Xaipete!
  Podem dir, que la moneda que observem a l’imatge és una moneda grega, per les lletres gregues que té al voltant, a la moneda podem veure la cara de Sòcrates.
  Aquesta moneda està feta de plata i té un valor de 75 euros.
  Sòcrates és considera el fundador de la filosofia, i per aixó va ser tant rellevant en el món grec.

 19. Camila Arigón

  És una moneda pròpia de Grècia, al voltant poden observar lletres gregues al voltant de l’escut de la República Hel·lènica, que significa “democràcia grega”. La seva data d’emissió és el 5 de desembre del 2012. El seu valor era de 10€. És de plata, pesa 34’10 gr i té un diàmetre de 40 mm. És una peça de col·leccionista. El personatge que està il·lustrat és Sòcrates.

  Sòcrates (Atenes, c. 470 aC – 399 aC) va ser un filòsof grec, a qui es considera el fundador de la filosofia occidental. Només ens n’ha arribat informació per mitjà dels seus deixebles. En particular, els diàlegs de Plató ofereixen la font d’informació més fiable sobre Sòcrates que hi ha actualment. La frase més reconeguda de Sòcrates és “Només se que no ser res”.

 20. Rebeca Barroso

  Xaipete!! 🙂

  És una moneda de Grècia, ja que podem identificar què és grega per les lletres que estan al seu voltant. Aquesta moneda té un valor nominal de 75€. El material de la moneda és de plata. Es va emetre el 5 de novembre de 2012 i és una peça de col·leccionista.
  A l’anvers hi apareix l’escut d’armes de la República Hel•lènica.
  El personatge que apareix és Sòcrates, fou un filòsof grec, a qui es considera el fundador de la filosofia occidental. Només ens n’ha arribat informació per mitjà dels seus deixebles. En particular, els diàlegs de Plató ofereixen la font d’informació més fiable sobre Sòcrates que hi ha actualment. A partir de la descripció de Plató, Sòcrates pren renom especialment per la seva contribució al camp de l’ètica, i és també aquest Sòcrates platònic el que dóna el seu nom als conceptes de la ironia socràtica.

  Alguna de les frases que he identificat al fons de la moneda han sigut: “Ελληνική δημοκρατία” que significa “Democràcia grega”. Una de les frases que més destaca i potser és la més important és:
  “Només se que no ser res”, està en l’obra de Plató en l’obra “Apologia de Sòcrates”.

 21. Nicole Narvaez

  Xaipete!

  Aquesta modena no la havia vist mai, com tampoc se res de les monedes de grècia no sabria dir quina és. He estat buscant informació i he trobat que el señor que surt a la moneda és Sòcrates i al fons antics dits grecs també se’ns mostra els anys en que va viure: 469-399 . Al revers ens de la moneda ens mostren l’escut d’armes de la República Hel · lènica vigent des del 1974. La moneda representa un nexe entre les dues Grècies: la clàssica (amb Sòcrates) i l’actual (escut de la república i euro), per tant, aquesta moneda d’alguna manera ens intenta representar el passat, el present i futur.
  També al posar a Sócrates ens representa el coneixement i la democràcia. Les característiques de la moneda con podem veure que es de Plata de 925 milesimas, amb un pes de 34,1 g. i un diàmetre de 40 mm. El preu de la moneda és de 74 € i un tiratge de 5.000 monedes.
  L’emissió de les monedes és el 5 de novembre del 2012.

 22. Marina Cañas

  Mai havia vist aquesta moneda, que rara que és!! És una monda grega, ho he pogut descobrir ja que les inscripcions estàn en grec. Aquesta moneda té un valor de 75 eurus i és de plata. Aquesta moneda és de peça de col·leccionista, es va emetre el 5 de novembre de 2012. El personatge que surt és Sòcrates que va ser un filòsof. Al radere de la moneda surt il·lustrat l’escut de la república hel·lenística. A la moneda apareix una frase molt famosa de Sòcrates: “nomès sé que no sé res”.

 23. Ana Mª Falcón Durán

  Xaipete!

  He buscat a Google: Moneda grega 10, i m’ha sortit aquesta imatge, a la qual he clicat i he trobat informació.

  La moneda representada a la imatge és pertanyent a Grècia, i la persona que hi apareix es Sòcrates (469-399 aC), filòsof atenès que va ser una de les figures més prominents de la cultura grega antiga.

  Sòcrates representa un punt d’inflexió en la filosofia, la que va trencar amb l’anterior cosmologia que es centrava en l’home. Convençut que “ningú fa el mal voluntàriament” i la recerca de l’ètica que es troben en el coneixement, Sòcrates va dirigir els seus interlocutors cap al descobriment de la veritat que tots els homes tenen per naturalesa, amb el seu hàbil ús de la dialèctica, els mètodes inductiu i de recerca, les pedres angulars de la lògica.

  A la moneda podem observar:

  Anvers: Es mostra el perfil de Sòcrates i al fons antics aquests grecs.
  Revers: Es mostra l’escut d’armes de la República Hel·lènica i al fons antics aquests grecs.
  Característiques: Moneda de Plata de 925 mil·lèsimes, amb un pes de 34,1 g. i un diàmetre de 40 mm.
  El preu de la moneda és de 74 € i un tiratge de 5.000 monedes.
  L’emissió de les monedes és el 5 de novembre del 2012.

  Alguna de les frases que he identificat al fons de la moneda han sigut: “Ελληνική δημοκρατία” que significa “Democràcia grega”.

  Una de les frases que més destaca i potser és la més important és:
  “Només se que no se res”, que està en l’obra de Plató.

 24. roser

  χαιρε!

  Aquesta moneda és de col·leccionista i té un valor actial de 10€. El personatge que hi apareix de perfil és Socràtes, un filosof molt representatiu a Grècia, en el fons de la moneda hi podem trobar frases antigues gregues. A l’altre imatge hi veiem l’escut d’armes de la Republica Hel·lènica i al fons també hi podem diostingir diferents inscripcions guegues. La moneda està feta de plata, pesa 34.1 g i té un diametre de 40 mm. Actualment aquestes monedes es compren per 74€.

 25. Ari Vila

  És una moneda grega, ho se per les lletres gregues. Aquesta moneda té un valor de 10 euros. És una moneda de col·leccionista. El personatge que apareix al davant de la moneda és Sòcrates, filòsof grec nascut el 470 aC i mort l’any 399 aC, és considerat fundador de la filosofia occidental. Podria ser que estigués inspirat en algun bust de Sòcrates en el que estigui de perfil. La frase més famosa de Sòcrates i també la que més ressalta a la moneda és: ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα, que significa Només sé que no sé res. Al derrera d’aquesta moneda hi podem trobar l’escut de la República Hel·lènica.

 26. Raül Àlvarez

  És una moneda amb el valor de 10 euros de Grècia, on hi apareix Sòcrates de perfil. És propietat d’un col·leccionista, pel qual no és de curs legal, només té el fi de ser col·leccionada. La frase més coneguda de Sòcrates és “Només sé que no sé res”, un pensament totalment filosòfic on explica que no sap tot, només una mínima part de tot el coneixement.

 27. Ariadna Ruiz

  Salve!
  Aquesta moneda es de Grècia, ho se per les lletres gruegues que hi ha en la moneda. El seu valor nominal es de deu euros. És un curs de col·leccionsita i te un valor de 75 euros. A l’envers surt Sòcrates que fou un filòsof grec, a qui es considera el fundador de la filosofia occidental. Només ens n’ha arribat informació per mitjà dels seus deixebles. En particular, els diàlegs de Plató ofereixen la font d’informació més fiable sobre Sòcrates que hi ha actualment.
  Al revers de la moneda apareix l’escut d’armes de la República Hel•lènica

 28. Abril Ramos i Aran

  χαιρε,

  És una moneda grega, ja que si mires la moneda pots observar lletres gregues. El personatge que apareix és Sòcrates i sota el seu nom podem veure com hi ha els anys en que va viure: 469ac -399ac.

  Al revers d’aquesta moneda hi podem trobar l’escut de la República Hel·lènica

 29. Ariadna Z.

  Aquesta moneda pertany a Grècia, ho he esbrinat per les lletres gregues que apareixen al fons. El seu valor nominal és de 10€ i està feta de plata. La dracma va ser introduïda el 1832 i substituïda per l’euro el 2001. No és de curs legal, ja que és per col·leccionar.
  L’home que apareix a la imatge de l’esquerra és Sòcrates, un filòsof atenés que va ser molt important a per la cultura grega antiga. No va deixar obres escrites, així que els seus escrits els coneixem pels seus alumnes.

  A l’anvers de la moneda es pot veure a Sòcrates i alguns escrits grecs. Al revers es veu un escut de la República Hel·lènica i escrits grecs.

  Alguna de les frases que he vist al fons són:
  – “Ελληνική δημοκρατία” = “Democràcia grega”.
  – “γνῶθι σεαυτόν” = “Conèixet a tu mateix”.
  “ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα” = “Només sé que no sé res (una de les frases més famoses de Sócrates, per no dir la més famosa).

 30. David

  Xaipete!

  El preu de la moneda és de 74€ i és de Grècia, aquesta moneda va ser emesa el 5 de novembre del 2012. és una moneda per a col·leccionistes. Qui apareix és Sòcrates Sòcrates(470 aC – 399 aC) filòsof grec, a qui es considera el fundador de la filosofia occidental. A sota tenim el seu nom escrit en grec i Ελληνική δημοκρατία és a dir la democràcia grega.
  La frase més important és:
  “Només se que no ser res”, escrita en l’obra de Plató en l’obra “Apologia de Sòcrates”.

 31. Abigail.dina

  La veritat és que mai havia vist aquesta moneda!No savia ni que existia!Observan aquesta moneda,he pogut veura que questa moneda és grega i que representa el bust de Sòcrates és una moneda d’edició col•leccionista si considerem que el valor nominal de la moneda és de deu euros i no existeix cap moneda amb aquest valor.
  L’escut que apareix al revers és l’escut de la república hel•lènica actual. Com que la moneda és platejada, no es pot apreciar els seus color originals que són el blau (el fons) i el blanc (la creu) i l’escut està envoltat per llorer.
  Tambè he pogut veure que al revers d’aquesta moneda hi podem trobar l’escut de la República Hel·lènica, al fons hi ha frases escrites en grec com podria ser la següent: Ελληνική δημοκρατία, que significa “democràcia grega”, per tant suposo que es deu referir a la població.
  – La frase més famosa de Sòcrates i també la que més ressalta a la moneda és: ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα, que significa Només sé que no sé res.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *