Dionís

El déu Dionís (o Bacus en llatí) és particularment la divinitat que controla el vi i el teatre, aquest déu moltes vegades és reconegut per un gotim de raïm o una pantera negra.

El naixement de Dionis :

El relat més conegut de tots, és que la filla de Cadme, Semele una simple mortal li va demanar a Zeus que li mostres tot el poder que tenia, ella aterrada de por per els llampecs dels trons o tota la força que va fer Zeus va acabar morint la noia ( Semele ) . Zeus sabía que tenía un nadó ( Dionis) el que va fer va ser treure’l i sel va cosir a la seva cuixa. Quan va neixer Dionis,  Zeus li va donar a Dionis , pero Hermes va pensar que a ell el que li feia falta era una familia perque el cuidesin, per tant el va confiar al rei Atamant i la seva esposa Ino, germana de Sèmele. Per amagar-lo de la ira d’hera, Hermes el va vestir de noia. La deessa, però ho va descobrir i va castigar els pares adoptius fent-los embogir.

En l’adolescència, Dionís va decidir viatjar, acompanyat dels sàtirs i les mènades. Primer va visitar Egipte i Etiòpia. Després va conquerir l’Índia i passat diversos anys va anar a Grècia on fou reconegut com a déu i adorat com a tal. Només dos reis s’hi van oposar pel caire esbojarrat que prenien el seu culte, emportats per l’embriaguesa; aquests van ser Penteu i Licurg. Segons Heròdot aquesta part de la llegenda sobre Dionís explicaria que, en realitat, aquest déu era de procedència estrangera i fou adoptat pels antics grecs igual com havien fet amb altres divinitats asiàtiques, per exemple Cíbele.

Es deia que quan Alexandre el Gran va passar per una ciutat anomenada Nisa, prop del riu Indus, els seus habitants li van explicar que la ciutat l’havia fundat Dionís.

I això és una mica la meitat de la seva vida.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *