CELEBREM EL DIA PI (π) AL CENTRE D’ESTUDIS MOLLET

 

Ha arribat el dia dedicat a les Matemàtiques al Centre d’Estudis Mollet. Aquest any, el 14/03, hem celebrat el DIA DEL NOMBRE PI (π = 3,14) a tota l’escola.

Tots els grups d‘Infantil, Primària i Secundària han fet una activitat per a conèixer què és el nombre pi. S’ha treballat aquest nombre des de diferents perspectives, i això ha donat lloc a un conjunt d’activitats molt engrescadores que volem compartir en aquest bloc. Esperem que us agradin!

Fent clic sobre els enllaços trobareu la informació del que hem fet a cada grup. Trobareu més fotografies al web de l’escola.

INFANTIL

“El símbol del nombre pi” (P3)

“Què vol dir aquest símbol: π?” (P4)

“Situa el nombre pi (π) a la recta numèrica” (P5)

PRIMÀRIA

“El mosaic del nombre pi (π)” (1r Primària)

“Tres diàmetres i una mica més!” (2n Primària)

“El nombre pi (π) no s’acaba mai!” (3r Primària)

“Troba pi (π) dins l’alfabet grec!” (4t Primària)

“Fem mesures per obtenir el nombre pi (π) amb els alumnes de 4t d’ESO” (5è i 6è Primària)

SECUNDÀRIA

“Els grans expliquem als petits què és el nombre pi (π) i com es calcula” (3r ESO amb 1r i 2n ESO i 4t ESO amb 5è i 6è Primària)

QUÈ ÉS EL NOMBRE PI (π)?

En matemàtiques, π és la constant d’Arquimedes, una constant que relaciona la longitud de la circumferència amb el seu diàmetre.

El símbol π es pronuncia [pi] i és la setzena lletra de l’alfabet grec.

π és un nombre irracional, és a dir, la seva part fraccionària té un nombre de xifres infinit i, a més, no té cap període. Per fer càlculs pràctics s’agafa un valor simplificat, com per exemple 3,14159265.

El nombre π, a més d’aparèixer en la fórmula de la longitud de la circumferència, apareix a totes les equacions matemàtiques que se’n deriven: la superfície del cercle, la superfície i el volum de l’esfera… i també en nombroses equacions de física.

En geometria euclidiana, π es defineix com la proporció entre la longitud d’una circumferència i el seu diàmetre:

π = longitud circumferència/diàmetre

Que el valor del nombre pi (π ) sigui 3,14  vol dir que el diàmetre de qualsevol circumferència cap 3 vegades i una mica més en la longitud de la mateixa circumferència.