Itinerari escultòric per places i carrers de Manresa

 

El dilluns 9 d’octubre de 2017, l’alumnat de cinquè de l’escola ha realitzat una sortida a peu per la ciutat de Manresa. Seguint l’itinerari previst hem visitat i treballat 20 escultures de les que hi ha ubicades a la ciutat.

El recorregut, d’uns 7 km aproximadament, ha estat realitzat íntegrament a peu, i l’hem dividit en 3 parts. En la primera d’aquestes hem visitat les escultures “Mil cent”, “Sentinella de la Pau”, “Ben Plantada”, “Sant Jordi” i “Sol”.  En la plaça que dóna nom a la darrera, hem fet una parada de 30 minuts per esmorzar i descansar una estona. Seguidament, hem realitzat la segona part del recorregut, tot visitant i treballant les escultures “L’Àngel del voluntariat”, “Monument als Geganters”, “Escut de Manresa a la façana de l’Ajuntament”, “Timpà del portal de Santa Maria”, “Teatre”, “L’Adolescència”, “A l’ombra”, “L’acollida”, “Dansa d’arrel tradicional” i “Mil·lenari”. Ben esgotats i afamats, hem anat a dinar a la plaça dels Panyos, on també hem gaudit d’una bona estona de joc. Finalment, i ja de tornada cap a l’escola hem visitat les escultures “Tenis”, “Amat i Piniella”, “Rei Pere III”, “Catalunya” i “Daltabaix”.

Com a novetat, aquest any han estat els propis alumnes els que, en petits grups de 2 o 3 alumnes, han preparat i realitzat l’exposició de cadascuna de les escultures. Ha estat una gran experiència i tots hem après moltes coses noves.

 

 

Gimcana en anglès per a P5

Els alumnes de 6è de l’escola han treballat una gimcana en anglès especialment dirigida a nens i nenes de P5. Avui, dia 14 de juny, l’han posat en pràctica i ha sigut un èxit, com podeu veure a les fotos. Explicar contes, titelles, danses, memory, teatre… fet tot en anglès.

SORTIDA AMB BICI A MAPRO

El dijous dia 2 vam fer la tradicional sortida amb bici. Enguany, a més a més dels Aiguamolls de la Bòbila, teníem previst fer una visita a MAPRO, una empresa situada al polígon Santa Anna de Santpedor que es dediquen a fabriacar màquines (com la direcció assistida dels cotxes), màquines que fabriquen peces i màquines que sotmeten a testos diversos a diferents materials.
Va ser molt i molt interessant, però no vam tenir temps suficient per poder anar després als Aiguamolls. A més a més, vam patir punxades de rodes i petits accidents que encara ens van fer anar més tard.
Tot i això, ens ho vam passar molt bé i vam aprendre moltes coses noves.
Aquí podeu veure alguns moments del dia:

EL PAU I LA SEVA BICI

Avui el Pau Castias de 5è B ens ha fet una demostrció del que sap fer amb la seva bici. Ell és esportista de ciclisme de l’especialitat trialsin. Mireu aquest vídeo:

Després, l’Òscar s’ha ofert de voluntari per poder fer això que podeu veure a continuació:

I en aquest vídeo, podreu veure el Pau en un dia de competició. Fixeu-vos-hi bé que hi surten molts altres esportistes. Ell va amb la bici antiga i va vestit amb un jersei gris i un casc negre.

SORTIDA ESCULTÒRICA

Som els alumnes de 5è de l’escola i hem anat a visitar les escultures que hi ha pels carrers i les places de la nostra ciutat, Manresa. El dilluns dia 2 de maig, la meitat de nosaltres vam fer la sortida. L’altra meitat, hi va anar el dia 3. Això és així perquè som tres classes de 5è i tots plegats sóm massa gent per anar amunt i avall per la ciutat.
Vam sortir a les 9 del matí des de l’escola. Tot el recorregut era caminant . Portàvem una llibreteta petita, un full din A3 que per una banda era un plànol de Manresa i per l’altra una graella, on hi posaríem unes enganxines que també portàvem. Les enganxines eren fotografíes de les escultures que vam visitar. Cada vegada que ens trobàvem amb una escultura ens paràvem a davant i apuntàvem a la llibreteta totes les dades importants de l’escultura que teníem a davant. A més a més, havíem d’enganxar l’enganxina que tocava al lloc adequat a la graella segons fos figuratiu, abstracte, escultura exempta, relleu, gòtica, modernista o contemporània. En total vam veure divuit escultures. Les que ens van agradar més són “El mil•lenari de Catalunya” que està situada al Passeig del Riu, la del “Rei Pere III el cerimoniós” que és just davant de Crist Rei, “l’Àngel del Voluntariat” a l’Avinguda Francesc Macià, la “Ben Plantada” a la plaça Bonavista o la impressionant “Sentinella de la Pau” al carrer Abat Oliba.
La sortida no va ser curta: va durar tot el dia. Però el recorregut tampoc era massa llarg. És per això que cada un de nosaltres portava: una motxilla amb l’esmorzar, el dinar i aigua. A més a més portàvem el mocador groc de l’escola i alguns fins i tot gorra. Ens vam parar a esmorzar a la plaça del Sol, on hi ha una escultura de l’Àngels Freixenet que està penjada com un móvil que representa un sol i està feta amb materials de rebuig. Ens vam parar a dinar al parc dels Panyos, al costat del riu Cardener. Allí hi vam menjar i després vam poder jugar una estona.
També ens van passar alguna peripecia, com per exemple quan a una nena el vent se li va emportar el full que va anar a caure al mig del riu Cardener, com quan vam esperar a sortir corrents després d’esperar que es complíssin les 4 en punt en un rellotge d’una farmàcia o com quan fent el ruc als gronxadors algún de nosaltres vam prendre mal.
Quan érem a la darrera escultura, vam poder degustar uns excel•lents gelats sorpresa! Fins i tot alguns van repetir després d’encertar algunes preguntes que ens van fer els mestres. Vam arribar a l’escola a un quart de quatre i ens ho vam passar molt bé a més a més de conèixer millor les escultures de la nostra ciutat.

TALLER EXPLORA

Ja fa uns dies que ho vam fer, però durant la setmana temàtica, que enguany és sobre els invents i la ciència, vam participar en un taller interessantíssim sobre ciència que ens van fer els monitors de l’extraescolar de ciència de l’escola. Vam fer reaccions químiques, treballs amb fibra òptica i fins i tot hologrames.

<

SEGON DIA DE COLÒNIES A TUIXENT

Estem passant el segon dia de colònies i ja comencem a notar el cansament a les nostres cames. Hem après molta tècnica d’esquí i hem tingut un temps magnífic. Alguns de nosaltres ja ens hem convertit en esquiadors experts i tothom n’ha après molt. Mireu les imatges per fer-vos-en una idea

PRIMER DIA A TUIXENT LA VANSA

Ja hem passat el primer dia esquiant. N’hem après molt i ens ho hem passat molt bé. Hem tingut força patacades però cap ha sigut greu. Ens ha fet molt bon dia, però a la tarda s’ha començat a ennuvolar. Ens hem cansat molt i al vespre alguns no hem tingut ni esma per anar a descobrir el poble de Tuixent. Els nostres monitors ho han fet molt bé i ens han quedat moltes ganes de tornar-hi demà. Hi havia molta neu i alguns de nosaltres n’hem menjat i tot! Gaudiu de les fotos i els vídeos.

Visita al Museu de Geologia Valentí Masachs

El 8 de gener, el primer dia del segon trimestre d’aquest curs, els alumnes de 5è vam fer una interessantíssima visita al Museu de geologia Valentí Masachs ( web del museu Valentí Masachs ).

És molt a prop de l’escola i hi vam anar a peu. Vam estar molt atents a totes les explicacions que vam rebre i vam poder gaudir de tota la seva col·lecció de roques, minerals i fòssils durant una bona estona. Fins i tot hi havia un ullal de mamut!

Va ser una bona manera d’aprofitar aquell divendres estrany en que tornàvem a escola després de les vacances de Nadal. Si encara no hi heu anat mai, busqueu una estona per visitar-lo. No us decebrà.

Museu d’idees i invents

El dia 13 de Novembre vam anar d’excursió al museu de les idees i dels invents a Barcelona. Ens ho vam passar molt bé i vam aprendre moltes coses noves. Sembla mentida la d’idees que tenim els humans per fer més fàcil i divertida la nostra vida. Si no hi has anat mai, ves-hi que val molt la pena. Aquí hi ha algunes imatges d’aquell dia.

GREEN SMOOTHIES AT SCHOOL

Today (Wednesday, 28), we welcomed Nathalie, a girl from England.
She explained the importance of having breakfast and eating healthy food.
She came here to school and prepared a delicious smoothie. The ingredients we used were apples, bananas, pears, mango, almonds, spinach and water.
When you see the colour is very green, but when you taste it. It’s DELICIOUS!

Vídeo para la escuela XXI

Este vídeo está especialmente dedicado a los niños y las niñas de quinto curso de la escuela siglo XXI de Madrid para que nos conozcan un poco mejor.
Desde principios de julio este vídeo está en modo privado. Si te interesa volverlo a ver, envia un correo a la dirección ciclesuperiorlasequia@xtec.cat y te enviaremos el enlace. Disculpa las molestias.

SORTIDA A BARCELONA

El dia 10 de Març els alumnes de 5è vam anar a Barcelona. Hi vam visitar el Museu d’història de Catalunya on vam gaudir del taller “Del sílex al xip” sobre la història de la tecnologia al nostre país i, després, vam poder fer un passeig de descoberta pel Barri Gòtic de la nostra capital. Ens ho vam passar molt bé i també vam tenir alguna sorpresa: a la plaça Sant Jaume, de dins el palau de la Generalitat va sortir la Consellera Irene Rigau amb qui vam poder conversar breument. Alguns dels moments d’aquella jornada els podeu veure a aquest recull fotogràfic.

Espaguetis amb tomàquet

NGREDIENTS(per a 4 persones)
mig paquet de espaguetis
1 ceba
Mig pebrot verd
Mig pebrot vermell
1 all
Mig kilo de carn picada
1 pot de tomàquet natural
Orenga
1 llauna de foie gras tapa negra
Un polsim de sal
Un raig d’oli

1.Agafas una olla i li poses aigua i u poseu al foc.
Quan ja esta bullin i poses la pasta i la deixes duran 20 o 25 minuts aproximadament

2.Agafas una altra olla mes petita i li poses un raig d’oli. Una vegada calen l’oli li poses mig kilo de carn picada a continuació la verdura que has triturat el mig pebrot verd, el mig pebrot vermell, la ceba i l’ai ho poses dintre l’olla junt amb la carn picada. A continuació

Èric Lahoz

De 2015-03-05

GALETES

Ingredients:
(Per a 5 persones)

5 ous
1 got de sucre
1 got d`oli
3 gots de farina
Pela de taronja o llimona
1 cullera de llevat

Preparació:
Trenca els ous en un bol i barreja-ho amb el sucre duran
1 minut. Afegeixi l`oli i rasca la pela de taronja i remeneu molt be. Poseu-hi el llevat i variegeu-hi be. Desprès de barrejar un parell de minuts ves afegintla farina poc a poc,quan ja tinguis una massa deixa-la reposar uns 15 minuts. Treu la massa i estira-la bé. Tria uns motlles per fer la forma i comença a fer formes. Pinta-les amb els ous i posa-les al forn a 180º uns 10 minuts. Treu-les i decora-les amb el que vulguis: palpites de colors,mel,confitura… A posarse ven tips!

Amb molt de gust el cuiner: Elias Lamrini

De 2015-03-05

RECEPTA DE GALETES DE XOCOLATA

INGREDIENTS

200 g de mantega
4 ous
350g de farina
Un got de xocolata
Un got de llet

ESTRIS

Una olla
Una cullera
Un got
Uns motlles
Un per galetes

PREPARACIÓ

1-Ens em rentat les mans.
2-Em escalfat el forn a 180g.
3-Em agafat 200g de mantega .
4-Em agafat 4 ous.
5-Em agafat 350g de farina.
6-Em agafat una tassa de xocolata calenta.
7-Em agafat una tassa de llet.
8-En un recipient ho hem barrejat amb la batadora
9-Ho hem posat als plates .
10-I ho hem posat al forn durant 30 minuts
11-I hem decorat les galetes.

Núria Guàrdia

De 2015-03-05

Foto extreta de http://llevatfarinasucre.com

COCA DE IOGURT

Ingredients per a 6/8 persones (utilitzar l’envàs del iogurt):
1 iogurt
3 farina
2 sucre
½ 0li
1 sobre de llevat
3 ous
1 cullerada de “Arome de vainilla”
1 olla gran
1 motlle de silicona/ferro

Preparació:
Tira el iogurt a l’olla, a continuació hi tires el sucre i la farina. Agafa l’envàs del iogurt i hi tires l’oli, tira l’envàs perquè no el necessitaràs més. Aboca el llevat a l’olla i una cullerada de “Arome de vainilla” i a continuació ho tritures tot.(Barrejar-ho cada tres ingredients)

Motlle de silicona 20 minuts a 180 graus.
Motlle de ferro més de 20 minuts a 180 graus.

Presentació:
Tires un raig de nata muntada per el voltant i talla trossos de plàtan o alguna altre fruita.

Arnau Martín

De 2015-03-05

PIZZA AL GUST

Ingredients per a 4 persones:

1 Massa de pizza
Tomàquet fregit
Mozzarella rallada
4 Frankfurt (opcional)
5 Olives (opcional)
Orenga
Tonyina(opcional)

Preparació:
Preescalfa el forn a 200 graus.
Agafem la de pizza i l’estirem sobre el paper de forn i ho fiquem a sobre una plata. Posem tomàquet fregit a sobre de la massa i l’escampem fins que ho hagi recobert tot.
A continuació hi afegim la mozzarella fins que quedi recoberta tota la massa.
Ara hi podem posar tots els ingredients que vulguem, com per exemple ceba, pinya, calamars, algues, sardines i tot lo que ens agradi.
Tot seguit fiquem orenga i després ho fiquem tot al forn a 200 graus durant 10 minuts.
Quan hagin passat els 10 minuts traiem la pizza del forn i esperem a que es refredi.
Finalment tallem la pizza en els trossos que vulguem i… a menjar!!!!!!

Consell: talla-la en 8 trossos.

Guillem Granados Medina.

Llom a la salsa d’atmetlles

El llom a la salsa d’atmetlles per 6 persones

INGREDIENTS

1.15 talls de llom

2. 1 ceba

3. 1 pastanaga

4. 4 dents d’all

5. 20 atmetlles

6. mig litre de cervesa

7. mig litre de caldo de pollastre

8. 1 pessigada de sal i pebra

9. 1ml d’oli

RECEPTA

Agafar una paella i posar oli i deixar el foc lent agafar el llom i posar pebre i sal. Seguidament, posar el llom a fregir una vegada fregit retirar amb un plat i posar a fregir la pastanaga,la ceba,4 dents d’all, ametlles i deixar 15 minuts el foc mig. Després tirar 15cl de cervesa i deixar que es comprimeixi el foc lent, tot seguit. Tirar mig litre de caldo de pollastre, i seguidament tirar el llom i deixar dos quarts d’hora. Seguidament retirar el llom i triturar-les continents que tens a la paella ( pastanaga,ceba, 4 dents d’all i ametlles) una vegada triturat la salsa posar el llom el plats i posar la salsa per sobre.

De 2015-03-05

GALETES AMB PANSES

INGREDIENTS
3 ous
100g de farina
125g de sucre
200g de farina
Conyac o rom

Ingredients per a (4 persones)

Deixeu estovar la mantega fora la nevera.
Mentrestant,poseu les panses en remull
amb el conyac o el rom. Barregeu la mantega
amb el sucre en un bol i,quan us quedi un pasta
blanca,afegiu-hi els ous ,prèviament batuts
d’un en un.
Afegiu-hi les panses juntament amb el conyac
,i la farina. Barregeu la pasta duran una bona estona.
Ha de quedar amb una textura homogènia ni gaire
espessa ni gaire liquida.
Escalfa el forn a 180g. Mentrestant ,poseu una silk-pad (paper per anar al forn)
Sobre una plata d’anar al forn i dipositeu-hi a sobre de la massa
De les galetes amb una cullera de postres,separades entre elles.
Poseu les galetes a coure a la part superior del forn a 180g.
Durant 20 o 30minuts.Quan estiguin daurades,retirar-les i deixeu-les
Refredar abans de servir-les.

Daniel Granados

De 2015-03-05

MAGDALENES TIPUS BROWNIE

Per a 7 persones

Ingredients:

100 de mantega
60 grams de xocolata de cobertura
100 gams de sucre
2 ous
1 iogurt
70 grams de farina tamisada

Elaboració:

Primer en un bol tirem de un, en un els ous, desprès el iogurt, i barregem tota l’estona tirem la farina, el sucre , i seguim barrejant i tirem la xocolata de cobertura.
Tenim que estar barrejant fins que no quedi cap gramull.
Quan ja no hagi cap gramull. Quan ja no hi hagi cap gramull tirem als motlles , la massa. Mentre que tirem la massa al motlle calentem el forn a dalt i a baix a 7 graus i esperem 15 minuts. Quan ja estigui calentat el forn fiquem les magdalenes al forn, tanquem el forn i es igual que abans 7 graus a dalt i 7 graus a baix i esperem 15 minuts, quan ja hagin passat els 15 minuts treiem les magdalrnes i comprovem amb un pal llarg i prim de fusta si está net .
BON PROFIT!!

CARLA GIL GÓMEZ