En aquest espai trobareu una activitat que vam realitzar pels ambients d’aprenentatge.
1. QUÈ TREBALLEM.
És una activitat que s’encarrega de desenvolupar la psicomotricitat fina i la coordinació.
Es pot dur a terme en qualsevol espai sempre que permeti a l’infant moure’s lliurement, encara que aconsellem l’aula de psicomotricitat, perquè està plantejada per a aquest tipus de joc per l’espai.
Com podeu observar l’activitat es caracteritza principalment per la varietat de colors, per la diversitat de mides (en aquest cas llargues, petites i gruixudes) i les textures (suaus, rugoses…). La nostra intenció és que l’infant aprengui a diferenciar colors, mides i textures de manera dinàmica i divertida.
2. EN QUE CONSISTEIX L’ACTIVITAT.
- L’infant s’ajup per a agafar una boleta de paper, posant en pràctica el seu equilibri i la motricitat fina.
- L’infant ha de recórrer descalç les petjades de goma eva fins a arribar als tubs de cartró (experimentant noves textures).
- Una vegada als tubs ha d’introduir la boleta en el tub del color corresponent amb l’objectiu que caigui en el pot de vidre, aprenent al mateix temps els colors i els diferents tipus de mides.
- No sols aprenen les capacitats esmentades amb anterioritat sinó que a més descobreixen el concepte de “torn” (ja que han d’esperar a que el seu company completi el recorregut), aprenent a conviure respectuosament.
3. ELABORACIÓ DE L’ACTIVITAT.
En primer lloc s’agafa tres cilindres de cartró de diferents mides i es pintar un de cada color, en aquest cas; vermell, verd i blau.
A continuació, es fa el mateix amb tres pinces i després es pinta tres recipients de vidre dels mateixos tres colors. Es fan boletes i també unes safates (d’origami), de paper. Per últim, es fa unes “petjades” de goma eva, decorant-les posteriorment amb teles de diferents textures.
4. OBJECTIUS PRINCIPALS DE L’ACTIVITAT.
- Agilitzar el moviment dels dits índex i polze per poder fer una bona pinça digital.
- Aconseguir moviments precisos.
- Desenvolupar el control visor-motriu.
- Afavorir els moviments bimanuals.
- Treballar els objectes, les diferents mides i les nocions de dins-fora.
La psicomotricitat ajuda a l’infant a adquirir més autonomia.
Es comença a desenvolupar cap a l’any i mig i fan referència a totes aquelles activitats que necessiten precisió i un nivell més alt de coordinació.
La motricitat fina és la capacitat per a produir moviments petits i precisos. Necessita també una coordinació ocular, coordinació, ull-mà i una coordinació, ull-peu. Per exemple seria la facilitat d’enfilar boletes, recollir objectes petits amb els dits o agafar el llapis. La pinça digital consisteix en el control voluntari dels dits índex i polze per manipular correctament el llapis.
- Redactat per Aida Sanjuan Toro, CFGS de 1r TEI del grup Y (2020-2021).