El pollastre, l’aliment de la crisi
En temps d’austeritat, productes econòmics que es puguin cuinar habitualment. Aquest és el patró que segueixen els consumidors d’aquest país per fer front a les embestides de la crisi, que en els últims anys han provocat un canvi en els seus hàbits alimentaris.
Les associacions de consumidors i organitzacions agràries confirmen que els usuaris catalans cada cop tendeixen a comprar més barat i a eliminar aquells menjars que suposen un sobrecost insostenible per la seva malmesa butxaca. Això ha fet emergir més que mai el consum del pollastre i dels seus derivats, en detriment d’altres carns com la de porc i sobretot, la de vedella.
Josep Carles Vicente, responsable d’economia agrària del sindicat Unió de Pagesos, explica que el pollastre “i tots els aliments de proteïna econòmica” van en lleuger augment “fonamentalment pel preu més assequible i perquè es consumeixen bé”. Vicente contraposa l’auge del pollastre amb la caiguda de la vedella, un producte més car que a les comarques gironines està força consolidat: “ha estat el gran damnificat per la crisi. Les explotacions ja venien tocades d’anys enrere però ara estan patint greus problemes”. Vicente explica que el sector se salva per les exportacions a països emergents, com els asiàtics. No obstant això, també constata que bona part de la carn de vaquí que consumim a casa nostra prové de països on els controls de qualitat no estan tan desenvolupats. “El preu acaba essent més econòmic, però aquesta carn acaba en menjadors socials i escoles, i això no hauria de passar”, assegura Vicente.
Amb el porc, un altre producte ramader que abunda a les comarques gironines, la patacada no és tan forta però sí que el sector ha patit una frenada important en els últims anys. Jaume Bernís, membre del sector porcí del sindicat JARC parla que “sempre que hi ha una crisi forta es tendeix a comprar carns barates. El porc ha tancat aquest any amb números positius per primer cop en molt de temps, però això no vol dir que es consumeixi aquí”. Com passa amb la vedella, Bernís apunta que les exportacions han compensat la manca de demanda interior.
Més patates i cebes
El consum de la resta d’aliments bàsics està en procés d’estancar-se. És el cas de l’oví, una carn que es consumia poc i que ha patit una frenada important, la fruita (el consum del qual ja era molt baix a Catalunya) o el peix.
Tot i això, Vicente revela que la crisi ha potenciat el consum d’aquells aliments de fàcil cuinar i que sempre es troben a les llars catalanes. És el cas concret de la patata i la ceba, “dos productes que fan plat i que tenen preus assequibles”.
Vicente també explica que actualment l’alimentació suposa al voltant del 15% de l’economia total d’una família. “Amb la crisi moltes llars eliminen altres despeses, i això està fent que potser el volum que destinem al menjar s’incrementi, tal i com passava abans”.
Comentari personal:
Penso que la gent ho està passant malament, perquè cada vegada guanyen menys diners per les retallades i, tot puja ,sobretot els aliments. Si el pollastre està bé de preu, trobo bé que es compri i no altres productes més cars. A mi m’han explicat que fa anys, quan la gent guanyava pocs diners, era un plat que no tothom el podia menjar i qui ho podia fer el menjava els dies festius , sobretot els diumenges.
Fabrizio Perales