Cibergèneres i Web 2.0

image00001.jpg

El passat 7 de maig, vaig assistir al seminari sobre “Cibergèneres i Web 2.0”, organitzat pel grup grup d’investigació de Literacitat crítica que ens va oferir Joan-Tomàs Pujolà a la UPF.
Va començar el seminari descrivint la Web 2.0. Un entorn que genera col·laboració, interacció, xarxes socials… Un espai en què l’usuari deixa de ser receptor de la informació, per ser un productor actiu que genera continguts. Fantàstic!

Algunes paraules noves que he incorporat al meu vocabulari després del seu seminari són:

 • Folksonomia: els acadèmics han deixat de ser els únics que etiqueten, que creen taxonomies. Ara tu també pots etiquetar!
 • Ciberpragmàtica: estudia els gèneres digitals, però cal ampliar aquest concepte i aquests estudis a mesura que van naixent nous gèneres. Un dels estudiosos del tema és Francisco Yus: El uso del lenguaje en Internet, 2001.
 • Ciberparla (netspeak): a Internet s’ha creat una nova forma d’oralitat. Escrivim, interactuem… Hi ha una evolució en la comunicació en què res substitueix a res. Però hi ha molts canvis. Com està canviant el llenguatge Internet? Una de les respostes la trobem en els estudis de David Crystal.

Apunto una idea per desenvolupar i continuar-hi treballant: “Els professors d’ahir ensenyaven a escriure textos, els d’avui tenim la responsabilitat d’ensenyar a escriure hipertextos”.

Tot i que el tema dóna per molt, no m’estenc més perquè va dir que el límit de paraules recomanades en una entrada de bloc com aquest és de 400. Ja en porto 253 i trobo que ja n’hi ha prou. Ja escriuré una altra entrada com a segona part, seguint el seu consell de donar la informació en petites dosis. “Avui dia la informació s’ha de donar en càpsules d’informació dosificades”. Vint minuts, per exemple, si es tracta d’una classe presencial: la gent no aguanta gaire més sense desconcentrar-se. D’aquí també l’èxit dels miniblocs com Tumblr i dels microblocs com Twitter, que admeten missatges fins a 140 caràcters.

Per saber-ne més podeu visitar el bloc que administra, amb els seus estudiants de didàctica de llengües estrangeres i TIC: Eclectic.

Gràcies Joan-Tomàs per la teva vehemència en l’exposició, pel teu entusiasme i per la teva fe en la Web 2.0. Esperem que tornis a visitar-nos.

212 thoughts on “Cibergèneres i Web 2.0

 1. Best pasta in abu dhabi

  The food must taste good, giving the pleasure to eat it and must be produced respecting the environment, animal welfare and health The Italian way of eating exalts the genius of a people who pride themselves on artistic self-expression in drawing from the assets of a land that is intricately diverse by nature. Human and natural elements have combined in kitchens over time to engender an astonishing verity of dishes.
  That explains why IL FORNO does not represent a national eat of cooking so much as an encyclopedic fund of recipes, techniques and flavors of local inspiration.

 2. racesiteinfo

  This is wonderful website to find blogs on various topics. Really liked your work and has been following it for a long time now. I basically work for a website which provide technology solutions for students who are unable to do so. Therefore, it is necessary for me to be aware of almost all the topics under the sun. https://www.racesite.info/

 3. totopickpro

  Magnificent beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe for a blog web site?
  The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted
  of this your broadcast provided bright clear concept https://www.totopick.pro

 4. ????

  When I read an article on this topic, ???? the first thought was profound and difficult, and I wondered if others could understand.. My site has a discussion board for articles and photos similar to this topic. Could you please visit me when you have time to discuss this topic?

 5. Website Development Company in India

  Thanks for your article. It was nice, continue writing on your topic. I also want to share some information that if some one looking for best it company, so here I am sharing here a reputable Website Design, Web Development Company in India, their expert Web Developers provide premium Website Designs, Development SEO services.

 6. Milos Kami?ski

  I must say it sounds cool! “Yesterday’s teachers taught us how to write texts, today’s teachers are obliged to teach us how to write hypertext.”

 7. Best Freight Forwarders in Delhi NCR

  Thanks for your article. I want to appreciate you more for your work. I want to share some information with your visitors who are looking for an experienced import and export agent in India then AFM logistics provide you one-stop solution for your freight.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *