S’HA ACABAT EL CURS

2

Carta d’acomiadament de 6è.

Estimats, pares, mares, professors , professores i companys,

Per començar us volem dir que aquest curs s’ha acabat, però ens ho hem passat genial amb aquest professorat i companys espectaculars. Al 2002 vam començar una gran aventura: l’aventura d’aprendre a l’escola l’Eramprunyà i al 2011 hem finalitzat. És el nostre torn de sortir amb el cap ben alt. Hem de lluitar per aconseguir el que ens proposem. I estem preparats!

Hem viscut molt bons moments des de P3 fins a 6è, però també n’hem passat de difícils amb els exàmens, els treballs i els deures… que semblaven no tenir final !

No tots els dies han sigut igual, però en tots sempre hi ha hagut algun moment impactant. Hem après les lletres, l’abecedari, sumar, restar, dividir, amb decimals i tot ! A fer esquemes i fer la lletra m amb els seus ponts a la perfecció !

A excursions, colònies i sortides esportives ens ho hem passat molt bé i a respectar-nos hem après.

En el pati hem fet uns partidassos de futbol i bàsquet que tots junts sempre compartíem. Ens recordarem de la pel·lícula que vam fer el curs passat. Va sortir molt bé. Es deia “ Bons companys”. Perquè nosaltres, ho som! I als nens i nenes de Garmi els volíem ensenyar que els amics del cole sempre els has de valorar. Nous companys farem a l’ Institut i vells companys a d’altres instituts s’aniran, però l’amistat sempre hi serà. Podrem dir orgullosos que tot això ho vam aprendre a la nostra escola, a l’escola l’Eramprunyà!

A aquest últim curs de 6è, gràcies a tots, hem aprés molt i volem donar les gràcies a tots els professors i professores que han passat per les nostres vides, que ens han guiat en aquesta aventura i que ens vam fer descobrir que hi ha professors que fan que aprendre pugui ser divertit!

Ara som els grans de l’escola, però després serem els petits de l’ institut i una nova aventura iniciarem.

Amb un bon record i amb un munt d’anècdotes divertides ens n’ anem. Això no és un adéu si no un fins aviat. Esperem que mai oblideu aquest curs de 6è de l’Escola Eramprunyà… perquè nosaltres sempre us tindrem al nostre cor!

Alumnes de 6è

2010-2011------

Gifs Animados - Imagenes Animadas
-----

ARTICLE D’OPINIÓ: GAVÀ, LA NOSTRA CIUTAT.

0

LES QUALITATS I DEFECTES DE GAVÀ:

Gavà és una ciutat gran, maca i adaptada a la gent que viu en ella.

Gavà té un Ajuntament molt modern, també té dos parcs molt famosos, el Mil·leni, on van molts nens a passar-s’ho bé com amb bicicletes, per celebrar aniversaris, i la Torre Lluch on nens es van a les fonts per passejar amb bicicleta o a anar als gronxadors…

S’han de dir les qualitats, però també els defectes, com per exemple:

 • Podrien possar més papereres, perquè molta gent no llançi les escombreries a terra.
 • Podrien fer més zones verdes, on poder gaudir respectant la natura.
 • Possar més espais culturals, on la gent de la ciutat pogués disfrutar de la cultura.
 • Etc…

Aquests són alguns dels defectes que podrien canviar. Però per això necessitem la vostra ajuda. Si us voleu unir ajudeu-nos, i si teniu alguna ideea més posseu-la en un comentari.

En conclusió, moltes gràcies per la vostra col·laboració i moltes gràcies per prestar-nos atenció. I recordeu la natura pot canviar les coses, respecteu-la.

Victoria i Nieves.

VIGILA AMB ELS PETARDS

0

ARRIBA SANT JOAN I ELS PETARD.

La pólvora és una substància explosiva utilitzada principalment com a propulsor de projectils en les armes de foc i com a propulsor i amb finalitats acústiques en els jocs pirotècnics. Està composada de determinades proporcions de nitrat de potassi, carboni i sofre i amb una composició (en pes) d’aproximadament 15:3:2 respectivament.

Hi ha de diferents classe s l’ 1 i 2 per a 14 anys o més i classe 3 para 18 anys o més.
Sempre es recomena que els petards es tiren amb persones més grans de 18 anys, els petards s’han de comprar amb persones de  14 anys o adultes.

Normes de seguretat:
-Preferíblement posar el petards a la vorera.
-No posar els petards en ampolles de vidre.
-Els coets, no agafar-los amb la má.
-No posar els petards al costat de la gent.

Evita el perill i sigues prudent!

Jorge i Jesús

Article d’opinió: l’ obesitat

0

Què es l’obesitat?
Es tracta de l’acumulació excessiva de greix corporal, especialment en el teixit adipós, i que es pot percebre per l’augment del pes corporal quan arriba 20% a més del pes ideal segons l’edat, la talla, i sexe de la persona en qüestió .


Com calcular el pes ideal?
Per calcular el pes ideal d’un nen entre 2 i 5 anys d’edat, encara que de forma gairebé aproximada, cal multiplicar l’edat en anys per dos més vuit. Exemple: per saber quant ha de pesar, en mitjana, un nen de cinc anys, multiplica l’edat (5) per 2 i suma 8. És a dir, 5×2 +8 = 18kg. Aquest mètode no és exacte. El  millor és consultar i considerar el que digui el pediatre del nen.

Quina es l’opinió dels nens de 6é?

La majoria creuen que  aixó no està be, que els pares alimentin malament als fills, perquè desprès es posen obesos i donen mala imatge i es poden ‘burlar’ d’ells.

Gisela, Adri, Raquel i Mario.

s

OPINIÓ PERSONAL SOBRE : GAVÀ

0

GAVÀ, LA CIUTAT ON VISC.

Ara, redactaré la meva opinió sobre Gavà.

Aquesta ciutat on vivim que diem GAVÀ , la coneixem de veritat ?

La meva opinió , és que la ciutat no està res malament,  però faltaria millorar alguna cosa com per exemple , els carrers :

sempre estan molt bruts, en la meva opinió, les persones que es veiesin llençar escombreries s’hauria de dir i a aquestes persones, fer-los un avís perquè no hi contribuessin una altre vegada a contaminar .

Avui dia Gavà està millor que fà 4 anys . Els barris estan millorats , i també s’ha millorat la seguretat dels ciutadans .

Ara tota la ciutat està millorada , tant els edificis com seguretat etc… han sigut millorats .

EN CONCLUSIÓ: GAVÀ ES UNA CIUTAT ON ES POT VIURE MOLT BÉ I SENSE PERILLS.

😛  😆

Arnau B

CIÈNCIA , CULTURA I TEGNOLOGÍA : MISTERIS CIENTÍFICS

Avuxinxeta-blavai , portem coses molt interesants … Això del que us parlo són MISTERIS CIENTÍFICS !!!! ( resolts )

El primer misteri es diu :

La acústica del teatre de Epidaure , que es un teatre antic d’ Àrgòlida que es va edificar al segle iv A.C .

El teatre es exepcional , perquè permet als últims espectadors de les grades de dalt escoltar i distinguir als actors parlar en veu baixa . L’ especulació científica es basava en com podia haverse’n obtingut l’acústica que poseeix el teatre . No és impressionant !! Es creia que l’aire portava els sons fins als llocs mes allunyats . I per fí al 2007 els científics van trobar la solució : El secret estava als seients , estaven fets de pedra calisa , filtraven i suprimien les frequències baixes de les veus servint com trampes acústiques.

Quina cosa més estranya , oi ?

Un altre d’aquest misteris es diu : Les calaveres de cristall !

Quina poor veritat ?

El misteri comença dient que existeixen 13 d’aquest cranis  tallats en cristall  de quars , dels quals cinc hauríen sigut trobats , que poseeixen poders místics i el seu origen és desconegut . Es pensa de que el seu origen sigui precolombí i que hagin sigut realitzats per civilitzacions maies o azteques .

Quina informació  a : http://blocs.xtec.cat/eldiarideleramprunya/wp-admin/post.php?action=edit&post=610ció més interessant , continuem llegint … En 2008 van examinar els cranis de cristall . Una anàlisis detallada de la superfície del crani va mostrar diminutes marques de pulit rotatories al voltant dels ulls , les dents i el crani . Aquesta va ser una clara evidència de que el crani va ser tallat i pulit amb un instrument giratori,els azteques mai van utilitzar la roda.  Els  cranis van ser tallats d’un tros de cristall brasileny a  EUROPA .

LAS CARAS DE MART

Mart , té una cara a la seva superfície ubicat a la regió de Cidonia que per algunes persones es sembla a un rostre humà.  Aquesta regió va ser fotografiada amb detall. Els científics van creure que aquesta cara , era efecte d’ombres i llums , però en una segona fotografía , també mostra la cara a un angle diferent al sol . Això , va atreure la atenció d’organitzacions interessades en vida extraterrestre . Al 2003 una d’aquestes organitzacions va poder fer una fotografía en 3D on es veia perfectament aquesta cara . La imatge mostra una meseta maciza que aparentment va ser formada per deslliçaments però no mostra una imatge de la cara . Més informació a:

http://topdiex.blogspot.com/2009/05/10-misterios-cientificos-solucionados.html

Un munt de misteris que cal investigar.

Denis i Arnau

PATINAR ÉS VIDA

0

PATINAR ÉS VIDA

La base per patinar és anar flexionat impulsar-te lentament, la posició essencial es anar amb un peu davant i un altre al darrere, per si ensopegues no caure.

Per frenar has de flexionar i posar el peu que té el taco cap endavant ficant cada vegada més pes, si no tens taco has de  frenar en te, posant un peu darrere en forma de te i posant cada vegada més pes al peu de darrere.

Aixó es diu águila en talons, has de posar les puntes dels peus cap enfora i els talons posar-los cap endins, després elevem les puntes dels peus i ja tenim la postura.

Aixó es diu cafetera, has de  flexionar a cama cuixa, i la cama que està a l’aire l’has d’ agafar per no caure, però també has de tenir molt equilibri per aguantar-te i no caure.

Eric Ruiz

Ciencia i natura: Les plantes tropicals

0

Què són les plantes tropicals?

Les plantes tropicals són les que estan en zones humides del tròpic.

D’on prové el tròpic?

El tròpic ve  del grec tropos que significa volta.
El tròpic prové d’una part de la nostre terra:Es una zona per la part dalt i de baix de l’Ecuador, que es caracteritza per un clima calurós i humit que permet una vegetació molt bonica i agradable.
Tipus de plantes propies del tròpic:

CACTUS: La família dels cactus compta amb més de 2.000 espècies, gairebé totes elles natives d’Amèrica. Podem trobar-les en els deserts del sud-oest dels Estats Units i de Mèxic, en els pendents dels Andes, en els boscos tropicals de Brasil i fins sota les neus de la Patagònia. Els seus avantpassats semblen haver estat difosos a través del continent americà adaptant allà progressivament a aquest medi ambient àrid. Així, les seves fulles van desaparèixer i van ser reemplaçades per agullons, i les seves tiges es van convertir en òrgans d’emmagatzematge d’aigua, que els permeten sobreviure a períodes llargs de sequera.

BAMBÚ: En la família de les gramínies, només els bambús comprenen espècies llenyoses. Sobre el gran nombre d’espècies existents de bambú, només algunes creixen a les zones temperades. La mida del bambú varia entre 0,30 m per a les espècies nanes, 25 m per als més grans. Els bambús formen molt ràpidament bosquets. El bambú és utilitzat per la lleugeresa del seu fullatge persistent i per les seves canyes o troncs colorits.
PALMERES TROPICALS:
1. Arbre de la Família de Las Palmas de Gran Canària, fins que creix 20 metres d’alçada , Amb tronc aspre, i Cilíndric de UNS 3 dm de diàmetre, branques copa pecat i formada per les fulles, peciolades Que fill, de 3 a 4 m de llarg, Amb El Nervi central fort, llenyós, de secció i Partides triangular en lacínies . Moltes, dures, correosas, punxegudes, d’uns 30 cm de llarg i 2 d’ample, flors groguenques, dioiques, i els Llibres Fruit Dàtils, en Grans Raïms Que pengen dels Costats del tronc, sota dels fulls.
2. Pastís de pasta de full Amb forma de palmera.
AMB AIXÒ JA HEM ACABAT EL NOSTRA ARTICLE. ESPEREM QUE US AGRADI !!!!
CINTIA I LAURA.

POLSERES VERMELLES

0

POLSERES VERMELLES

Polseres vermelles és una sèrie de televisió emesa per TV3 el 2011, dirigida i produïda per Pau Freixas i creada per Albert Espinosa, que ja havien coincidit en la pel·lícula Herois. La sèrie ens explica la història d’un grup de nois i noies que coincideixen en un hospital a causa de les seves malalties, i parla de l’amistat, les ganes de viure i l’afany de superació. El guió original està pensat per durar quatre temporades, i de moment la sèrie ja ha renovat per una segona.

Els Polseres Vermelles

 • Lleó: Es el més veterà de l’hospital, ja porta 9 mesos. Té cáncer de tíbia, per això li van tallar la cama. El seu carrec en els Polseres es el del Líder. Interpretat per Alex Monner.
 • Jordi: Es nou en e l’hospital i en el segon capítol li tallen la cama per que també té cancer de tíbia. El seu carrec en els Polseres es el del Segon Líder o Co-líder que sería el líder si no hi hagués el lider. Interpretat per Igor Szpakowski.
 • Roc: Fa dos anys que està en l’hospital en un llit perque està en coma, es el fil conductor de l’història al final de la temporada s’acaba despertant. El seu càrrec es de l’Imprescindible perquè sense ell el grup no sería el mateix. Interpretat per Nil Cardoner.
 • Cristina: Només fa uns mesos que hi és  a l’hospital. Sofreix d’anorexia. El seu carrec als Polseres es el de La Noia. Interpretat per Joana Vilapuig.
 • Ignasi: Es nou a l’hospital, va vindre perque li va donar un atac al cor. El seu càrrec es del Guapo. Interpretat per Mikel Iglesias.

Nil

polseres-vermelles-433x244-1

Concert de la Shakira

0

CONCERT DE LA SHAKIRA DESPRÉS DE CELEBRAR LA COPA DE LA LLIGA I LA CHAMPIONS.

El diumenge la Shakira va fer un concert just el dia que el Barça l’equip del seu amic Piqué que ja diuen que son novios van celebrar la copa de la champions leage que van guanyar contra el Manchester el mateix equip de fa dos anys i com no el Barça va guanyar gràcies als gols de:  Pedro, Villa i Messi que va ser el millor jugador del partit.

Un servei especial de bus enllaçà diumenge la plaça Espanya i l’Estadi Olímpic

Al concert que farà Shakira van anar el diumenge, 29 de maig, a l’Estadi Olímpic Lluís Companys, amb els transports Metropolitans de Barcelona (TMB).

Carlos Ramón

BARÇA VS MANCHESTER UNITED

0

BARÇA VS MANCHESTER UNITED

Aquest partit va ser el dia 28 era dissabte: tots tenien les samarretes del barça i esperaven el moment que comencés el partit tot estava molt intrigant.

Quan faltava uns minuts per començar el partit tota la gent estaven en els bars, restaurants, les  seves cases o en cases dels seus amics, preparats perquè comencés però abans van posar l’himne del barça i tots es van posar de peu cantant. Desprès quan l’arbritre va fer piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii amb al xiulet va començar el partit.  Seguidament el Manchester United va ser el que va jugar millor a la primera part, però a la segona part va ser el Barça el que va jugar molt millor. En primer lloc va marcar el primer gol el Pedrito gràcies al Xavi qui li va fer la passada perquè marqués aquest gol. En segon lloc va marcar Messi que va marcar un golàs des d’ una mica lluny i van dir que Messi va ser l’ home del partit. I en tercer lloc va marcar David Villa, home és clar, que no falti el golàs de Villa per totes les escuadres va ser un gran gol. En finalitzar el partit quan l’arbritre va  xiular Messi va agafar la pilota  i la va xutar  cap a d’alt desprès es van abraçar tots junts i celebrant-lo amb molta il·lusió va ser un gran partidàs, seguidament es van posar tots en mig del camp i van fer una rodona tots agafats de les mans saltant amb les copes al mig del punt del començament del partit. I desprès van pujar primer els del MANCHESTER UNITED, què a ells li van donar medalles. I seguidament quan van baixar van pujar els del BARÇA què també li van donar medalles peró també el Puyol i el Xavi van planejar de posar-li el braçalet  a Abidal perquè abans tenia un tumor i quan estaven a dalt Abidal va agafar la copa però primer la va besar i la va pujar cap a munt. Tots els fans es van posar a cridar i segurament algú es va posar a plorar de l’il·lusió.

VA SER UN GRAN PARTIDÀS.


NEREA I CLAUDIA

JOC AMB ÈXIT PER L’ ORDINADOR

0

JOC AMB ÈXIT PER L’ ORDINADOR

Ara us recomanem el joc amb èxit per jugar a l’ ordinador com per exemple:

– Minecraft es un videojoc tipus ” sandbox” en elqualels jugadors  poden realitzar construccions en un món 3D compost de cubs, a l’ estil retro.

Minecraft , inspirat en Infiniminer, i creat per Markus Persson, fundat de la compañía Mojang AB

Esperem que us agradi!

POL , JONATHAN I SANDRA

QUE PASSA QUAN JUGUEM MOLT A LES MÀQUINES????

0

NO PODEM JUGAR MOLT A LES MÀQUINES

En aquest article us explicarem que passa quan jugem molt a les màquines.

En realitat sol podriem jugar a un màxim de 6 hores al dia i descansar cada hora i mitja.

Si no fas cas això pot tenir “miopia”.8-O La gent que pateix d’ això ha de descansar 20 seguns la vista, mirant la distancia d’ uns 20 peus.(6metres).

Jugar molt a les màquines pot tenir conseqüències en el desenvolupament psicològic dels nens i adolecents.

També hi ha gent que  s’ obsesiona molt a les màquines i això pot causar que es mori.:twisted:

A  l’ actualitat la 3DS a Japó ha passat que després de jugar 10 minuts han començat a tenir marejos i fatiga als ulls.

En conclusió creiem que hauriem de jugar poc a les màquines. VIGILEU!

Sandra, Pol  i Jonathan.

LA NOVA SÈRIE DE TELEVISIÓ:”ÁNGEL O DEMONIO”

NOVA SÈRIE: ÀNGEL O DEMONI.

Hauries haver gaudit uns anys més de la teva joventut però les coses s’han precipitat … Els fets m’obliguen a anunciar el que ets, el que sempre seràs … Ets un àngel. Ets una servidora, lluitaràs contra els caiguts però tot el que s’ha escrit fins ara és mentida, la realitat és pitjor “.

‘ Los Angeles i dels Caiguts, les forces del bé i el mal, mantenen una cruenta guerra. Són éssers sobrenaturals però viuen entre nosaltes,  formen part de la nostra realitat quotidiana i són els causants de bona part del que ens passa cada dia.

Hi han 7 personatges principals:

Valeria: és un àngel i el seu nom real és Aura Garrido.

Damián: és dimoni i el seu nom real és Jaume Olías.

Iris: és un dimoni i el seu nom real és Carla Nieto.

Alexia: és un dimoni i el seu nom real és Mar Saura.

Duna:és demoni i el seu nom real és Carmen Sánchez.

Graziel: és un dimoni i el seu nom real és Jorge Suquet.

Natael: és un àngel i el seu nom real és Manu Fullola.

Natàlia i Nieves

Perills a l’internet i la web cam

0

RECOMANACIONS: Perills a Internet i la webcam.

 1. S’ha de respectar a la altra gent amb qui parles en línea.
 2. No has de proporcionar informació personal com la edat, el numero de telèfon la adreça de la casa…
 3. No et fagis amic a les reds socials de la gent que no coneixes personalment.
 4. No obris els mails sospitosos perquè poden portar virus.
 5. Els teus pares t’han de controlar mentre utilitzes internet.
 6. Si la teva webcam va per usb, desconecta-la quan no la facis servir, i si va incorportada a l’ordinador, posa un “post-it” a davant perquè et poden gravar.

Raquel i Esther

La nostra opinió sobre les classes d’equitació

0

CLASSES D’EQUITACIÓ.

La nostra opinió

Nosaltres pensem que les clases d’equitació són molt bones per a la gent que li agrada montar. També pensem que es una bona oportunitat per als caballs perquè així com están en cautivitat el poden cuidar: els donen de menjar, el renten, el entrenen per competicions…

Pasos  per realizar les activitaT.

1r  hem de pentinar el cavall.

2n  ens ensenyen a ensillar-los.

3r practiquem sobre com ensillar-los.
4t  ja estan ensillats.

5è  ens posen els cascs.

6è: preparem als cavalls per empotar-los a la pista.
7è  ens els portem a la pista.

8è escalfem.

9è  ens montem en els cavalls.

10è ens passegem una mica a sobre  del cavall.

11è: correm amb els caballs.

12è: ja hem acabat I ens tenim que anar.

Heu d’anar a montar a cavall és el  més fascinant del món,  us el recomanem!!

Espero que us hagi agradat el nostre diari digital!!

Laura i Cintia.


OPINIÓ: Sobre el TABAC

0

Sobre el TABAC…

El tabac és una droga produïda, entre d’altres coses, amb diverses espècies del gènere Nicotiana, que contenen nicotina, tot i que una gran part de la nicotina d’aquest producte és afegida artificialment. Hi ha proves que apunten que és fortament addictiva. El tabac es pot consumir de diverses formes: en cigarreta, pipa, habà, aspirat, mastegat, etc. Al món hi ha 1’1 bilions de consumidors de tabac i, segons la OMS, és la major causa de mortalitat mundial a l’actualitat, amb 5’4 milions de morts anuals a causa d’aquesta pràctica, prop del 10% del total de morts anuals al món.

Fitxer:Papierosa 1 ubt 0069.jpeg

Nosaltres pensem que el tabac és perjudical per a la salut, i abans de prendre un cigarret penseu en el efecte que fa en els vostres pulmons. Per això us avisem: No fumeu!

Raquel i Esther

LA NOVA PEL·LÍCULA DE JUSTIN BIEBER: NEVER SAY NEVER

0

El 15 d’abril s’estrenà a Espanya la nova pel·lícula de Justin Bieber “Never say never”.

L’ estrella del pop Justin Bieber va presentar oficialment el tràiler de de la seva nova pel·lícula autobiográfica Never say Never, que será estrenada en 2011.

El cantant, de 16 anys, va arrassar amb els premis American Music Awards y ara es prepara per donar un pas més a la seva carrera convertit la seva cinta en un éxit de taquilla.

Al trailer surten imatges de la seva infància, el que fa abans del concert i la seva relació amb Usher.

Natàlia i Nieves

Cultura: Les cròniques de la torre

0

Uns llibres per divertir-se…  Les cròniques de la torre.

laura20gallegoLes cròniques de la Torre explica una fascinant aventura de mags, traïcions i amor més ennlà de la mort, creada per Laura Gallego.

Laura Gallego García va néixer a Quart de Poblet (l’Horta, País Valencià) el 1977. Va estudiar filologia hispànica i actualment compagina l’elaboració de la seva tesi sobre les novel·les cavalleries amb la creació literària.

El primer llibre es titula La Vall dels Llops, va sobre una noia que es deia Dana i va créixer al costat dels seus germans i germanes com una més de la família. No la van tractar mai de manera especial i, tamateix, tots podien veure que era diferent. Silenciosa com un gat, amb prou feines parlava. La seva vida va cambiar per sempre el dia que el Mestre se la va endur a la Torre, en plena Vall dels Llops. Allà tindrà accés als secrets de la màgia més ancestral.

El segon llibre es titula La maledicció del Mestre, l’amo de la Torre, abans de morir, va jurar que es venjaria. Cap aprenent de mag s’ha de rebel·lar contra el seu Mestre i, tamateix, la Dna, l’actual Senyora de la Torre, i en Fenris, l’elf, ho van fer. Ara, aprofitant que hi ha nous alumnes a l’escola, la mort no impedirà al Mestre que pugui comlpir la seva promesa. I a la vall dels llops els llops continuen udolant.

El tercer llibre es titula La crida dels morts, després de l’arribada d’en Saevin, un noi amb uns poders excepicionals, la Dana sent que alguna cosa estranyaestà apunt de passar i decideix viatjar a la Ciutat Oblidada per visitar el Temple Sense Nom i consultar l’Oracle. L’aterridora profecia que li anuncia, en què hi estan implicades pnze persones, la inquieta encara més. Hi pot haver algú capaç de manipular els desigs del destí?

El quart llibre es titula Fenris, l’elf, en Fenris és un elf molt especial. Té grans poders i, les nits de lluna plena, una força inexplicable l’arrossega fins a convertir-lo en un ésser sorprenent. L’amor per la Shi-Mae i l’enfrontament amb personatges poderosos del Regne dels Elfs determinaran el seu futur. Aquí comença el seu viatge fins a la torre, l’escola de màgia situada al la Vall dels Llops.:mrgreen:

Raquel

INFORMACIONS LOCALS: CAMINS SEGURS PER ANAR AL COLE.

CAMINS SEGURS PER ANAR AL COLE. 😀

Segons l’Ajuntament, el projecte camins escolars segurs significa la senyalització dels itineraris que més utilitzen els infants. És un projecte de ciutat que requereix recuperar i enfortir les xarxes de la comunitat i implicar tots els agents en la cura dels nostres petits.

rambla-de-gavaNosaltres hem fet diferents preguntes als nens i nenes de l’escola per veure quina es la seva opinió sobre aquesta iniciativa:

On t’agrada passejar més?

Coneixes carrers insegunrs?

La majoria dels nens han triat l’opció de passejar per la rambla i també la illa, i alguns d’ ells pensen fins i tot que alguns carrers insegurs.

També hem preguntat si saben quins són els carrers insegurs, molta gent sabia uns quants, encara que hi havia gent que no en sabia cap.

Una altra pregunta va ser que faries amb els carrers insegurs si els treuen . On s’anirien els drogadictes ? Hi ha unes persones han creat un centre per que els drogadictes es puguin ser atesos.

Hem fet també una entrevista al conserge de la nostre escola: I la conclusió ha sigut que hi ha experiències positives i s’ha anat transmitint a través de les associacions i contactes amb l’Ajuntament. Ha dit que creu que l’Ajuntament ha demanat més ajudes a altres persones. Com a conserge ell opina que està ben organitzat aquest projecte perquè potser una mica incòmode per els trajectes, però al mateix temps positiu pels nens.

En conclusió, tant a pares, mares, professors i nens els ha agradat la idea de fer aquests camins.


Andrea, Irene, Josep i Marc

ESPORTS: Gerard Piquè Bernabeu

0

LA VIDA D’UN BON FUTBOLISTA

Gerard Piqué va néixer a Barcelona el 2 de febrer del 1987 i des d’aquell mateix dia és soci del club. De ben petit va ingressar en el torneig social del FC Barcelona i amb 10 anys (l’any 1997) va iniciar-se en el futbol base en la primera de les categories que existien en aquell moment, l’Aleví B.

A partir d’aquí va anar passant pels diferents esglaons del planter aconseguint títols i fent força mèrits tant a l’Aleví A, com a l’Infantil B i l’A, el Cadet B i A i el Juvenil B i A. En el Cadet B, precisament, va tenir com a tècnic Tito Vilanova, amb qui es troba ara al primer equip. En tot aquest procés de creixement i aprenentatge, Gerard Piqué va demostrar una gran adaptació a diferents posicions en el camp i una notable capacitat golejadora per dedicar-se un jugador de caràcter defensiu.

En acabar la temporada 2003/04, Gerard Piqué va fer un parèntesi en la seva vida com a blaugrana i va marxar al Manchester United. Amb l’equip anglès va debutar en partit oficial el 26 d’octubre, tres setmanes després d’arribar, en un matx de la Carling Cup davant el Crewe Alexandra. Amb l’equip d’Alex Ferguson s’hi va estar també durant la temporada 2005/06 abans d’anar cedit durant la 2006/07 al Reial Saragossa.

En la seva única temporada a l’equip aragonès, Piqué va tenir força participació jugant tant de central com de pivot per davant de la defensa. El jugador català va prendre part en 22 partits de Lliga, divuit d’aquests com a titular, i va marcar dos gols. En aquesta etapa va coincidir amb Gabriel Milito amb qui ara es retroba en el Barça.

En la temporada 2007/08 Gerard Piqué va tornar al Manchester United i va poder col·laborar en un gran doblet amb els títols de Premier i Lliga de Campions. En la màxima competició europea va tenir una participació destacada, sobretot en la lligueta inicial, en la qual va fer dos gols.

En la seva primera temporada com a blaugrana, Piqué demostra el perquè del seu fitxatge. Es converteix en un fix a l’eix de la defensa i anota fins a tres gols –un a cada competició- en els 45 partits en què participa. Demostra una gran capacitat per treure la pilota des del darrere i la seva facilitat per sumar-se a l’atac. El gol del 2-6 al Bernabéu n’és el millor exemple.

En el segon any es consolida com un dels millors centrals del món, fent parella habitual amb Puyol, i guanya la seva segona Lliga amb el club.

Pel que fa a l’experiència amb seleccions, Piqué és un habitual en les convocatòries de l’espanyola sub-21 i prèviament ho ha estat dels equips inferiors. Això ha fet que participés en competicions com el Mundial sub-20 del 2007 al Canadà, l’Europeu sub-19 del 2006 a Polònia (en què va ser campió) i l’Europeu sub-17 de França al 2004 (en què va ser subcampió). El dia 11 de febrer del 2009 debuta en un amistós contra Anglaterra amb l’absoluta, amb què es va estrenar en competició oficial a la Copa de les Confederacions a Sudàfrica, al 2009.

Des de llavors és un fix en l’eix de la defensa. Ho va demostrar en el Mundial de Sud-àfrica. Piqué es va proclamar campió del món disputant tots els minuts de la cita. Va ser clau en l’elaboració de joc d’Espanya.

PALMARÈS

FC Barcelona
2010/11 Supercopa d’Espanya
2009/10 Lliga
2009/10 Mundial de Clubs
2009/10 Supercopa d’Europa
2009/10 Supercopa d’Espanya
2008/09 Lliga de Campions
2008/09 Lliga
2008/09 Copa del Rei

Manchester United
2007/08 Premier League
2007/08 Lliga de Campions
2005/06 Carling Cup

Selecció espanyola
2010 Mundial
2005/06 Campió d’Europa sub-19
2003/04 Sotscampió d’Europa sub-17

En conclusió, Piquè és un grandíssim jugador.

Adri, Mario, Raquel i Gisela

EL CASTELL DE L’ERAMPRUNYÀ

0

castell-leramprunyaLA HISTÒRIA

En època medieval que va arribar a controlar els actuals territoris de Gavà, Begues, Castelldefels, Sant Climent de Llobregat, Viladecans i una part de Sant Boi de Llobregat.

Construït com a part del sistema defensiu de la frontera entre i Al-Andalua l’imperi Carolingi com a seu de control polític i econòmic i militar en la zona entre el Garraf i el Llobregat, va ser propietat dels comtes de Brcelona . Al segle XIV va ser adquirit pels Marc, família de cavallers i poetes. Durant les guerres remences del segle XV el castell queda molt malmès. Tot i així, se succeeixen diferents famílies en la possessió del castell i la baronia d’Eramprunyà, fins que a finals del segle XIX és adquirit per Manel Girona.

Les primeres notícies que ens han arribat del castell daten de l’any 957, moment en que el castell era propietat dels comtes de Barcelona. Posteriorment ho van cedir a Gombau de Besora. Al segle XIII el va comprar el rei Jaume I. Anys més tard, concretament en 1323, Jaume II es va vendre per recaptar diners per a la conquesta de Còrsega i Sardenya El 1897 el va adquirir el banquer Manuel Girona.

Malgrat l’estat d’abandonament i de ruïna, es poden distingir clarament els dos recintes en què estava dividit el castell. El superior, o sobirà, és on es trobaven les edificacions nobles. En l’inferior o jussà trobem el cementiri, l’església de Sant Miquel i la cisterna. Els dos recintes estan comunicats per una passarel.la de fusta, que substitueix el pont de pedra que hi havia.
Recinte superiorMuro de la fossa.
S’accedeix al recinte superior per una porta de mig punt.
Porta d’accés al recinte superior.
A l’interior d’aquest recinte trobem diverses dependències ben delimitades. La més interessant és la que trobem just després de creuar la porta d’accés. És una sala rectangular on es conserven dos dels tres grans arcs de mig punt que suportaven el pis superior. El mur sud formava part de la pròpia muralla del castell.
Sala dels arcos Sala dels arcs.
En el sector que hi ha més a l’oest trobem un arc de mig punt i l’arrencada d’un altre que dividien un gran sala en dues naus.
Arc former Arc former.
Prop d’aquí trobem una petita cisterna i dues habitacions més, que encara conserven els arcs de les portes.
Cisterna del recinte superiorPavimento.
Dependències del castilloDependencias del castell.
En el recinte inferior trobem l’església de Sant Miquel. És un petit edifici de planta rectangular, en molt mal estat de conservació. Té una única nau coberta amb volta de canó apuntada. La porta d’accés romànica s’obre al mur sud. És una senzilla porta de mig punt amb l’arc adovellat. En aquest mur també trobem un gran campanar d’espadanya de dos ulls. En el mur est s’obre una porta de factura moderna, en l’espai on abans estava l’absis, que es va enfonsar. Aquest tenia planta quadrada. L’edifici va ser construït al segle XI, però es va reformar i ampliar en els segles XII, XVI i XVIII.
Església de Sant MiquelMuro aquest i antic absis.
Interior del temploInterior del temple.
Al seu voltant trobem excavades algunes tombes antropomorfes del segle X.
Tomba antropomorfaTumba antropomorfa.
Tomba antropomorfa.
Enfront de la capçalera del temple trobem una gran cisterna excavada a la roca.
Pujar al castell és una bonica excursió i tota una experiència. El camí s’inicia al costat del temple de Santa Maria de Bruguers i ens porta per llocs tan pintorescs com aquest arc eòlic.


Esther i Judith

LIONEL MESSI

messiLIONEL MESSI

Leo Messi és un jugador argentí que va nèixer a Rosario, el 24 de juny del 1987. Actualment juga al F.C. Barcelona i a la selecció argentina.

Quan tenia cinc anys, Messi va començar a jugar al futbol. Al 1995 va canviar d’equip. Quan tenia 11 anys, li van diagnosticar una deficiència de l’ hormona del creixement. També va començar a jugar al equip juvenil del Barça. L’estrena no oficial de Messi en el primer equip del Barça va ser el 16de novembre del 2003 contra el FC porto (quan tenia 16 anys i 145 dies). Ha guanyat dues pilotes d’or.

Lionel Messi és molt bo per la seva tàctica, i a més a més bon company. La meva opinió sobre ell és un bon jugador de fútbol i és un argentí molt bo.

Andrea Murillo,  Irene Jiménez, Josep Martorell i Marc Mena.

EL CYRANO DE BERGERAC A CLASSE

ES REVIU L’ ÉPOCA DEL CYRANO DE BERGERAC:

A la classe de 6è estem representant petites obres de teatre relacionades amb la història de Cyrano de Bergerac. En Cyrano es un home que te un nas molt gran, ell està enamorat d’una noia anomenada Rosaura , però no podia estar amb ella perquè ell era lleig i volia que la Rosaura tingués a la seva vida un home millor, ella era molt bella, preciosa i estimava a un amic d’en Cyrano que es deia Cristià, ell era un noi molt maco, també estimava a Rosaura. En Cyrano li portava cartes a Rosaura que ell escrivia però que signava Crystià.

A la primera obra que vam fer era de comèdia anava de que després de molts anys sense veure’s ni Cyrano ni Rosaura, es van trobar, pero mentres que ell estava explicant les seves histories tots es van començar a riure.

A la segona obra que vam fer d’aquest tema, era de tragèdia anava de que Rosaura descobria que li estimava Cyrano, però en canvi en Cyrano estava mitg mort, Rosaura li va demanar a Cyrano que li lleguís l’última carta qu eli va escriure Cristià, però no va lleguir-la la va recitar, també es va adonar de que no podia estar llegint perquè era fosc i la Rosaura descobreix que l’estima. l finalment Cyrano mor.

Ha sigut molt divertit fer aquestes obres de teatre, malgrat que la de comèdia no va sortir bé… Si es pot dir així, doncs això és tot.:lol:

DISSECIÓ DE PULMONS DE XAI : UNA EXPERIENCIA A CLASSE!

0

Fa uns dies vam disseccionar els pulmons d’un xai a la classe de Ciències a sisè per estudiar les parts. Per disseccionar-lo hem de tenir preparat els seguents materials:

 • Tissores.
 • Guants de làtex.
 • Cuter.
 • Una palleta de refresc.
 • Una bata.
 • Una safata.
 • Tenir una bona capacitat d’aire als pulmons.

Per poder fer la disseció ens haurem de posar els guants de làtex i la bata per no tacar-nos de sang. Posteriorment, haurem de posar els pulmons a la safata. Després comprovarem com és la respiració: haurem d’agafar la palleta de refresc per bufar per la tràquea, i veurem com s’inflen els pulmons. Més tard agafarem les tissores i retallarem la tràquea amb cura per arribar fins als bronquis. Al arribar als bronquis agafarem el cúter perquè els bronquis es ramifiquen en bronquis secundaris i llavors són més petits i necessitarem el cúter. Si tenim una mica de sort podrem arribar als bronquiols i d’allà als alveols pulmonars, on es fa l’intercanvi de gasos, però és realment difícil arribar als alveols.

Aquí s’acaba la nostra instrucció per fer la dissecció de pulmons, esperem que us agradi!!

JOSE I NIL!

Millors o pitjors cantans: Nach VS Justin Bieber

0

Nach VS Justin Bieber

Ignacio Fornés Olmo, inicialment conegut com Nach Scratch i actualment conegut com a Nach, és el nom d’un MC alacantí. Va néixer a Albacete el dia 1 d’octubre de 1976 encara que va créixer a Alacant. Actualment és un dels rapers més veterans de l’escena espanyola.

Justin Bieber (1 de març de 1994, Stratford (Ontàrio, Canadà) ) és un cantant pop que toca la trompeta, la guitarra, el piano i la bateria. Començà la seva carrera professional a YouTube, on el seu futur mànager, Scooter Braun, descobrí el seu talent. Braun Bieber volà a Atlanta, Geòrgia per a consultar amb Usher i prompte signà un contracte amb Island Records.[3]

Al juliol de 2009, el debut de Bieber amb el senzill One Time. El senzill està actualment en augment i ha arribat al més alt dels rànquings (s’ha posicionat en el lloc número 12 del Canadian Hot 100 i en el 29 del Billboard Hot 100). Actualment està treballant en el seu àlbum debut My World, que serà llançat el 17 de novembre de 2009.[4] Les seves cançons més conegudes són: One less lonely girl, One time, Baby i Common Denominator.

El 6 d’abril de 2011 va oferir el seu primer concert als Països Catalans, concretament al Palau Sant Jordi de Barcelona, davant més de 18.000 admiradors.

Però està clar  Justin Bieber no és el millor, és la meva opinió.

Roger

UNA ALIMENTACIÓ SANA.

UNA ALIMENTACIÓ SANA PER UNA

VIDA MILLOR.

En la meva classe estem fent un treball de la piràmide d’alimentció i tambè estem estudiant l’aparell digestiu, la respiració, l’alimentació… estem fen preguntes, dibuixos… I ha sigut molt divertit però en conclusió és per passarnos-lo bé però també per al control de naturals de la piràmide , el tub digestiu…poder treue bona nota.

L’alimentació consisteix en l’obtenció,  preparació i ingestió dels aliments.  La nutrició és el próces mitjançant el quals els aliments ingerits es transformen i s’assimilen, és a dir, s’incorporen a l’organisme dels éssers vius. Per extensió. es diu alimentació al subministrament d’energia o matèria primera necessaris per al funcionament de certes màquines. Si ens cuidem i mantenim la nostra alimentació sana el nostre cos estarà adequadament per això ho principal que hem de menjar són: pasta com per exemle macarrons, espaquetis, àrros…, veure molta aigua al dia, veure llet i menjar formatge i tambè 2-3 vegades al dia menjar fruites i de vegades tambè verdures. El que no tenim que menjar molt són els productes ensucrats com per exemple pastissos ,  i llaminadures menjar molt poques vegades.

L’Obesitat és l’excessiva acumulació de greix corporal a conseqüència d’un desequilibri entre la ingesta i la despesa de calories.

ARA US MOSTRAREM UNES FOTOS DE LA PIRÀMIDE D’ALIMENTACIÓ.

Lidia, Rafa, Nerea, Claudia.

ACTUALITAT:CRÍTICA. Harry Potter i les Relíquies de la Mort 1a part

HARRY POTTER AL CINEMA.

En la 1ª part de la película Harry Potter i les relíquies de la mort en Harry, en Ron i l’Hermione ja no van a l’escola de màgia Hogwarts, ja que s’ha apoderat d’ella els cavallers de la mort i també s’han apoderat del ministeri de màgia matant al conseller. Però aquesta no és l’única per la que han deixat l’escola, també per a trobar horricreus (part de l’ànima d’un bruixot o bruixa, en aquest cas d’en Voldemort) ja n’havien trobat un en la peli passada però era fals i en aquesta descobreixen que qui l’havia agafat (R.A.B) era el germà  d’en Sirius Black i que abans de morir li havia ordenat al seu elf domèstic Kreacher (ara al servei  d’en Harry) que destruís el horricreu auténtic però no ho va poder fer ja qu només ho pot fer una espasa la de Goldric Griffindor que en Harry va fer servir per matar el bassilisc en la segona película part de que en Mandangus el a robar i el va vendre pero en Harry, en Ron i l’Hermione el recuperaren i el destruiran.

La nostra opinió es que a nosaltren ens ha agradat molt i els actors ho han fert super bé!

Estem impacients per que facin la segona part!bola-harry

harry_potter_y_las_reliquias_de_la_muerte_parte1_poster1Raquel i Esther.

EXPERIMENTS CASOLANS (II)

0

Més experiments per gaudir…

Si us ha agradat l’article anterior aquest és simplement la seva continuació!

UN EXTINTOR CASOLÀ

 • Amb aquest experiment aprendràs a fabricar-te el teu propi extintor. Tot el que et cal ho trobaràs a la cuina de casa teva, només cal que hi posis imaginació i cura a l’hora de fer aquest experiment. El teu extintor funcionarà de la mateixa manera que els que has vist a les botigues! És el mateix procediment, els dos alliberen aigua i diòxid de carboni per apagar la flama, però el teu serà a petita escala. Prova-ho!

MATERIAL

 • Una ampolla de plàstic de 20 cm d’alçada (neta).
 • Un tap de suro.
 • Una palleta de refresc o un tubet de plàstic.
 • Bicarbonat sòdic.
 • Un tovalló de paper (de cuina o paper higiènic).
 • Un tros de fil d’uns 25 cm de longitud.
 • Tres cullerades de vinagre (àcid acètic).
 • Una espelma amb un plat o una palmatoria.

PROCEDIMENT

 • Agafa una ampolla de plàstic neta d’uns 20 cm d’alçada. Busca un tap de suro que encaixi bé a l’ampolla.
 • Fes un forat al suro i passa-hi a travès una palleta de les dels refrescs.
 • Posa una culleradeta de bicarbonat sòdic a un tovalló de paper (de cuina o paper higiènic). Embolica el bicarbonat i tanca’l amb un tros de fil d’uns 25 cm de longitud.
 • Amb el fil que sobra, penja del coll de l’ampolla l’envoltori i deixa’l a l’interior de l’ampolla.
 • Afegeix tres cullerades de vinagre. Has de mantenir l’ampolla vertical i baixar una mica el tovalló que conté el bicarbonat sòdic per l’interior de l’ampolla.
 • Tanca l’ampolla amb el suro, de forma que el tap subjecti el fil i el mantingui al seu lloc.
 • Encèn una espelma col·locada a un plat o a una palmatoria.
 • Inclina l’ampolla. El vinagre reaccionarà amb el bicarbonat sòdic i es despendrà diòxid de carboni, que sortirà de l’ampolla a través de la palleta que atravessa el suro.
 • Apropa l’extrem de la palleta a la flama de l’espelma. La flama s’apagarà!!

LA PEDRA FILOSOFAL: TRANSFORMA-HO EN PLATA I OR!!!

 • Per fer-ho abans que res ens cal tenir a mà el que nosaltres tinguem de coure que vulguem transformar. Monedes? Tubs de coure? Fils?… el més difícil és trobar un recipient adequat on poder posar segons què… per tant, no sigueu massa agosarats, una canyeria de coure seria difícil transformar-la en or, eh? És doncs aconsellable fer-ho amb monedes de coure, les de 1 cèntim, 2 cèntims, 5 cèntims… veureu que transformant-les primer en “plata” i després en “or” us sortiran amics per tot arreu…

MATERIAL

 • Peces de coure per transformar-les a plata i a or.
 • Algun producte per netejar les peces (bicarbonat,  Cillit Bang, …).
 • Guants i ulleres de seguretat.
 • Un recipient.
 • Una dissolució concentrada d’aigua i sosa (NaOH 2M, per exemple)
 • 0,5 g de zinc en pols (o una maquineta de fer punta!)
 • Unes pinces
 • Aigua

PROCEDIMENT

 • Primer, si les monedes no estan prou netes o no són prou noves (com més noves siguin millor), proveu de netejar-les amb algun producte que tingueu per casa… normalment fregar-les amb bicarbonat pot anar bé, també hi ha alguns productes de neteja que ho aconsegueixen (una dilució de salfumant… o menys perillós potser el Cillit Bang, per exemple, que precisament fa la demostració de la seva eficàcia amb una moneda de coure. Jo no ho he comprovat), però alguns cops fins i tot amb una goma d’esborrar pot anar bé. Si no ho feu tampoc passa res, l’únic que el resultat final potser no serà tan brillant.
 • Atenció: ara call treballar amb guants i ulleres de seguretat. Convertir alguna cosa en or no podia ser tan fàcil! I millor amb la supervisió d’un adult.

 • Pel segon pas, per transformar el coure en “plata”, posarem en un recipient (al laboratori normalment un vas de precipitats), una dissolució concentrada d’aigua i sosa (NaOH 2M pot anar bé). Hi hem d’afegir també un polsim de Zinc en pols (uns 0.5g)(algunes maquinetes de fer punxa als llapisos són fetes de Zn!). Ho posarem a escalfar i posarem les monedes dins, durant uns minuts. Observarem estupefactes com les nostres moneda de coure ara són “autèntiques moneda de plata”. També ho podem fer sense escalfar, però llavors el procés serà més lent. Si les traiem amb cura del recipient amb unes pinces, guants i ulleres (recordeu que el vas conté hidròxid sòdic concentrat, i a més ara és calent!) i les refredem dins un vas en aigua, podeu conservar-les platejades durant un parell o tres de dies (sempre que no les toqueu massa).

 • El tercer i definitiu pas per transformar el coure en “or”, consisteix ara en agafar una de les monedes “platejades” i, també amb l’ajuda d’unes pinces, posar-la directament sobre la placa calefactora que utilitzavem per escalfar la dissolució anterior durant uns trenta segons. Observeu amb atenció què és el que va passant… la “plata” es torna “or”!!. Un cop fet ja podeu apagar la placa, deixeu refredar les monedes… per ajudar-vos i aconseguir el millor resultat, si traieu la moneda de sobre la placa i la passeu per un got amb aigua a temperatura ambient, observareu també amb sorpresa que la vostra moneda sembla realment haver tocat la pedra filosofal. Aquestes monedes es conservaran així durant molt més temps que si fossin de “plata”!

AQUEST OU NO ES MENJA

 • Un ou de gallina consta de dues parts: la clara i el rovell (part nutritiva). A més la seva closca està formada per carbonat de calci en un 94%.

MATERIAL

 • Ous crus de gallina
 • Vinagre
 • Pot o vas de vidre
 • Mel

PROCEDIMENT

 • S’agafa un ou de gallina i es submergeix en un pot que contè vinagre. Es tapa aquest pot per evitar que l’olor desagradable, tant de l’àcid acètic que forma el vinagre com de l’acetat de calci format, surti a l’exterior.
 • Després d’un breu període de temps s’observa l’aparició de petites bombolles que es deuen a la generació d’un gas; el diòxid de carboni.
 • Vinagre + closca d’ou = GAS
  Àcid acètic + Carbonat de calci = Diòxid de carboni + Aigua + Acetat de calci.
 • Poc a poc es va veien com la closca es fa més fina fins a desaparèixer en un temps aproximat de dos dies; en algunes ocasions haurem d’anar canviant el vinagre. Aquests canvis es deuen a que l’àcid acètic que forma el vinagre, en reaccionar amb el carbonat de calci va desapareixent; sent necessari més reactiu (vinagre) perquè el procès continuï.
 • A més de perdre la closca, la membrana semipermeable que envolta la cèl·lula i està situada immediatament a sota d’ella, adquireix consistència gomosa. Això permet que es puguin arribar a realitzar petits bots amb l’ou sense que es trenqui.
 • S’observa que l’ou introduït en vinagre no només perd la seva closca i la consistència gomosa; sinó que augmenta el seu tamany degut a que part del líquid atravessa la membrana semiimpermeable.
 • Si s’introdueix en mel aquest líquid seguirà el sentit invers; és a dir, sortirà de l’ou, el que provoca una disminució de tamany.

COM DESVIAR UN RAIG D’AIGUA SENSE TOCAR-LO

 • En aquesta experiència veurem com és possible desviar un raig d’aigua sense arribar a tocar-lo.

MATERIAL

PROCEDIMENT

El primer que necessitem aconseguir és un raix d’aigua fi i regural. Per aconseguir-ho s’ha d’obrir i tancar l’aixeta lentament fins que el raig tingui les característiques que busquem.

També hem de carregar un objecte elèctricament (electricitat estàtica). Per això n’hi ha prou amb fregar, amb energia, un objecte amb un drap de llana.

Atansa amb molt de compte l’objecte al raig d’aigua però sense arribar a tocar-lo. Observa com es desvia.

 • Aixeta amb aigua
 • Un objecte que és carregi elèctricament amb facilitat: pinta, tub de plàstic, vareta de vidre, got, globus..
 • Drap de llana o mitges de lycra.
 • Material i informació obtinguda de la pàgina web http://www.quimica.urv.es/~w3siiq/DALUMNES/06/siiq6/.
  –                   Redactors:                                                                                                                                                         Adrià, Gisela, Mario i Raquel.

  ACTUALITAT. La parella més famosa: Piqué i Shakira !!!!

  0

  La parella més famosa: Piqué i Shakira !!!!

  La famosissima nova parella de l’any ” SHAKIRA I GERARD PIQUÉ” s’ha anat fent populars  poc a poc, es van conéixer en l’ enregistrament  de la cançó ” WAKA WAKA ” en Sud-Àfrica. Totes les revistes parlen de la parella feliç. Actualment hi ha molts llocs on els han vist junts: a Eivissa, a Blanes, etc. surtíen de sopar en un restaurant del “BORNE” a altes hores de la nit. Actualment, les fotos de Shakira y Piqué que confirmen la seva relacio segueixen estan visibles al públic en el Facebook del futbolista, i  són les úniques que mostren que la relació que tots sabiem, però de la que ningú parlava , existeix realment i que, per el que sembla, va vent en popa.

  Irene Jiménez , Andrea Murillo i Josep Martorell.

  CIÈNCIA:EXPERIMENTS CASOLANS(I)

  EXPERIMENTS CASOLANS(I)


  • El món de la ciència és molt divertit i amb la ciència aprendràs a tenir paciència.

  Si faràs algun experiment a casa teva el  millor que pots fer és utilitzar de laboratori la cuina  que és l’ espai més adient per a treballar.

  Aquí teniu alguns experimens casolans que podeu fer a casa i com hem dit abans el millor laboratori per a fer-los és la cuina.

  LES BOLETES QUE BALLEN

  • Aquest experiment és molt senzill, veuràs com les boletes salten i ballen dins d’un recipient amb aigua.
  • Tardaràs no més de cinc minuts en aconseguir tot el material i fer el teu experiment.

  MATERIAL:

  • Un recipient.
  • Naftalina.
  • Bicarbonat.
  • Vinagre.

  PROCEDIMENT:

  • En un recipient profund amb aigua es posen unes boles de naftalina i dues o tres cullerades de bicarbonat. S’afegeix aigua fins a omplir les tres quartes parts del recipient i a continuació, lentament, s’agrega vinagre.
  • Es formen bombolles de diòxid de carboni que s’adhereixen a les boles de naftalina i les ajuden a surar, ascendint i descendint.

  LES BOMBOLLES RESISTENTS

  • Has vist alguna vegada unes bombolles tant resistents com aquestes??? Mulla una palleta totalment amb la fórmula “màgica” i veuràs com pots atravessar les bombolles sense reventar-les!!! A més si bufes quan està la palleta dins una bombolla, podràs fer una bombolla dins d’aquella bombolla, i si ho repeteixes en faràs una altra dins de les dues, i així fins quantes bombolles pots ficar-hi? I no només això, també pots fer la teva propia ciutat de bombolles: bombollópolis!!! :mrgreen:

  MATERIAL

  • Detergent líquid.
  • Aigua destil·lada.
  • Glicerina.
  • Palletes de les dels refrescs.
  • Fil

  PROCEDIMENT

  • Mesura l’aigua que utilitzaràs, per exemple uns 6 gots. Si no tens aigua destil·lada, col·loca l’aigua en un contenidor obert durant la nit, perquè perdi els gasos que ha atrapat en el seu trasllat i potabilització. A l’endemà, utilitza aquesta aigua per a fer la fórmula “màgica”de bombolles.
  • Utilitza 6 gots d’aigua, per 1 de detergent i 1 de glicerina. Barreja-ho bé i deixa-ho reposar una hora.
  • Fes servir les teves mans, les palletes i altres elements amb buits per a fer bombolles. Pots mullar la superfície d’una taula i construeir una ciutat de bombolles!! o també pots ficar una bombolla dins d’una altra bombolla si mulles la palleta amb la fórmula “màgica”!!

  COETS PROPULSATS AMB VINAGRE

  • Ha arribat el moment d’inventar un nou propulsor per als teus coets. És molt senzill, ja veuràs que amb una mica d’imaginació podràs posar els teus coets casolans en òrbita!!

  MATERIAL

  • Suro per tapar una ampolla.
  • Una ampolla.
  • Xinxetes.
  • Cinta de paper plàstica.
  • 1/2 tassa d’aigua.
  • 1/2 tassa de vinagre.
  • Bicarbonat de sodi.
  • Un tros de paper absorbent (paper de cuina o higiènic) de 10 x 10 cm.

  PROCEDIMENT

  • Agafa el paper absorbent i posa-li una culleradeta de bicarbonat sòdic. Enrotlla’l bé de manera que el bicarbonat hi quedi dins.
  • Prepara el teu coet. Pots posar-hi cintes amb les xinxetes al tap de suro de manera que el seu vol impressioni a la resta.
  • Posa l’aigua i el vinagre a la botella.
  • Ha arribat el moment, cal que busquis un lloc on el sostre sigui molt alt…
  • Posa l’ampolla al terra i deixa caure el tros de paper amb el bicarbonat, de manera que quedi al fons.
  • Tapa l’ampolla amb el tap de suro que has decorat com un coet el més fort que puguis.
  • Quan el líquid mulli el paper absorbent, el bicarbonat de sodi reaccionarà amb el vinagre produint diòxid de carboni. Com aquest és un gas, la pressió dins l’ampolla augmentarà tant que farà sortir el coet cap al cel!!!

  TINTA INVISIBLE

  • Amb aquest experiment podràs comunicar-te amb els teus amics amb missatges secrets. Ningú no esbrinarà el que hi has escrit si no sap el mètode per desxifrar-ho!

  MATERIAL

  • Vinagre clar o suc de llimona.
  • Paper.
  • Una espelma.
  • Un escuradents.

  PROCEDIMENT

  • Agafa un escuradents i mulla la punta amb llimona o vinagre.
  • Deixa-ho assecar i el missatge es tornarà invisible.
  • Escriu sobre un paper.
  • Per a veure’l, acosta el paper a la flama d’una espelma i llegeix el missatge.
  • El líquid al ser exposat a la calor s’oxida i llavors es torna visible.
  Raquel, Gisela, Adri, Mario

  ACTUALITAT: LA LLEI “SINDE”.

  0

  LA LLEI “SINDE”.

  Ja fa bastants  que es parla de la famosa lley “Sinde”, anomenada així pel cognom de la persona que la va proposar  (Angeles Sinde). Aquesta llei pretén acabar amb les webs de descàrregues il·legals de pelicul·les, sintonies per a mòbils,cançons…. Però el que en realitat, es vol evitar, és que hi hagi pàgines web que guanyin diners penjant a la xarxa còpies pirata de pel·lícules, sèries de televisió, cançons o altres tipus d’arxius i que els internautes no paguin per aquests arxius.

  Jo comprenc que vulguin aturar-ho, però, personalment, no aprovaria aquesta llei. És veritat que rodar una pel·lícula o enregistrar un disc val molts diners, però la realitat és que els DVDs i els CDs costen diners, i encara que siguin pocs la gent prefereix tenir-los gratis. Hi ha cinemes en els que la gent va molt i ara més per les pel·licules en 3D. També hi ha concerts, que la gent també hi va molt per escoltar algunes boniques cançons i per veure en la realitat al cantant. I per si encara faltessin diners, sempre hi haurà algun fanàtic que col·lecciona i que preferirà comprar el disc a descarregar-lo d’Internet, per tant, no es una llei que a la gent li agradi molt. Respecte aquests arguments, si aquesta llei s’aprova hi haurà moltes discusions i conflictes.

  Així doncs aquest és el problema: tancar totes les webs de descarregues il·legals, amb el qual tots els usuaris d’Internet estarien descontents; o no fer-ho i permetre que segueixi havent gent que guanyi diners aprofitant-se dels altres.

  NIL

  ACTUALITAT:ELS PORTÀTILS A LES ESCOLES?

  0

  PORTÀTILS A LES ESCOLES.

  Actualment molts alumnes de Gavà comencen a tenir portàtils en comptes de llibres, els alumnes de primària encara no podem però a molts de nosaltres ens agradaria, però encara que no a tothom.

  Hem anat als instituts de Gavà  i ens han estat explicant els aventatges i els desventatges de tenir els portàtils als  instituts: Ens han dit que tenir els llibres digitals és  millor ,  tenir pissarres digitals a les aules es un avenç per estudiar millor , fer deures i per nosaltres és més divertit.

  Per saber les opinions dels companys ,  per començar  hem fet entrevistes a alguns alumnes dels instituts i també de la nostre escola . La majoria han dit  que els hi va molt bé tenir els portàtils als seus instituts. I unes altres persones han fet aquesta altre resposta : Els portàtils van bé però algun alumne fan servir els correus a classe i es posen a Internet i després no s’assabenten de res . Els professors han pres mesures i ara han posat un programa perquè no es pugui fer servil el correu .

  En segon lloc , tenim informació per donar-vos sobre els ordinadors dels instituts. Hem descobert que sobretot als joves els hi agraden més els portàtils , diuen  que són millors per la seva velocitat, són millors per buscar, escriure i per fer “deures als instituts “.

  Ara us donarem l’última informació sobre avantatges i desavantatges que tenen els portàtils ,els avantatges són :

  Poc pes per portar .

  La rapidesa que té es suficient .

  Els programes són els mateixos.

  I ara els desavantatges, que nosaltres veiem :

  La pèrdua o cansament de vista .

  I moltes coses o treballs que ens demanen a l’escola només es poden fer a mà .

  En conclusió l’ús de portatils poden anar tant bé com un llibre normal però els portàtils, pensem, van millor, o són més còmodes  per nosaltres .

  😉 Arnau, Denis, Jesús, Jorge

  OPINIÓ: PISSARRES DIGITALS A CLASSE

  0
  A l’escola l’Eramprunyà hi ha pissarres digitals  igual que moltes escoles i instituts públics. En la nostre escola hi ha pissarres digitals en diferents cursos des de 6è fins a 3è. És una ajuda per els professors, perquè poden mostrar coses a traves d’internet. A la nostra escola hem preguntat a la directora la seva opinió:

  La nostra directora pensa que és una eina molt útil per l’ educació dels nens i nenes del centre, facilita la recerca d’informació i la consulta de tot tipus de dades, d’altra banda les noves tecnologies són la eina del futur i tothom ha de tenir uns bons coneixements per utilitzar adientment les noves tecnologies, ens, obrirà les portes del món laboral ja com hem dit abans són les eines del futur.

  INFORMACIÓ:
  La pissarra digital, pissarra digital interactiva, o PDI és un sistema tecnològic que es troba compost per un ordinador multimédia, generalment connectat a Internet, i un vídeo projector que projecta ampliat sobre una pantalla allò que es veu al monitor de l’ordinador.

  LA NOSTRE OPINIÓ:
  La nostre primera impressió va ser molt bona, estavem molt contents .
  Té moltes utilitats :cercar informació, jugar a jocs …és poden utilitzar a qualssevol classe.
  ADRIAN, JOSEP, ADAM, ALVARO


  OPINIÓ DE PLÀSTICA

  0

  Plàstica és molt divertit perquè fem dibuixos, pintem i ens ho pasem molt bé.

  Tenim classe de plàstica els dimarts de 16:00 a 17:00h.

  Cada vegada fem coses diferents com per exemple: cares, gerros, fem tríptics, arbres… De material utilitzem sempre ceres o a vegades potser rotuladors o colors.

  Quan no acabem algun treball el professor ens deixa algun dia més de temps perquè el poguem acabar. Fa molt poc van fer unes cares de perfil de nosaltres mateixos i va se molt requete divertit. I van fer un tríptic de tres persones i haviem d’estar en conjut es a dir més o menys igual.

  Pensem que la plàstica és molt divertida i que aprenem molt, fem uns dibuixos molt artístics i també colorits. En conclusió la plàstica per a tota la classe, crec que ens agrada molt.

  LA PLÀSTICA ÉS GUAY!                                                                          Claudia i Nerea

  p1000033p10000311p1000030

  ACTUALITAT: UN NOU PLANETA

  0

  UN NOU PLANETA

  Es va descobrir un nou planeta  gràcies al satèl·lit Hubber llançat fa uns 50 anys.

  S’ha descobert un nou planeta trobat fora del Sistema Solar que es diu GLIESE 581 i té les mateixes condicions que la Terra com per exemple: vegetació, clima…

  Es creu que en un futur llunyà quan a la Terra ja estigui molt contaminada ens possible que ens portin aquell nou planeta. Es igual de gran que la Terra.

  I a Gliese 581 l’any només dura 37 dies.

  Per un costat dóna la llum del Sol tot el dia, i per l’altre tot el dia s’està fosc.

  Diuen els experts que només poden viure per el costat de la llum del Sol.

  Esperem que us agradi!!

  Sandra, Mario, Pol i Jonathan.

  ESPORTS: PILOTA D’OR.

  0

  PILOTA D’OR.

  Aquet any la lliga s’ha presentat molt emocionant, perq el Madrid i el Barça han fitxat bons jugadors. El Messi continua en el Barça i lluita per ser el ”pichichi”, per aconseguir la pilota d’or i la bota d’or. Aquest any el Muorinho està en el Madrid, però moltes persones creuen que no només serà Barça-Madrid si no que també estarà el Sevilla, Villareal…

  Aquest any hi ha molts jugadors possibles per guanyar la bota d’or, Messi, C.Ronaldo, Casillas, Inista, Xabi Alonso… Però hi ha molts altres jugadors que ja a passat els seus anys de gloria: Ronaldo en el any 1997, Rivaldo en el any 1999 i Luis Figo en el any 2000. I aquí teniu el tretze últims millors del món:

  ANY

  JUGADOR

  NACIONALITAT

  CLUB

  1997

  Ronaldo

  Brasil

  Futbol Club Barcelona Catalunya

  1998

  Zinedine Zidane

  França

  Juventus Itàlia

  1999

  Rivaldo

  Brasil

  Futbol Club Barcelona Catalunya

  2000

  Luis Figo

  Portugal

  Futbol club Barcelona Catalunya

  2001

  Michel Owen

  Anglaterra

  Liverpol FC Anglaterra

  2002

  Ronaldo

  Brasil

  Internazionale Milano Itàlia

  2003

  Pavel Nedved

  República Txeca

  Juventus Itàlia

  2004

  Andrii Xevtxenko

  Ucrania

  AC Milan Itàlia

  2005

  Ronaldinho

  Brasil

  Futbol Club Barcelona Catalunya

  2006

  Fabio Cannavaro

  Itàlia

  Real Madrid Espanya

  2007

  Kakà

  Brasil

  AC Milan Itàlia

  2008

  Cristiano Ronaldo

  Portugal

  Manchester United Anglaterra

  2009

  Lionel Messi

  Argentina

  Futbol Club Barcelona Catalunya

  2010

  Lionel Messi

  Argentina

  Futbol Club Barcelona Catalunya


  El futbol club Barcelona ha guanyat 10 pilotes d’or.

  El AC Milan ha guanyat 7 pilotes d’or.

  El Juventus ha guanyat 8 pilotes d’or

  El Manchester United ha guanyat 4 pilotes d’or.

  El Real Madrid ha guanyat 4 pilotes d’or.

  El Bayern de Munic ha guanyat 5 pilotes d’or.

  El dinamo de Kiev, Ajax, Hamburger SV i Inter han guanyat 2 pilotes d’or.

  En conclusió és una lliga emocionant i intrigant perquè com hem dit en aquesta noticia s’han fitxat a molts jugadors .

  FINS A LA PRÒXIMA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Enric

  F1 mundial 2010

  F1 mundial 2010.

  Hola, sabeu que es la F1 ? Perquè molts de vosaltres segur que la mireu però no sabeu el que és i nosaltres hos ajudarem a entrendre-la millor explicant-vos coses que segur que no sabieu.

  ANY 2010 DE F1.

  Aquest any 2010 de la f1 s’esperava de les més interesants. Fernando Alonso correria amb Ferrari amb un cotxe lent però faria maravelles però el dos últims campions del mundial Jenson Button i Lewis Hamilton, estaven en el mateix equip.
  Hamilton : era el que apuntava a ser el campió però va deixar que el títol s’escapes estrellanse dues vagades una en Singapur se li va trencar la direció dunanse amb
  Webber i altre en Spa un altre vegada per la direcció però xocant-se amb Massa.
  Alonso : Tenia moltes posibilitats de ser el campió però en Malasia es va llirar la tortella trencant-s’hi el motor però després de la carrera va dir ” És la carrera que m’ha costat més per no tenir el canvi de marxa. En Abu Dabi va començar ja malament amb l’avançament de Button després Webber va entrar a boxes i alonso va tenir que entrar i no va poder avançar a Petrov perquè tenia més velocitat punta i Vettel va alçar-se amb la victoria.
  Webber/Vettel : Tot apuntava a Webber peró les ordres d’equip a favor del Sevastian Vettel va fer que al final es va alçar amb el títol 2010. Van començar les batalles entre els dos companys d’equips de Red Bull. Van estar unes carreres emfrontats i tot afavor de Vettel però en el G.P. de Gran Bretaña tot va canviar, van portar dos alerons que donava més velocitat punta però en els tercers entrenaments lliures es va trencar l’aleró del Vettel i li van donar el del Webber al Vettel.
  En conclusió aquest mundial ha sigut el milor de tots. Quatre pilots  fins al final del campionat !!!!

  Carlos and Alexis

  CIENCIA I NATURA:ELS ANIMALS MARINS EN PERILL D’EXTICIÓ

  0

  ELS ANIMALS MARINS EN PERILL D’EXTICIÓ.

  Els animals en perill d’extinció, necessiten ajuda!!!!!! El nostre grup ha investigat sobre els animals en perill d’extinció.Volem que aquest article serveixi perquè els animals no desapareixin tan ràpid.

  ELS PEIXOS:

  Els peixos són animals vertebrats, aquàtics totalment envoltats generalment d’escames i aletes. Que els hi permeten moure’s en l’aigua. Els peixos tenen brànquies. I per les brànquies respiren, els peixos són abundants com l’aigua salada com l’aigua dolça. Hi ha molts tipus de peixos:

  El peix globus:es diu aixi perquè te la capacitat de inflarse quan es atacat o asustat. aquest tipus de peix viu en aigües tropicals fins a trecents metres de profunditat el seu cos esta envoltat de punxes. Es un dels peixos que està en perill d’extinció una bellesa de la natura que la podem perdre.

  Peix pallasso: Es un peix marí que forma d’un paisatge arecifes de coral del pacífic. Aquest peix menja gambes i muscles. El peix pallasso esta en perill d’extinció perquè les arrecifes de coral cada vegada s’estan tancant més.

  Els dofins:

  El dofí és un mamífer aquàtic de l’ordre dels cetacis, que també inclou les balenes i marsopes.

  Per dofins s’entén dos grups :

  • Delphinidae També coneguts com a dofins marins
  • platanistoidea de les aigües dolces dels rius indis com l’Indus i el Ganges.

  Els dofins mengen en un dia una quantitat d’aliment equivalent a un terç del seu pes. S’alimenten bàsicament de peixos i calamars que agafen amb les seves dents còniques i esmolades. També mengen gambes, crancs i pops.

  Meduses:

  Són animals marins d’aspecte gelatinós els arrosseguen les corrents cap les costes, en els mesos de primavera. Al llarg dels tentacles tenen unes cèl·lules urticants que els fan utilitzar per defensar-se per capturar peixos petits…

  Són transparents perquè el seu cos està format per un 97% d’aigua els permet amagar-se molt fàcilment dels seus depredadors. Això fa que a les platges no les agafin.

  PER QUÈ SERVEIXEN ELS TENTACLES

  Els tentacles tenen unes càpsules que disparen pressió o temperatura.

  Un simple contacte a la pell fa que disparin petites càpsules. Ens poden injectar verí. Les meduses piquen fins i tot quan estan mortes, el seu verí els maten actiu unes hores. Els fragments dels tentacles que estan a l’aigua o a la sorra, també estan actius i poden produir picades.

  Les tortugues:

  Les tortugues marines viuen en zones càlides dels oceans, on viuen les meduses, mengen meduses, algues, etc.

  Les tortugues estan en perill d’extinció i necessiten la nostre ajuda.

  Un altre fet important es que queden poques meduses, per tant, menys aliment

  Com neixen:

  Neixen a la platja, els enterra a la sorra amb les potes del darrere i els ”abandona”.

  Mes o menys la meitat dels ous que ha enterrat la mare, es trenquen i van cap el mar, però són pocs els que arriben cap el mar. Entre els ocells y els taurons que hi ha allà són poques que sobreviuen.

  Per acabar les tortugues hivernen sota la terra.

  ESTIMA ELS ANIMALS I TINGUES CURA PERQUÈ S’EXTIGUEIXEN.

  Cintia, Sara, Cristina, Laura

  ELECCIONS ELECTORALS AL PARLAMENT DE CATALUNYA 2010.

  0

  ELECCIONS AL PARLAMENT DE CATALUNYA.

  El dia 28 de novembre es van celebrar les eleccions electorals al parlament de Catalunya. Aquest dia 3.135.764 habitants van votar per les eleccions. Va guanyar el partit de CiU ( convergència i unió) governat per el líder Artur Mas. El PSC (partit socialista català), governat pel líder José Montilla, va baixar un 28’4 % respecte els vots de les eleccions anteriors. El PPC (partit popular català), governat per Alícia Sànchez-Camacho, va pujar un 21’4 % respecte les eleccions passades. El partit ICV/EUIA ( iniciativa per Catalunya vers), governat per Joan Herrera, ha baixat un 18’6 % respecte les eleccions anteriors. El partit ERC (esquerra republicana de Catalunya), governat per Joan Puigercós, va baixar un 47’6 % respecte les eleccions passades. El partit SI (solidaritat per la independència), governat per Joan Laporta, es la primera vegada que es presenta i ha fet un 3’28% . El partit C’s ( ciutadans), governat per Albert Rivera, ha baixat ha seguit en la mateixa línea que en les eleccions anteriors.

  En la nostra opinió pensem que la política es necessària perquè el país funcioni bé, s’ha de fer bé, amb democràcia.


  TECNOLOGIA CIÈNCIA I CULTURA: Un viatge al món de Dalí.

  0

  UN VIATGE AL MÓN DE DALÍ.

  El museu Dalí és situa a Figueres va ser inaugurat al 1974 i va ser construït sobre un antic teatre de Figueres i conté una bona part de la col·lecció de Dalí (1904-1989) també hi ha una col·lecció de joies molt important i cara perquè estan fetes per pedres precioses i semiprecioses i podem destacar un cor molt curiós que està fet de forma que ”batega” i està fet d’or i rubís!

  Algunes obres que s’exposen en el teatre-museu Dalí són:

  • Autoretrat amb l’Humanité (1923)
  • Port l’Alguer(1924)
  • L’espectre del sex-appeal(1932)
  • Retrat de Gala amb dues costelles de be en equilibri sobre la seba espatlla(1933)
  • Autoretrat tou amb bacon rostit(1941)
  • Poesia d’Amèrica- Els atletes còsmics(1943)
  • Galarina(1944-45)
  • La cistella del pa(1945)
  • Lleida atòmica(1949)
  • Galatea de les esferes(1952)

  L’ artista es va ocupar del projecte del museu, tant així  de l’interior del complex i la seva tomba.

  Salvador Dalí  va morir el 23 de gener de 1989 en un hospital del seu poble, Figueres, a causa d’una insuficiència cardíaca.

  Us recomanem que feu una excursió al seu museu en Figueres per veure detalladament la seva obra i conèixer la vida de Dalí.  Redactors:  ”Gisela-AdriP.-AdriV.-Raquel”

  Esports: El clàssic Barça Madrid Quin partidàs!

  0

  El clàssic Barça Madrid. Quin partidàs!

  El clàssic també conegut com el derbi espanyol F.C.BARCELONA vs REAL MADRID C.F. es va realitzar el 29 de novembre del 2010 i la derrota del Madrid va ser colosal. Va quedar 5-0 a favor del Barça.  Ara, cada cop que juga el Madrid molts aficionats del Barça aixequen la i diuen: “Mourinho sal del banquillo, sal del banquillo.” Segons la IFFHS, el futbol Club Barcelona ocupa el primer lloc amb 809 punts i el Madrid, el tercer, amb 633 punts.

  Tot un espectacle!

  Andrea, Irene, Josep i Marc.

  FUTBOL FEMENI DE VILADECANS

  0

  JUGAR A FUTBOL FEMENÍ.

  A Gavà no hi ha club de futbol femení però a Viladecans si que n’hi ha un, es diu penya blanc i blava .

  L’ equip de Viladecans entrenen els DIMECRES i DIVENDRES a les 17:30 i acaben a les 19:00. Tenen partits els DISSABTES o DIUMEGES . Seguidament si et vols apuntar aquest equip val uns 300€ aproximadament.

  Els partits quan jugues a casa que és el camp de Viladecans en el camp has d’ estar a les 9:30 i el partit comença a les 10:30. Quan jugues en un altre camp o equip depèn .

  L’equipament està format per la samarreta que és de ratlles blaves i blanques, els pantalons són blau i les mitjetes blanques.

  Però, no importa en l’equip que juguis,  si no que guanyis i que participis per poder passar a diferents posicions. L’important és passar-lo bé. Quan jugues és important passar la pilota perquè  tu sol o sola  no podràs, és un joc d’equip.

  Quan estàs jugant no t’has de posar nerviosa perquè tots saben que podem fer el millor, no importa perdre o guanyar perquè sempre participaràs.

  PODEMOS!!!

  Claudia i  Nerea

  ACTUALITAT:L’ERAMPRUNYÀ A TV3

  0

  ELS ALUMNES DE L’ERAMPRUNYÀ

  GUANYEN AL NOU PROGRAMA

  DE TV3 FISH &CHIPS.
  tv32 tv31tv33

  Tot va començar el dia 1 d’octubre quan l’escola l’Eramprunyà va anar al nou programa de televisió d’anglès a TV3 el fish & chips, aquest programa  sustitueix a l’antic que es deia PLAY. És un  programa on dos escoles competeixen per representar al seu col·legi, on es guanyaria una càmera de vídeo o bé , un altre premi.

  El fish & chips està format per quatre proves: true or false, creazy balls, hey dj i Wild splash. True or false tractava de que els participants escoltaven una frase en anglès i havien de dir si era certa o falsa.

  Creazy balls anava de que hi havia una piscina de boles on hi havien unes boles transparents i unes roses o blaves. Havien d’agafar una bola d’un color i tirar-se per un tobogan i ficar-la a uns cubs on posaven uns noms d’uns temes, depén de quin nom sigui has de posar la bola al cub corresponent.

  En Hey dj es tractava de  posar  una cançó i  havies de dir quin fragment ha sortit a la cançó.

  En Wild slash  el presentador dicta unes lletres i havies de dir la paraula resultant perquè si no et cau un verd liquid a sobre.

  Entremig de cada prova els alumnes havies de ballar una cançó que abans que comencés el programa l vàrem  assajar.

  En conclusió els alumnes van tenir una molt bona experiencia i ens ho van passar molt bé. I sobretot… van guanyar!!

  Vicky, Arnau, David, Nieves , Natàlia

  ESPORTS: PATINATGE AGRESSIU O URBÀ.

  0

  ACROBÀCIES AL MÀXIM.patinatge

  El patinatge agressiu o urbà es una modalitat del patinatge que ha evolucionat des dels anys 80.

  El patinatge agressiu es realitza principalment en els skate parks, encara que també és poden fer servir rampes, baranes, graons o altres estructures o obstacles urbans.

  Els patins agressius són patins que a la via tenen un forat per lliscar millor per les rampes i tenen unes rodes més petites.

  Aprendre a patinar mitjançant el seguiment d’un monitor o professor que ens proporcioni les pautes necessàries per que poc a poc anem executant les tècniques que en ordre de dificultat ens va ensenyant. Encara que és tracta d’un bon mètode per aprendre a patinar, les caigudes estan germanitzades. Com en tot procés d’aprenentatge, hem de passar per errors que ens forcin a executar la tècnica per la por a que ens torni a passar alguna cosa desagradable.

  El secret està en relaxació, progressivitat, paciència i confiança. S’ha de creure en si mateix i tot serà més fàcil. Si els demès poden tu també podràs. Cada vegada tindràs menys por.

  Cada un té el seu nivell i no s’ha de desesperar. S’ha de gaudir del patinatge i no pensar en alguna cosa dolenta que et pugui passar.

  Roger i Eric

  Un superlector campió de l’edat del Marian Colomé.

  0

  image_gallery

  UN SUPERLECTOR A L’ERAMPRUNYÀ

  El dimecres dia 1 de desembre es va celebrar la festa dels superlectors  que es celebra a la biblioteca Marian Colomé i un nen de l’escola l’Eramprunyà de la classe de 6èB que es deia Arnau Valderrama Careño, va guanyar. En el concurs hi havia tres grups: el grup dels petits de 3 a 6 anys, el de edat mitjana tenen de 6 a 10 anys i els grans de 10 a 13 anys. L’Arnau forma  part del grup dels mitjans.

  Al guanyar la biblioteca li ha regalat deu llibres que entre ells destaquen: ”El Regne Perdut de Geronimo Stilton , El Compte Karlestei i el cas del Pare Noel”. Per llastima l’Arnau l’any que ve no podrà guanyar a que les regles de el concurs superlerctor ho prohibeixen, però almenys podrà participar. La norma que estàvem parlant anteriorment, consta en que tota aquella persona que guanyi aquest any no podrà guanyar el següent, tot i que sigui la persona que més llibres s’ha llegit, en aquest cas guanyarà la persona que ha quedat en segon lloc. L’Arnau no està d’acord amb aquesta norma perquè ell vol tornar a guanyar.

  En definitiva que l’Arnau està molt orgullós, i naturalment els seus pares també de tenir un fill amb tantes ganes de llegir, perquè ja amb els videojocs, sembla que els llibres no existeixin.


  Go to Top