Zeus i Leda

512px-leda_mosaic

Aquesta imatge és una composició decorativa amb molts colors i materials diferents, que ens fa veure que és un mosaic, aquest és un art molt antic.

Com podem veure hi ha una dona que representa a Leda i un  cigne que es refereix a Zeus. Aquesta representació ens dona a entendre el mite de Zeus i Leda. Zeus tenia una reputació per violar i seduir a les dones increïble. Aquest es va convertir en un cigne per impressionar-la i la va seduir mentre ella caminava junt al riu Eurotas. Aquesta mateixa nit, va jeure amb Tíndar. Com a conseqüència, va posar dos ous dels quals van nèixer quatre fills: Helena de Troia, Pòlux, Clitemnestra i Càstor. Pòl·lux i Hèlena eren fills de Zeus, mentre que Càstor i Clitemnestra ho eren de Tíndar. Càstor i Pòl·lux els coneixien com els Dioscurs.

Helena de Troia fou la filla de Zeus i Leda, famos per la seva bellesa. El seu rapte per Paris provocà la Guerra de Troia.  Ja de ben petita, es féu coneguda per ser una nena molt formosa. Un dia estava al temple d’Esparta dedicat a Àrtemis, quan van entrar Teseu i Pirítou i la van segrestar. Se la van jugar a sorts i va tocar a Teseu. El jove se la va endur a Atenes, però els ciutadans no van permetre-li entrar amb la bella espartana -perquè temien una guerra- i Teseu va portar-la amb la seva mare, Etra. Un dia, mentre estaven dona i nena soles, van arribar els germans d’Hèlena, Càtor i Pòl·lux , la van alliberar i van agafar com a esclava Etra, qui acompanyaria Hèlena a Esparta i també a Troia.

Els Dioscurs són els fills de Zeus i Leda. Són germans d’Helena i també de Clitemnestra. Però Leda estava casada amb el rei Tindàreu i la nit en què Zeus es va unir a Leda sota la forma d’un cigne, ella també es va unir amb el seu marit humà, i les dues parelles de bessons que van néixer s’atribueixen així: Pòl·lux i Helena a Zeus i Càstor i Clitemnestra a Tindàreu.

Clitemnestra va néixer dels ous postos per la seva mare després de la seducció de Zeus i la posterior relació amorosa amb Tíndar. Els prínceps de Micenes, Agamèmnon i Menelau, foren acollits al seu palau d’Esparta, convidats pel seu pare. Al cap d’un temps, Clitemnestra fou concedida a Agamèmnon com a esposa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *