“CIUTADANS” per Laura Pino, David Martin i Anna López

CIUTADANS:

 • Què és Ciutadans?

“Es un proyecto civil, un proyecto político, el sueño de mucha gente. Que se está construyendo en muchas partes de España. Un proyecto para transformar este país, y no para romperlo. Los que defensamos la igualdad, la unión, la solidaridad, nos tuvimos que unir en un proyecto para cambiar nuestro país”, segons Albert Rivera.

És un partit polític d’àmbit espanyol originat a Catalunya. És autodefinit com a socialdemòcrata, liberal progressista, i no-nacionalista, tot i que sovint és classificat com a partit nacionalista espanyol i partit que fa polítiques de dreta. C’s defensa les llibertats individuals entre els ciutadans i l’apropament d’aquests a les institucions, sempre des d’una vessant constitucional espanyola.

 

Impostos – Baixar els tipus de l’IRPF i eliminar deduccions.

El document presentat per la formació assegura que els nostres impostos “estan molt mal dissenyats: paguem tipus més elevats però recollim menys ingressos perquè hi ha un sense nombre d’exempcions i deduccions, sovint no justificades ni per raons d’eficiència, ni per raons d’equitat”.

De cinc a tres trams en l’IRPF. Concretament, l’Impost sobre la Renda (IRPF) quedaria reduït dels cinc trams actuals a tres, mantenint els mínims exempts actuals (12.000 euros). Els tipus quedarien al 18% fins 22.500, al 28% entre els 22.500 i fins als 75.000 euros.

Despeses sanitat

La sanitat universal no està en discussió, però, si una comunitat vol donar més prestacions, haurà de veure si les cobra o puja els impostos als ciutadans. Així hi haurà una major corresponsabilitat fiscal. Els medicaments, evidentment, tenen un preu, i aquí poden tenir un cert marge. Han de tenir més autonomia per fixar els preus d’altres serveis que no estiguin a la cartera bàsica, per exemple d’ortodòncia

Despeses en l’ensenyament

L’educació és una de les prioritats de Ciutadans. En el seu programa per a les pròximes eleccions generals aposta per un pacte nacional “que miri a una generació -no a una legislatura o un govern-, i que garanteixi un sistema educatiu de qualitat per a tothom. Per sobre de qualsevol altra consideració, l’educació es dedicarà a formar bones persones, bons ciutadans, cultes i lliures, i bons professionals “. En la seva proposta, presentada aquest dilluns a Madrid per Albert Rivera i Luis Garicano, el partit aposta per “intentar minimitzar, si no suprimir” l’actual sistema de repeticions.

Ciutadans vol acabar amb el carrusel de sistemes i lleis educatives en funció del partit que governi. “No es tracta d’una nova reforma dels plans d’estudi treta per Llei en el Butlletí Oficial de l’Estat; altra més a sumar a la sèrie de lleis que ens han portat al sense sentit actual. El veritable repte consisteix a arribar a un gran acord educatiu que ens faciliti que el canvi es doni en la pràctica diària de la docència”, defensen en el partit.

Entre les propostes, a més d’implantar el model MIR per als professors -com ha informat EL MÓN, el partit taronja es proposa acabar amb les repeticions. A Espanya, la taxa de repetició és d’un 32%, segons les dades que manegen, i cada repetidor costa, segons estimacions de l’OCDE, 20.000 euros. “És a dir, un 8% de la despesa total en educació, uns 2500 milions d’euros, es dediquen a la repetició”. “Les repeticions són l’instrument principal pel qual es canalitza el fracàs escolar i acaben sent un dels principals causants de l’abandonament prematur del sistema educatiu

Sostre de dèficit

CIUTADANS,   s’ha manifestat en diverses ocasions,  com ja s’ha dit,  partidari de baixar els impostos. I, a pesar que  això podria voler dir que no es sacralitzen es límits de dèficit,  aquest partit considera imprescindible  donar compliment als objectius de dèficit marcats per la UE.

És  a dir que, com molts altres partits, han de trobar el punt mig entre la seva ideologia/voluntat (baixar impostos) i l’obligació que els ve imposada per la Unió Europea de no sobrepassar els límits de dèficit, si bé en el cas concret de la situació actual de l’economia espanyola CIUTADANS  s’ha mostrat favorable a un fraccionament dels objectius de dèficit fixats, evitant així que el govern que surti de les properes eleccions hagi de prendre mesures traumàtiques com retallades en sanitat, etc.

Inversions en obres públiques – El pla econòmic de Ciutadans: més innovació, menys obra pública

Si Ciutadans governa a Espanya, frenarà la inversió a l’AVE, injectarà 1.000 milions d’euros anuals en I+D, emparellarà a prejubilats i emprenedors per assegurar la viabilitat i la mida mitjana de las empreses, i atraurà talent estranger amb un programa de punts per la obtenció de visats de treball que tindrà en compte l’excel·lència professional i acadèmica.

Primer, “reducir drásticamente” el programa de l’AVE, el qual aquest any es dediquen 3.500 milions d’euros. Segon, crear “una red de impulsos a la innovación, siguiendo el ejemplo alemán, que tendría 1.000 millones al año”. Tercer, aconseguir que la inversió pública i privada en I+D arribi al 2% del PIB, davant l’ 1,3% actual. I  quart, posar en marxa el pla de Diego Comín, professor de la Universitat de Dartmouth, que proposa fundar centres de transferència tecnològica especialitzats en la investigació aplicada, “de forma que la generación de ideas se transforme en empresas y empleo”, segons van assenyalar fonts del partit.

Com crear ocupació

Per lluitar contra l’atur i la pobresa:

 • Eliminar la temporalitat apostant per un contracte únic.
 • La motxilla austríaca: l’assegurança individual per l’acomiadament.
 • Bonificacions a las empreses que acomiadin menys.
 • Renta complementaria per qui no arribi al salari mínim anual.
 • Un programa de formació per parats de llarga duració.
 • Disminució de les cotitzacions per qui contractin parats de llarga duració.
 • Orientació individualitzada per parats de llarga duració.
 • Segona oportunitat per les persones endeutades.
 • Dació en el pagament.
 • Reestructuració de deutes de persones físiques.
 • Fons europeu per l’ocupació.

Com sortir de la crisi

Les principals línies d’actuació de  CIUTADANS  per sortir de la crisi, són:

-Reactivació de l’economia  donant suport a empreses i autònoms, rebaixant per exemple les cotitzacions a la seguretat social i adaptant les dels autònoms als seus ingressos, establint una taxa mínima que podria rondar els 50 euros.

-A través de la fiscalitat, una vegada  resolt el problema del dèficit,  proposen una reforma tributària baixant impostos. Es parta d’establir un 16% d’IVA i un tipus màxim d’IRPF en el 40%.

-En l’àmbit laboral es proposa l’establiment d’un contracte únic indefinit per a tothom, amb diferents prestacions depenent dels anys de permanència.

-Acabar amb la corrupció política i institucional.

Com millorar la productivitat

Volen impulsar el canvi del model productiu, volen acabar amb els retalls en educació i crear un pla contra el fracàs escolar. Invertiran 1000 euros per alumne a l’any en entorns desfavorables en contractar més professors de reforç a les aules, beneficiant a 800.000 alumnes. Treballaran per arribar al 2% d’inversions en I+D en 2020, centrant els recursos a la creació d’una Red Cervera de Transferència Tecnològica per connectar la universitat i l’empresa.

Com  millorar les exportacions

Recolzaran la firma d’un tractat de lliure comerç i d’inversions entre La Unió Europea i els Estats Units sempre que es respecti la legislació europea en matèria agroalimentària, de protecció dels drets socials i laborals, la defensa dels consumidors i de la protecció del medi ambient.

Com millorar la competitivitat

Reformarem la regulació dels mercats perquè tinguin el mateix nivell de competència que a la resta de països d’Europa, perquè les regles hauran de ser segures i iguales per tots els competidors, sense discriminació. Així, estalviarem a les famílies espanyoles 411 euros l’any. Tenim dret a no pagar el sobre cost de tindre l’energia més cara d’Europa per culpa del capitalisme.

Pensions i subsidis

Reformaran el sistema de pensions per assegurar la seva sostenibilitat, la suficiència de la persones, la transparència del sistema i al seva flexibilitat en el marc. Pensions adequades i periòdicament actualitzades. Asseguren la transparència del sistema de pensions i la llibertat dels treballadors per decidir l’edat de jubilar-se i a accedir a una pensió de jubilació en funció a les cotitzacions que ha fet al llarg de la vida aquella persona.

 

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a “CIUTADANS” per Laura Pino, David Martin i Anna López

 1. economia1 diu:

  Ja hem acabat

 2. Joaquim diu:

  Molt bé.

Deixa un comentari