Netiqueta. A la xarxa, som educats?

manualurbani.jpg

Ja fa molts anys que José Antonio Millán publica una pàgina web sobre llengua i noves tecnologies. És una pàgina excel·lent que recomano, on es toquen temes sobre internet, llengua, el món digital, art… El passat mes de març ha publicat el llibre Manual de urbanidad y buenas maneras en la Red, a l’editorial Melusina.

Des dels inicis de la xarxa es parla de la netiqueta, o de les formes que cal mantenir en les relacions telemàtiques. En tractar-se de nous gèneres i de nous usuaris, molts peregrins digitals, s’han anat d’anar formant sobre la marxa, sense que hi hagués unes normes preestablertes. Tots hem après com fer una carta personal o comercial a l’escola, però qui ens ha ensenyat a escriure correus electrònics? Quines normes s’han de seguir? Són diferents per un cas i per un altre? Quin és el tractament que ha de rebre l’interlocutor? Moltes preguntes que de vegades ens plantegem i que queden resoltes en aquest petit manual. Apunto alguns consells que dóna aquest llibre.

 1. Tracta els altres com t’agradaria que et tractessin a tu.
 2. No escriguis el correus en majúscules. És com si cridessis!
 3. Cal que en els e-mails hi hagi una fórmula de comiat, sigui la que sigui.
 4. Deixa reposar un correu compromès abans d’enviar-lo.
 5. Reserva un temps per rebre i contestar el correu. No tallis la tasca que estiguis fent per comprovar si t’ha arribat correu nou.
 6. No baixis el correu, mentre estàs parlant amb algú per telèfon. Queda fatal sentir el teclat mentre estàs parlant per telèfon amb algú. Vol dir que no li fas prou cas! A més, la multitasca està contraindicada per a la salut

I una regla d’or: no hauríem de deixar cap correu sense respondre. Encara que sigui per dir senzillament que l’hem rebut.

12.017 thoughts on “Netiqueta. A la xarxa, som educats?

 1. Regal Beagle

  Our 5- star beauty spa begins with a wonderful warm bath utilizing a cleansing and renewing shampoo. Our rich shampoos actively cleanse your pet’s skin while removing deep-down dirt and dander. Our professional groomers will make your baby feel like a 10! Your pet’s back and head are gently massaged to soothe away their everyday stress from digging, jogging, jumping, and climbing. Our Full Service Groom or Bath and Brush Out includes: a nail clipping, ear cleansing, anal glands (upon request). Upgrade to a Nail Dremel for an additional charge. Located in Dallas, Ga just outside Marietta.
  The Regal Beagle Dallas, Ga

 2. Office cleaning Boston

  Office cleaning services in Boston offer tailored solutions to meet the specific needs of businesses in this vibrant city. With a focus on maintaining pristine workspaces, these services cover a range of tasks, including dusting, sanitizing, and floor maintenance. Office cleaning services Bostonuse industry-standard equipment and eco-friendly cleaning products, ensuring a healthy and productive office environment. Whether for daily upkeep or specialized projects, office cleaning services in Boston prioritize cleanliness, contributing to a professional and welcoming atmosphere for employees and clients alike in this bustling hub of commerce and innovation.

 3. Unlock789

  Vull expressar el meu sincer agraïment pel teu article fascinant sobre netiqueta. Com a seguidor de la teva web, sempre he admirat la teva perspicàcia en temes de llengua i tecnologia. El teu llibre Manual de urbanidad y buenas maneras en la Red ofereix consells pràctics que beneficiaran molts, incloent-me. Respectar els altres en línia és crucial, i agraeixo les teves orientacions clares.

  Pel que fa a UNLOCK789 , em sembla una plataforma innovadora que pot millorar encara més la nostra experiència digital. Estic emocionat per explorar-ne més.

 4. Den

  ????????????????? ?????? ?? ???? ?????????? ?? ????????? ??-????? ????? ? ?? ?? ?????????? ? ?????????. ???????? ?? ?? ??????? ?????????, ?? ?? ????????? ??-????? ????????????? ?? ????? ? ???? ???? ????????? ??? ???? ? ???????? ???? Spin City ?????? https://spin-city.site/bg/

 5. pg auto

  pg auto slot spin offers online games PG SLOT where explorers can choose to use the PG SLOT service. Apply for a deposit and withdraw credit through an automatic game system that all gamblers can use.

 6. MetaMask Extension

  MetaMask Extension is a browser extension compatible with popular browsers like Chrome, Firefox, and Brave. It serves as a bridge between traditional web browsers and the Ethereum blockchain, allowing users to interact with Ethereum-based dApps seamlessly.

 7. Download MetaMask Extension

  Download MetaMask Extension emerges as a pivotal tool, seamlessly integrating into your browser to provide a secure wallet and access to a plethora of decentralized applications (dApps). Let’s embark on a journey to understand the significance of MetaMask and how it can empower you in the world of decentralized finance (DeFi).

 8. Netgear router login

  You must continue with the Netgear router login to properly configure the router. You need to provide the default IP address & admin details to log in. You can quickly visit the login page using the default IP address, and you may access the Netgear router’s user interface by using the default login credentials. Visit our website right now to learn the entire login procedure.

 9. Arlo base station offline

  Many people experience the significant problem of the Arlo base station offline. This problem may occur for several reasons. Verify the router’s and base station’s connectivity. The problem remains if there is an improper connection between the base station and the router. To resolve the problems with the device, you can power cycle the base station or reset it. Please get in touch with our experts to know more.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *