Focus Writer: escriure sense distraccions

Fa uns dies es va llençar un paquet d’accessibilitat per a la Linkat amb multitud d’eines de lliure distribució. Una de les que més em va cridar l’atenció va ser Focus Writer, un processador de text descrit com a “editor de text minimalista la qual cosa permet que una persona es concentri a l’hora d’escriure. Aquest programa ocupa tota la pantalla i deixa veure només la pàgina en blanc al nostre davant. “

Una pantalla sense distraccions

El vaig utilitzar per a redactar una acta i les sensacions van ser molt bones, treballar en un entorn sense distraccions ajuda a concentrar-te, sobretot quan tens un gran nombre de finestres obertes i correus electrònics que van entrant… Així doncs, pensant en alumnat amb problemes de concentració crec que és una aplicació a tenir molt en compte:

  • La barra d’eines és molt simple (i personalitzable) i només apareix quan hi poses damunt el cursor:

02_focus writer_barra eines

  • Clicant a Configuració > Preferències apareix un quadre que et permet modificar la barra d’eines, però també marca objectius d’escriptura al dia, canviar el tipus de cometes, enregistrar estadístiques de progrés…

0_focus writer preferencies

És senzill i fàcil d’utilitzar. No permet fer filigranes amb la formatació, però aquest no és el seu objectiu. Si el que voleu és que l’alumnat es concentri a l’escriptura, és la vostra eina ofimàtica

 

No em funciona l’XTEC

Aquest article està basat en les informacions proporcionades per Albert Barnils, del CRP Vallès Oriental I. 

atencio usuari

Tota la informació i els enllaços que necessites estan al portal d’XTEC, en la secció d’Atenció a l’usuari. No obstant, aquí tens un resum dels diferents problemes i, les corresponents solucions, amb la contrasenya XTEC:

  • Mai he tingut correu XTEC:

Ets una alta nova. Has d’omplir a mà el formulari PDF que trobaràs a:

http://www.xtec.cat/alfresco/d/d/workspace/SpacesStore/b27085fc-357c-4b81-b317-61c259d88ff7/Formulari_sollicitud_alta_usuari_dels_serveis_de_la_XTEC.pdf

Un cop fet, l’has de lliurar a la direcció del teu centre qui l’ha de segellar, signar i enviar per FAX. Ens uns dies rebràs una carta al teu centre amb l’usuari i contrasenya.

Quan la rebis, has de canviar la contrasenya a: http://www.xtec.cat/web/at_usuari/canvicontrasenya

  • No recordo la meva contrasenya, no em funciona o m’ha caducat:

Has de demanar un recordatori a través de:

http://aplitic.xtec.cat/pls/duplicats/inici

(ho pots fer tu amb el teu NIF). Ens uns dies rebràs una carta al teu centre amb l’usuari i contrasenya.

Quan la rebis, has de canviar la contrasenya a: http://www.xtec.cat/web/at_usuari/canvicontrasenya

  • El correu, el drive… em funcionen, però no em funciona amb les aplicacions de la XTEC (certificats, inscripcions, odissea…):

Has canviat la contrasenya en un lloc incorrecte. Per tant, ara tens dues contrasenyes.

Quan la rebis, has de canviar la contrasenya a: http://www.xtec.cat/web/at_usuari/canvicontrasenya

  • Puc entrar a les aplicacions XTEC (Odissea, certificats, formació…), però no puc accedir al correu:

És un problema del navegador, n’has d’esborrar l’historial tal i com comentàvem a l’entrada anterior.

 

RECORDA!!! El canvi de contrasenya de la XTEC sempre s’ha de fer a través del formulari web de la XTEC (http://www.xtec.cat/web/at_usuari/canvicontrasenya).

Problemes amb el canvi de contrasenya XTEC

Els problemes amb els canvis de contrasenya XTEC són un clàssic. Avui m’he trobat amb una nova varietat: he fet el canvi de contrasenya a través del formulari sense cap incidència. Després de fer-ho en pogut entrar a Odissea, Àgora i altres aplicacions però no hi havia manera d’accedir al correu Gmail. He consultat al SAU i la solució ha estat senzilla:

  1. Esborrar l’historial de Mozilla Firefox: Menú > Opcions > Privacitat > Esborrar tot l’historial (marcar tots els ítems).
  2. Reiniciar el navegador.
  3. He tornat a canviar la contrasenya pel formulari.
  4. Solucionat!

 

 

Respostes definides a Gmail… o com descobrir la sopa d’all

De vegades hi ha solucions tan senzilles i elegants que no les veus fins que tens la sort que algú te les “xiva”. Aquesta és la sensació que vaig tenir en veure aquest vídeo de Totemguard sobre com desar respostes predefinides per aquells correu que envies tant i que normalment copies i enganxes sense parar.

[youtube]http://youtu.be/DKC6daNhXjM?list=UUzpVr5e5Dw03-EtcGB8ZerA[/youtube]

Eduroam a Windows 7

Configurar la xarxa wifi EDUROAM  seguint les instruccions penjades al portal XTEC no m’ha funcionat en un parell de portàtils. Comparant amb altres ordinadors Windows 7 que sí que es connecten a Eduroam, m’he adonat que la configuració és diferent. La deixo aquí per quan torni a passar:

PAS 1

 

PAS 2

3 eduroam

Esbrinar color RGB d’una imatge (sense descàrregues)

De vegades necessites personalitzar els colors d’un web a partir d’alguna imatge, però en el món dels webs i l’html no sempre tens un “gadget” de google que t’ho resolgui. És més senzills del què es pot pensar a priori:

1. Obres la imatge amb Paint si estàs treballant en entorn Windows. Selecciones l’eina “pick color” i cliques sobre el color que t’interessi:

color rgb 1

2. Un cop seleccionat el color, prems edita el color i et donarà el seu valor:

color rgb 2

3. Només cal convertir el valor que has obtingut en el seu correponent RGB o hexadecimal. Ho pots fer amb Color Converter:

color rgb 3

Fonts:

Inserir animacions flash a Google Sites

Seguint els passos que es veuen al vídeo funciona bé:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-NUOsfSJGSY[/youtube]

 

Edició 10 d’octubre de 2014: Amb l’entorn actual de Google Sites és encara més fàcil. Quan selecciones Gestiona el lloc, t’apareix l’opció fitxers adjunts del lloc. Hi carregues l’animació flash i ja pots obtenir l’enllaç prement visualització. La resta és el mateix.

gestiona lloc fitxers

Com fer un ping a Windows 8

Quan tens problemes de connectivitat i truques a SAU et fan fer un ” Checklist de diagnòstic C6″. Un dels punts és fer pings per determinar com està funcionant la xarxa. Si tens Windows 8 (també serveix per a Windows 7) i tens botó d’inici  has d’escriure cmd:

cmd

En executar-lo escrius ping i la ip corresponent, per exemple ping 213.176.161.16:

cmd ping

Si tens un Windows sense botó d’inici,has d’anar a la barra desplegable del menú , a l’esquerra i prémer Cerca. Tecleges cmd i ja el pots executar de la mateixa manera.

cmdwin8

 

 

 

Mandales amb Tuxpaint

Tuxpaint és un programa de dibuix lliure i senzill de fer servir. El problema que teníem era poder pintar mandales i poder desar els dibuixos a mig fer per a reprendre’ls. Els passos per a poder afegir mandales o qualsevol altre dibuix per acolorir són fàcils:

1. Es cerca al buscador de Google imatges, si tenim la precaució de seleccionar a Eines de cerca > Color > Transparència, ja seleccionarem les imatges adequades i no caldrà retocar-les

00_mandala2. Selecciones la imatge que t’interessa i la deses:

01_mandala3. L’arxiu ha d’estar desat com a *.png, sinó caldrà editar-lo en un programa d’edició de dibuix com Gimp o Paint i fer el canvi de format.

02_mandala

 

4. Llavors, només caldrà copiar-lo a la carpeta Program Files/Tuxpaint/Data/Starters i ja el tindrem disponible. Potser ens demana drets d’administrador per a copiar el dibuix en aquesta carpeta:

03_mandala

5. Per a utilitzar-lo, obrim Tuxpaint i seleccionem NOU. Veurem que, entre un munt de plantilles, ens apareix el nostre dibuix:

05_mandala

6. Si seleccionem l’eina MAGIC, ens dóna l’opció EMPLENAR per pintar la mandala ben fàcilment.

06_mandala7. Podem desar-lo encara que el tinguem mig fer i recuperar-lo per a continuar més tard:

08_mandala

 

Font: http://arukard.wordpress.com/2008/06/23/ampliando-el-uso-de-tuxpaint-anadir-nuevos-dibujos-anadir-sellos-etc/

Problemes amb l’instal·lació d’Araword

Araword està ara inclòs dins el paquet Ara Suite. Es descarrega i en executar el fitxer, s’obre un auto-instal·lador i en menys de 5 minuts tens el programa gairebé llest. Però si et quedes aquí, en obrir el programa veureu que escriu però no s’associa cap pictograma.

Aixo té una solució ben senzilla, només cal obrir el Gestor de Recursos (EINES > GESTOR DE RECURSOS) i prémer a Actualitzar. Llavors ja sortiran els pictogrames a mesura que aneu escrivint.

arawordSi necessiteu més informació sobre com funciona l’Araword, aneu aquí.