La caverna de Plató

[kml_flashembed movie="http://es.youtube.com/v/nxVwsKNv08Q" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Vid. al Youtube l’Al·legoria de la caverna i Matrix. Vid. La cinta de Νίκη

Imagina uns homes que habiten una caverna subterrània. Estan asseguts d’esquena a l’entrada, amb els peus i mans lligats de tal manera que només poden mirar la paret de darrere la caverna. Al seu darrere hi ha un mur alt, i per darrere el mur caminen uns éssers, que s’assemblen als homes, i que aguanten diverses figures damunt del mur. Com que hi ha un foc darrere aquestes figures, projecten ombres flamejants a la paret de la caverna. Així, l’única cosa que poden veure els habitants de la caverna és un teatre d’ombres. Han estat en aquesta posició des del dia en què van néixer, i per tant es pensen que aquestes ombres són l’única cosa que existeix.

Jostein GAARDER, El món de Sofia, 1991 (trad. E.Folch i T.Hoverstad)

Si encara en vols saber més consulta la pàgina Filòpolis del professor Llorenç Vallmajó sobre Plató: el mite de la caverna. Si t’agrada llegir, no et perdis El món de Sofia de J. Gaarder ni La caverna del nobel José Saramago.

17 thoughts on “La caverna de Plató

 1. Laura Galán

  Lida!
  Tot i que és un video difícil de comprendre, m’agradat moltissim.La manera de interposar totes les fotos i videos, la música que encaixa a la perfecció..
  Felicito al creadorr de este videoo!

  Laura

 2. Coty

  Lidaa!
  Suposo que és això el que volies que mirés, oi? M’ha agradat el vídeo amb les imatges de “Matrix” i començo a preguntar-me si els creadors de la peli es varen basar una mica en aquest llibre.
  He cercat alguna informació sobre “El món de Sofia” i sembla interessant sobre tot perquè tracta sobre la filosofia occidental.

  Coty.

 3. Marta Cava

  Encara recordo quan el Manel ens explicava les teories de Plató i algun cop ho relacionava amb la pel·lícula Matrix.

  Al llibre de “El món de Sofia” s’entén molt bé això de la caverna, i també, és un llibre molt recomanable tot i que una mica llarguet. hehe

 4. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Κυνόδοντας

 5. gimenez_tha

  Hola!

  El mite de la caverna és una mica difícil d’entendre, però en aquest video queda més clar gràcies a la informació donada per poder fer la interpretació.

  El que aquest mite vol mostrar-nos és que nosaltres som els esclaus que estan lligats, és a dir, que les persones ens deixem portar pel món sensible, que és el dels sentits, i no fem cas al món de les idees, que és al qual s’ha d’utilitzar la raó.
  Per últim ens diu que, si coneixem aquest món, el de les idees, i intentem mostrar-lo als demés, ens tractaran per bojos i, en aquell temps et mataven, ara ens portarien a un psiquiàtric.

  Personalment, no trobo la lògica a aquest mite. Entenc que si l’únic que han vist, els prisioners, durant tota la seva vida són les ombres es pensin que el món és tot així, però al que no li trobo la lògica és:
  Ells a part de veure les ombres de les figures que porten aquests homes també es veuen entre ells no? I si es veuen entre ells se suposa que no han de creure que el món es tot com les ombres que han vist perquè ells no són ombres.

  Però bueno, com que jo no sóc un filòsof, només intento entendre-ho així com va fer el mite i ja està.

  Adeu! 🙂

 6. Marina Garcia

  El mite de la caverna, de Plató, també l’hem treballat a classe de filosofia.
  Plató a travès d’aquest mite, explicava el seu ideal i les diferències entre el món sensible i el món de les idees.
  Tal i com diu el video, i el text que hi ha a sota, els homes asseguts a la cova, nomès podien veure les ombres que es veien reflexades a la paret de la cova, mitjançant un foc que hi havia al redera dels presoners.
  Els reclosos pensaven que nomès existia el que veien, i per tant, allò era l’unic que pensaven que era real, en canvi, fora de la cova hi havia tot un altre món. Al sortir de la cova, tot el que veuen, per a ells és el món de les idees, ja que l’unic que han pogut veure a la seva vida són les ombres, que per ells és el món sensible.
  En realitat, les ombres nomès són les aparences de les coses que hi ha al món de les idees, i l’unica ideea del bé és el sol, ja que es compara amb el foc, que és el que permet als homes veure les ombres.
  El mite de la Caverna, pertany a la filosofia. La filosofia és una branca de la prosa, en la que els filòsofs expressen les seves idees. Filosofia ve dels termes grecs φιλος ι σοφία i hi ha diferents gèneres litararis dins de la Filosofia. Plató escriu diàlegs.

 7. Teresa Devesa i Monclús

  Noies, es nota que heu treballat el tema a Filosofia. A més, tu Marina, l’has relacionat amb el tema de la prosa i has explicat l’etimologia del terme filosofia.
  A mi m’agrada més parlar de l’Al·legoria de la caverna, perquè no es tracta d’un mite en el sentit tradicional del terme, és a dir, d’origen popular i oral, no nascut del raonament filosòfic i amb la inttenció d’exposar unes idees concrees.

 8. nuria yela

  Χαιρετε!
  El mite de la caverna de Plató, com va dir en Manel Codina, és una de les idees de Plató que més se’ns quedarà, per què? Fàcil, Plató es valdrà del recurs del mite per explicar algunes de les seves idees, ja que és molt conscient de que és un molt bon recurs per fer entendre i recordar la idea que vol explicar.

  Hi ha alguns referents del mite que em explicat a classe i que pot ser que faciliten a algú a qui mai li han explicat, la seva comprensió:

  – Ombres dels objectes: reflexes del món exterior.
  – Deslligar-se de les cadenes: refutació, rebutjar tot allò que coneixes.
  – Presoner lliure: filòsof.
  -Llum: abstracció, coneixement (estudi de matemàtiques, astronomia i música).
  – Foc: preparació prèvia al coneixement. Abans i tot que la dialèctica.
  – Sortir de la caverna: dialèctica ascendent.
  – Objectes reflectits a l’aigua: idees matemàtiques.
  – Coses de fora: món de les idees.
  – Sol: idea de bé.
  – Tornar a entrar a la caverna: dialèctica descendent.
  – Mort del presoner/filòsof que retorna per explicar als altres homes que s’equivoquen i hi ha tota una veritat que no coneixen allà a fora = referencia/símbol de la mort de Sòcrates.

  Espero que les observacions anteriors us serveixin per entendre millor el mite de la caverna!

 9. Pingback: [BLOCKED BY STBV] La cinta de Νίκη » The Matrix, de Wachowski

 10. Pingback: L’EMPREMTA D’ORFEU » Cave de Muse

 11. Pingback: L’EMPREMTA D’ORFEU » El Mite de la Caverna de Anima Sacra i Ronnie Romero

 12. Pingback: En el Dia Mundial del Docent: Merlí a TV3 | La cinta de Νίκη

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *