Cibergèneres i Web 2.0

image00001.jpg

El passat 7 de maig, vaig assistir al seminari sobre “Cibergèneres i Web 2.0”, organitzat pel grup grup d’investigació de Literacitat crítica que ens va oferir Joan-Tomàs Pujolà a la UPF.
Va començar el seminari descrivint la Web 2.0. Un entorn que genera col·laboració, interacció, xarxes socials… Un espai en què l’usuari deixa de ser receptor de la informació, per ser un productor actiu que genera continguts. Fantàstic!

Algunes paraules noves que he incorporat al meu vocabulari després del seu seminari són:

 • Folksonomia: els acadèmics han deixat de ser els únics que etiqueten, que creen taxonomies. Ara tu també pots etiquetar!
 • Ciberpragmàtica: estudia els gèneres digitals, però cal ampliar aquest concepte i aquests estudis a mesura que van naixent nous gèneres. Un dels estudiosos del tema és Francisco Yus: El uso del lenguaje en Internet, 2001.
 • Ciberparla (netspeak): a Internet s’ha creat una nova forma d’oralitat. Escrivim, interactuem… Hi ha una evolució en la comunicació en què res substitueix a res. Però hi ha molts canvis. Com està canviant el llenguatge Internet? Una de les respostes la trobem en els estudis de David Crystal.

Apunto una idea per desenvolupar i continuar-hi treballant: “Els professors d’ahir ensenyaven a escriure textos, els d’avui tenim la responsabilitat d’ensenyar a escriure hipertextos”.

Tot i que el tema dóna per molt, no m’estenc més perquè va dir que el límit de paraules recomanades en una entrada de bloc com aquest és de 400. Ja en porto 253 i trobo que ja n’hi ha prou. Ja escriuré una altra entrada com a segona part, seguint el seu consell de donar la informació en petites dosis. “Avui dia la informació s’ha de donar en càpsules d’informació dosificades”. Vint minuts, per exemple, si es tracta d’una classe presencial: la gent no aguanta gaire més sense desconcentrar-se. D’aquí també l’èxit dels miniblocs com Tumblr i dels microblocs com Twitter, que admeten missatges fins a 140 caràcters.

Per saber-ne més podeu visitar el bloc que administra, amb els seus estudiants de didàctica de llengües estrangeres i TIC: Eclectic.

Gràcies Joan-Tomàs per la teva vehemència en l’exposició, pel teu entusiasme i per la teva fe en la Web 2.0. Esperem que tornis a visitar-nos.

1.163 thoughts on “Cibergèneres i Web 2.0

 1. BCPS Certification

  Beyond the exam and application process, BCPS Certification acts as a stepping stone to success in the pharmaceutical industry. Let’s explore how holding this esteemed certification can catapult your career to new heights.

 2. Baby enRoute

  At Baby enRoute, we redefine the baby store experience. Our Ottawa flagship in Westboro Village is a haven for stylish parents seeking innovative, high-quality products. Explore our online baby store for a curated selection that promises both functionality and flair. From strollers to nursery furniture, we’ve scoured the globe to bring you the best. Enjoy the convenience of our online platform, delivering top-notch baby essentials anywhere in Canada. Embrace parenthood with panache—because at Baby enRoute, being on the move has never looked this good.

 3. Buy rdp online

  Are you looking buy rdp online? Look no further than us! We’ve got everything you need to build and run your business or project with ease, whether you’re just starting out or a seasoned pro. So why wait? Let’s build something amazing together!

 4. Regal Beagle

  Our 5- star beauty spa begins with a wonderful warm bath utilizing a cleansing and renewing shampoo. Our rich shampoos actively cleanse your pet’s skin while removing deep-down dirt and dander. Our professional groomers will make your baby feel like a 10! Your pet’s back and head are gently massaged to soothe away their everyday stress from digging, jogging, jumping, and climbing. Our Full Service Groom or Bath and Brush Out includes: a nail clipping, ear cleansing, anal glands (upon request). Upgrade to a Nail Dremel for an additional charge. Located in Dallas, Ga just outside Marietta.
  The Regal Beagle Dallas, Ga

 5. Cloudjiffy

  Cloudjiffy’s Jelastic PaaS India introduces a new era of seamless scalability solutions. This platform empowers businesses to scale their applications effortlessly, adapting to varying workloads and changing requirements. Whether navigating through rapid growth or anticipating fluctuating demands, jelastic paas India provides the flexibility and scalability needed for businesses in the dynamic Indian market.

 6. LunwenHelp

  Meeloun Education upholds the values of “integrity, hard work, unity, and gratitude” and embraces the mission of “creating and sharing together, achieving success for both you and us.” Our development philosophy revolves around “integrating industry resources to make studying abroad easier.” From a startup small enterprise to a well-known brand in the industry, and from a small team to more than 500 writing teams under our umbrella, we have come a long way thanks to the trust and support of our clients. We will continue to provide high-quality online course assistance services at http://www.meeloun.com/ to each and every customer, just as we always have.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *