Projecte de la biblioteca

IMPULSANT LA LECTURA A L’ESCOLA Dr. SERÉS

Amb la idea que el nen/a que aprèn a estimar els llibres i la lectura, llegirà de gran i que un bon lector no neix, sinó que creix  gràcies a la suma de bones experiències amb els llibres, a l’escola Dr Serés, any rera any, anem dissenyant activitats per tal d’impulsar i potenciar la lectura i alhora fomentar la motivació dels nostres alumnes per llegir.

De fet, el curs 2016-17 l’escola va iniciar un projecte on s’apostava pel foment de la lectura i, fruit d’aquesta feina, l’any 2018 vam ser guardonats amb els 2n premi del concurs nacional “Premios Bayard, fomento de la lectura”.

Estem especialment satisfets per aquest reconeixement ja que premia l’esforç i l’implicació de tota la comunitat educativa: alumnes, mestres i famílies.

Les activitats que es realitzen a l’escola al voltant de la lectura són molt variades. Destacaríem l’apadrinament lector dels alumnes grans de l’escola (5è i 6è de primària ) amb els més petits de l’etapa de Primària (1r i 2n) o els contes que els alumnes de Cicle Mitjà, amb l’ajuda dels Mestres especialistes, preparen per anar a llegir a les aules d’Ed. Infantil. En aquesta línea, també destaquem les col.laboracions amb:

– Els alumnes de Secundària de l’lnstitut Manuel de Montsuar que una tarda a la setmana comparteixen una estona de lectura amb els nens/es de P5 i Cicle Inicial.

– Els alumnes de l’Institut d’Alpicat que expliquen contes als nostres alumnes durant la diada de Sant Jordi.

– Els alumnes de primària que llegeixen contes als petits de la Llar d’Infants l’Estel.

Són activitats que estan pensades per  fomentar el gust per la lectura, però alhora ens ajuden a millorar i crear vincles entre alumnes de diferents nivells.

A més a més, també les famílies s’impliquen en aquest projecte. Per exemple, els pares i mares d’Ed. Infantil preparen un conte i el venen a llegir a la classe dels seus fills/es.

Altres activitats són:

-la participació en el Certamen de Lectura en Veu Alta, organitzat per la Generalitat de Catalunya i Enciclopèdia Catalana. Els tutors de 4t, 5è i 6è preparen els alumnes durant tot el curs.

-Concurs Agus i els monstres

-Concurs nacional Premios Bayard, fomento de la lectura

-Concurs Pilarín Bayés, on els alumnes han d’escriure un conte amb un títol ja donat.

Finalment, també destaquem una de les activitats que més agrada als alumnes:  “Els contes a la ràdio”. Preparar un conte, anar als estudis d’Alpicat Ràdio a gravar-lo i després sentir-lo en una secció del programa “Som de l’Oest”… és tota una experiència!

Són, doncs, activitats que ajuden als nostres alumnes a millorar en lectura però també, i més important,  a  endinsar-se, pas a pas,  en l’apassionant món dels llibres i la imaginació i, per tant, a gaudir i viure’l de manera compartida i divertida. En definitiva, a crear grans lectors per a tota la vida.