Les constel·lacions i la seva nomenclatura:
Constel·lacions boreals (de l’hemisferi nord):
- Andromeda– Andròmeda
- Aquarius- Aquari
- Aquila- Àguila
- Ara-Altar
- Aries–Àries
- Auriga–Cotxer
- Bootes–Bover
- *Camelopardalis–Girafa
- *Canis Venatici–Llebrers
- Cassiopeia–Cassiopea
- Centaurus–Centaure
- Cepheus–Cefeu
- Coma Berenices– Cabellera de Berenice
- Corona Australis, Corona Borealis– Corona austral, corona boreal
- Corvus– Corb
- Cygnus– Cigne
- Delphinus– Dofí
- Draco– dragó
- Equuleus– Cavall Menor
- Hercules–Hèrcules
- Lacerta–Llangardaix
- *Leo Minor–Lleó Menor
- *Lynx–Linx
- Lyra–Lira
- Ophiucus- Serpentari (Ofiüc)
- Orion– Orió
- Pegasus– Pegas
- Perseus–Perseu
- Sagitta–Fletxa
- Serpens–Serpent
- *Scutum–Escut
- Triangulum– Triangle
- Ursa Maior–Óssa Major
- Ursa Minor–Óssa Menor
- Vulpecula–Guineueta
Constel·lacions australs (de l’hemisferi sud):
- Ara–altar
- *Apus–Ocell del Paradís
- *Caelum– Burí
- Canis Major- Ca Major
- Canis Minor- Ca Menor
- Carina–Quilla
- Cetus-Balena
- *Chamaleon-Camaleó
- Columbus–Colom
- Crater–Copa
- Crux–Creu del sud
- *Dorado-Orada
- Eridanus–Eridà
- Scupltor-*Escultor
- *Fornax-Forn
- *Grus–Grua
- *Horologium–Rellotge
- *Indus-Indi
- Lepus–Llebre
- Lupus–Llop
- *Mensa–Taula
- *Microscopium- Microscopi
- Phoenix- Fènix
- Puppis- Popa
- *Pyxis-Brúixola
- Reticulum–Reticle
- Sextans- Sextant
- *Telescopium-Telescopi
- *Triangulum Australe –Triangle austral
- Tucana-Tucà
- Vela–Vela
- *Volans-Peix volador
- Ydra–Hidra Femella
- *Ydrus–Hidra Mascle
Els signes del zodíac o Constel·lacions zodiacals:
- Aries–Àries
- Taurus– Taure
- Gemini–Bessons
- Cancer–Cranc
- Leo–Lleó
- Virgo–Verge
- Libra–Balança
- Scorpio–Escorpí
- Sagittarius–Sagitari
- Capricornus-Capricorn
- Aquarius–Aquari
- Pisces–Peixos
N.B.: Les constel·lacions precedides d’asterisc no tenen un origen mitològic, però sí una explicació etimològica grecollatina.
Retroenllaç: Eratòstenes de Cirene | El cel dels mites
Retroenllaç: Creences que perviuen | El cel dels mites
Retroenllaç: Pervivència en la publicitat | El cel dels mites
Retroenllaç: Espectacle “Històries d’estrelles” | El cel dels mites
M’he llegit tot l’apartat de constel·lacions i m’ha semblat molt interessant! De fet, una de les coses que més m’ha cridat l’atenció és que les estrelles amb més intensitat siguin blaves i les més apagades vermelles, ja que associem els colors al revés, el vermell a l’escalfor i els colors clars al fred. Tampoc sabia que les constel·lacions anaven canviant al llarg del temps. Molt bon treball i molt complert. Sort!!
Ens alegra que aquest bloc t’hagi servit per saber més coses sobre l’astronomia, de fet l’univers és un misteri i constantment no ens deixem de sorprendre pel que es va descobrint.
Salve!
M’ha agradat molt saber tant de les constel·lacions! No sàvia que havien tants estels amb diferents significats, color i formes.
Igual que Camila m’he llegit l’article de les constel·lacions i m’ha agradat molt.
Hauríem de saber situar on estan l’Óssa Major, menor, la Creu del Sud i a més que tenen diferents color i intensitat, també com ho vegem nosaltres a simple vista o amb un telescopi, la observarem amb tons diferents.
He estat mirant els signes del zodíac, en particular la de Leo perquè jo sóc Leo.
M’ha semblat molt interessant que l’estel més brillant de la constel·lació de Leo és a Leonis. El seu nom en llatí es Leo i Λέων, en grec.
He estat llegint i mirant el vostre treball i és genial. Apart de molt complert i fàcil d’entendre és molt interessant. Moltes felicitats noies continueu així!
En primer lloc felicito a les persones que han publicat aquest apunt, m’ha semblat molt interessant i té molta importància per aspectes que estem portant a terme a classe.
El treball està molt treballat, gràcies aquest article he assoli molts coneixaments sobre un tema que pensaba que no tenia gaire importancia. Les constel·lacions (co- “conjunt” + stella “estel”) són agrupacions d’estels que foren imaginats en l’antiguitat per tal d’aconseguir una orientació dins el conjunt d’estels del firmament. Crec que les constel·lacions és un tema del que ben poca gent en parla però que en veritat tothom sap quina relació te amb el nostre àmbit, ja que les trobem en els signes del zodíac.
Una de les coses que més m’ha sorprés, és que les estrelles amb més intensitat siguin blaves i les més apagades vermelles, ja que associem els colors al revés, el vermell a l’escalfor i els colors clars al fred.
Vale!
No sabia que hi havia diferents tipus de constel·lacions (boreals, zodiacals i australs). Estic d’acord amb la Camila que això del vermell i el blau és molt curiós, perquè ho debem haver canviat? Certament, podriem dir que hi ha tantes constel·lacions com estels a l’univers! A més, és entretingut i relaxant buscar constel·lacions de nit al cel, qui no ho ha provat mai?
Xaipete!!
He llegit el tema de les constel·lacions i el trobo molt interessant, a mi sempre m’ha agradat aquest tema i , el que em sorprén i ja sabia es que cada estrella té un nom mitològic. També podem veure que serveixen per moltes coses com seria per poder navegar durant la nit, i que les constel·lacions sempre representen alguna cosa. també m’ha sorprés els colors en que si és vermella es de menys intensitat en canvi si es blava es de més intensitat ,per a nosaltres es al reves ja que asociem el vermell a més intensitat i al blau a menys intensitat.
Felicitats pel treball!
Trobo que és un treball molt complert i podem saber moltes més coses sobre les constel·lacions i sobre la mitologia del cel. He pogut veure que l’univers és un misteri. Enhorabona per el treball i molta sort!
He llegit uns quants articles d’aquest blog, i crec que heu fet un bon treball , ja que la informació està ben escollida i redactada. M’ha agradat molt saber-ne més sobre les estels. Gràcies!
Moltes felicitats!! Sempre he trobat molt curiós i em fascina aquest tema de les constel·lacions, els signes del zodíac…es a dir, tot el tema de l’Univers. Com diuen en els comentaris anteriors, el tema sobre les estrelles i els colors que tenen és molt interessant. També m’ha sorprès que hi ha estels molt més brillants que el Sol però al estar més a prop d’ell i no tant de l’estel, tenim la sensació de que qui produeix més lluminositat és el Sol.
Trobo que és un treball molt complet i original, que tingueu molta sort!!
He mirat aquest article uns quants cops i l’he trobat molt interessant, ja que hi ha moltíssima informació sobre les constel·lacions i la mitologia del cel, que és un tema que m’agrada bastant. Moltes felicitats per l’article!!!
Salve!
He estat llegint aquest article i m’ha semblat molt interessant, ja que conté molta informació. Per començar, no tenia ni idea de la morfologia de la paraula “constel·lació”, i ara ja el seu significat.
Després, no sabia que hi havia una classificació per a les constel·lacions, perquè sincerament mai havia buscat informació sobre elles, per això aquest apunt em sembla molt útil i complet.
A més, m’ha ajudat molt aquest treball per a fer els meus comentaris i per aprendre moltíssimes coses sobre els astres que desconeixia.
Moltes felicitats, molt bona feina!
Valete 🙂
Primer de tot felicito als que han dut a terme aquest treball. Informen molt bé sobre els temes de les constel·lacions (co- “conjunt” + stella “estel”) i està explicat d’una manera molt assolible. He de dir que no m’apassiona molt aquest tema, però mai va malament saber-ne. És interessant saber on s’ubica la meva constel·lació, i així, si algun dia tinc oportunitat, la podré veure. Trobo que també és interessant el fet que els planetes estiguin relacionats amb els diferents signes zodaquials de cadascun, ja que encara que és un tema que sembla que no li donem molta importància, el trobem relacionat amb tots els horòscops de les revistes.
El meu és Gèmini (Bessons), he llegit el mite! Ja sé ara d’on prové el meu signe!
Moltes felicitats per aquest blog!! m’he llegit uns quants articles d’aquest blog, i trobo que heu fet un gran treball , ja que la informació està molt ben escollida i ven redactada. A més es un tema que m’agrada molt!
Retroenllaç: Mira el cel i troba un mite | El cel dels mites
Retroenllaç: Enquesta “El cel dels mites” | El cel dels mites
Retroenllaç: Constel·lacions en un vas grec | El cel dels mites
XXVII—XI—MMXIV
Salve!
Des de que vaig veure al llibre Narracions de mites clàssics d’on ve l’Ossa major i la menor, em va entrar molta curiositat per saber més coses; i aquí esta tota la informació que pugui necesitar sobre aquest tema! És brutal el treball que té aquest article! I saber d’on venen les constel·lacions que coneixem molt bé —com Aries, per exemple— està relament molt bé. Moltes gràcies!
Vale!
Salve!
Un article sobre un tema molt ineresant, un tema a la que la gent no dóna molta importància. Em sembla que la realització d’aquest treball es espectacularment llarga i molt bén feta. Felicitacions! Jo només coneixia l’ossa major, la menor i orió.
Vale!
Salve!!
És un article molt interesant, he vist uns quants articles d’aquest blog, i trobo que heu fet unbon treball , ja quehi ha una bona recerca de informació i ven redactada. A més es un tema que la gent no li dona molta importancia i ara es donaran compte que es molt interesant.
Vale!!
Salve!
Arrel del llibre Narracions de mites clàssics vaig esbrinar d’on prové l’Ossa major i la menor i crec que aqui està tota la informació que pots necesitar!I saber d’on venen les constel·lacions.Crec que aquesta recerca està molt cercada.Felicitats!!
Vale!
Salve magistra!!
Un blog impressionant, enhorabona, quina treballada!
Els meus coneixement eren molt pobres, només sabia de l’existencia de l’ossa major, i la menor. Trobo bastant interessant que els planetes estiguin relacionats amb els signes del zodiac. Reconec que no es un tema que a mi m’apassioni, pero aquest blog ha fet que m’interessi bastant.
Vale!
Bonum diem,
Moltes felicitats pel treball, està molt “currat”!
La veritat és que no savia massa sobre les constel·lacions, encara que sempre m’havia interessat, però mai m’havia parat a buscar informació. Però aquest traball em permet saber moltíssim més del que m’esperava que trobaria. Una altra vegada, moltes felicitats.
Salve!
Bonumdiem
Moltes felicitats per el treball!
Me llegit tot l’article i és molt interessant. La informació esta molt bé ja que jo no sabia casi res sobre aquest tema
Molt bon treball!
Salve!!!
Trobo que es un treball molt complet i original. També podem veure que serveixen per moltes coses com seria per poder navegar durant la nit, i que les constel·lacions sempre representen alguna cosa. també m’ha sorprés els colors en que si és vermella es de menys intensitat en canvi si es blava es de més intensitat
Vale!
Bonum diem!
Aquest treball esta molt ben treballat i molt interessant tota la informació trobada. Les constel·lacions ens serveixen de guia per la nit. He estat mirant els signes del zodíac, en particular la de Leo perquè jo sóc Leo.
M’ha semblat molt interessant que l’estel més brillant de la constel·lació de Leo és a Leonis. El seu nom en llatí es Leo i Λέων, en grec.
Retroenllaç: Els orígens mitològics de les constel·lacions | El fil del mite grec
Salve!
Penso que tota la recopilació sobre les constel·lacions que has fet en aquest treball de recerca és una gran feina i un gran esforç per part teva.
És interesant saber que els referents clàssics també hi són en el cel, però em pica la curiositat saber quin és el motiu per el qual vas decidir fer el treball de recerca sobre les constel·lacions.
El meu tiet és un fanàtic de l’astronomia així que més o menys si que sabia que les constel·lacions es classificaven, però tot i així m’he sorprés amb la cantitat d’informació que has recuperat.
Moltes felicitats!
Salve!
Primer de tot et felicito pel teu treball de recerca, esta molt complet. He de dir que ami sempre m’ha interessat molt el tema de la galàxia i el cel. És interessant saber on s’ubica la meva constel·lació i cada una d’elles..
El meu es cranc, que es la quarta constelació, ja que els antics describien un cranc..
Salvete,
Un treball bastant exhaustiu. Mai m’he mirat massa seriosament les constel·lacions, doncs on jo veig punts inconexes, els altres veuen un punyeter forn (en imatges de llocs amb cel més clar, obviament, avui en dia no pots veure una maleïda estrella sense un telescopi de centenars d’euros).
Per altra banda, no sabia que existien tantes constel·lacions que són visibles des de la Terra, un es pensa que per conèixer l’Ossa Major ja és un astròleg de renom.
Per acabar, felicitats pel treball!
Valete!
Salve!
He estat llegint algunes constel·lacions i m’ha encantat! És molt interessant tot aquest tema i gràcies a aquest treball he après coses que no sabia sobre les constel·lacions i la mitologia del cel. L’univers és tot un misteri!
Enhorabona per l’esforç dedicat en aquest treball!
Salve!!
Penso que fer un TR sobre les constel·lacions és molt interessant. La veritat és que després de llegir-lo, he après coses que no sabia. M’ha agradat molt poder consultar el que creia més interessant. Molt bon treball, felicitats!!!
Salve!
He estat llegint i mirant el vostre treball i és molt interessant. Apart de molt complert i fàcil d’entendre ens ensenya moltsíssim sobre les constel·lacions. Moltes felicitats per el vostre treball!!!
Salvete!
M’encanta observar el cel i m’encanten les estrelles, sempre havia volgut saber una mica més de les constel·lacions i la veritat és que pensava que tenien algun tipus de relació més científica que no pas que fossin simplement un grup d’estrelles que prenen una forma imaginària. Amb “simplement” no vull dir que em semblin menys increïbles, de fet, tot el que té a veure amb l’univers i l’espai exterior em sembla (encara que hi puguin haver mil explicacions científiques) molt místic i profund. Així que la veritat és que m’ha fet gràcia aquest TR.
Una dada que m’ha semblat bastant curiosa és que les estrelles puguin estar dotades de diferents tonalitats. Realment és lògic pensar en que poden tenir diferents colors pensant que cadascuna està en una diferent temperatura, tot i que no m’ho havia plantejat mai. El que sembla més contradictori és que les estrelles blaves (color que considerem més aviat fred) són les que estan a major temperatura, i per contra, les vermelles (un color atorgat a tot allò fort, calent, apassionat…) siguin les més fredes.
Fent una ullada a algunes constel·lacions de les quals m’ha cridat l’atenció al nom, m’agradaria destacar-ne algunes:
Dins de la constel·lació Centaure, hi ha una vistosa i brillant estrella anomenada Alfa que és similar al nostre Sol i s’ha calculat que al seu voltant, es donen unes condicions favorables per a la formació de planetes com el nostre!
També m’he fixat en la constel·lació Cavall Menor, formada justament per les cinc estrelles Alfa, Beta, Gamma, Delta i Èpsilon.
I per últim la que no podia deixar-me ha estat la Constel·lació Leo, ja que és el meu símbol del zodíac, em crida molt l’atenció el tema dels símbols zodiacals i els mites que hi ha darrere. De fet, crec en alguns aspectes que explica la simbologia. Doncs bé, el tret que m’ha agradat és que aquesta conté moltes estrelles brillants, m’agradaria observar-la algun dia!
Salve!!
Molt bon treball amb moltíssima informacióm enhorabona per aquesta recerca tant el·laborada.
No m’hagués imaginat mai que el tema de les constel·lacions donés tant de sí. Conec poca gent del meu entorn la qual estigui interesada en aquest tema, personalment és un tema que m’agrada però no m’apassiona.
Salve!!
Un treball magnífic! Enhorabona per aquest TR, mai m’hagués imagina’t tota aquesta quantitat d’informació sobre les constel·lacions. és molt curiós.
El meu signe del zodíac és Virgo, que correspon a la sisena constel·lació. Aquesta representa ser verge. Segons unes fonts, he trobat que és una constel·lació visible durant els mesos de febrer fins a agost. La seva estrella més brillant és Alfa Virginis o Espiga. El seu nom ve del llatí Virgo (en grec, Παρθένος).
El mite del meu signe del zodíac: existeixen diferentes versions sobre la seva identitat. Segons alguns era filla d’Apol·lo i Crisòtemis. Morí jove i el seu pare la transformà en una constel·lació. D’altres diuen que era filla de Zeus i Temis, i se la identificava amb la justícia, que havia viscut a la Terra durant l’Edat d’Or. Generalment hi ha moltes versions.
Vale!
Salve!
Des de ben petita, el meu pare em feia mirar les estrelles. Ens pujavem al jardí de dalt de tot de me casa ens estiravem i miravem les estrellesñ. Sempre m’ha agradat. M’apasionava escoltar les històries i mites de les constel·lacions.
L’he trobat molt interessant, són coses diferents d’aquesta vida doncs que volguis o no, et criden l’atenció i et fas preguntes com ” Com van descubrir o com van sorgir les constel·lacions” , ” De veritat, qui podia pensar que fa milions i milions d’anys algú es poses a mirar les estrelles i es va decidir a estudiar-les”,etc.
Des de que he començat batxillerat, estic aprenen coses culturals tant magnífiques, que tot i que no sigui molt d’estudiar considero que així es com hauriem de convertir-nos en estudiants plens de cultura amb articles i treballs així. L’any passat a 1er de Batxillerat a Canet De Mar vaig apendre moltes coses de l’òpera, de la música en general del teatre de mil coses que t’omplen de cultura. I aquest any, repetint primer trobo que m’estic enriquint de cultura.
I trobo que la vida està plena de misteris!!! M’ha encantat!!!
Salve!
A nosaltres ens a tocat fer el TR sobre les constel·lacions i la mitologia, i aquesta pàgina ens ha servit de referència per seguir endavant el nostre projecte. Ens ha semblat molt interessant alhora de captar algunes idees reflectides aquí. És increíble les coses que es poden arribar a saber gràcies a aquesta pàgina tant elaborada, us donem la enhorabona per el vostre treball tan complet.
Vale!
Gisela, Carla, bona sort en la vostra recerca i quan l’acabeu sou convidades a donar-la a conèixer, si voleu, aquí. Serà tot un honor per a nosaltres!
Exelente trabajo¡¡
Nunca supe todo lo que hay detras de un signo del zodiaco, y es muy interesante de saber y segura mas interesante debe haber sido buscar toda la informcacion.
Mi signo es GÉMINIS:
En la mitología griega, los gemelos son Cástor y Polideuco (Póllux, para los romanos). Nacieron de un huevo que puso Leda, la reina de Esparta, después de haber copulado con Zeus convertido en cisne. Cástor, el mortal, era hijo del rey Tíndaro; el inmortal Polideuco era hijo de Zeus.
Ambos participaron en varias hazañas colectivas: en la cacería del jabalí de Calidón y en el viaje de los Argonautas, entre otras.
Los gemelos tuvieron una disputa con sus primos Idas y Linceo. Idas (el primo inmortal) asesinó a Cástor con una lanza, a lo que Polideuco, a pesar de sus heridas, respondió matando a Linceo. Zeus intervino y los fulminó con un rayo. Polideuco rechazó su condición de inmortal si no podía compartirla con Cástor. Por ello, Zeus realizó un pacto con su hermano Hades, en el que los hermanos pudieran pasar seis meses en el Olimpo y otros seis en el reino de Hades.
Salve!
Com he dit amb anterioritat a mi el tema de les constel·lacions no em crida molt la atenció, però aquest treball de recerca m’ha agradat molt i he començat a buscar una mica d’informació sobre la constel·lació del meu símbol de zodíac.
Jo vaig néixer al mes d’Octubre així que soc libra. Libra és la sèptima constel·lació, és bastant discreta, ja que no té cap estel de primera magnitud com altres, es troba entre virgo i escorpió.
Els dos estels principals són librae (a) i librae (b) que són els més brillants, és l’únic símbol que no és un animal i segons la mitologia és la balança de la deessa de la justícia Astrea.
Per acabar felicitar als autors d’aquest magnific treball, molt bona feina.
SALVE!
Es un treball molt bo ja que jo segueixo pensan que les constel·lacions són molt importants per l’orientació a la nit si estas perdut per qualsevol lloc del món.
El treball està molt be per això vull donar las gracies a qui ho hagui fet ja que he aprés molt.
AVE!
Salve!
A mi sinceramnet m’agraden, peòó no hem criden l’atenció, casi mai he arribat a veure la forma que diuen que tenen algunas.
Salve!
M’agraden molt! Sempre m’han cridat l’atenció però mai m’he posat enserio a observar-les.
Bonum Diem!
Un treball molt bo! A mi és un tema que m’agrada bastant ja que mirar les estrelles per la nit és una de les coses més maques que he fet fins ara.
Gràcies a aquest treball he aprés bastantes coses sobre les constel·lecions, així que, gràcies!!
Ave!
Salve!
M’agradat molt aquest article i he mirat en particular cinc constelacions que m’han semblat interessants.
La primera és Andrómena, que és una constel·lació que té 722º quadrats, i ocupa el lloc 19, en tossa, entre les 88 constel·lacions. La constel·lació es troba entre l’Ascensió recta 23, i 2 hores, i declinació entre +23º, i +50º, aproximadament.
La segona és l’Osa Major que és una constel·lació boreal. L’asterisme més destacat de l’Óssa Major és el conjunt de set estrelles anomenat popularment com «el carro gran», amb forma de carro o de cullerot, quatre estrelles en formen la caixa i tres, la cua.
La tercera és l’Ossa Menor que és una de les constel·lacions més conegudes de l’hemisferi nord. Consta de set estrelles amb forma de carro; quatre formarien el que és la part profunda del carro i les altres tres serien el mànec del carro.
La quarta és Orió que és una constel·lació prominent situada a l’equador celeste, i, per tant, és visible des de qualsevol lloc del món.
I l’ultima, és la meva PISCES, és una de les vuitanta-vuit constel·lacions modernes que pertany al grup de constel·lacions del Zodíac. L’equinocci de primavera es troba actualment a Peixos, al sud de ω Psc, i, gràcies a la precessió, es desplaça a poc a poc cap a sota del peix occidental en direcció a Aquari.
aquest articul m’agradat molt explica moltes cosses interesants