Cassandra

 

Cassandra era la filla d’Hecuba i Príam, el rei de Troia. Un dia, mentre els seus pares estaven a una festa, van deixar a Cassandra i al seu germà Helen al santuari d’Apol·lo. A l’endema quan els van anar a buscar els seus pares, les serps de l’altar del déu els estaven llepant les orelles i els organs dels sentits per a purificar-los. Així van rebre el dó de la profecia.

Les profecies de Cassandra es mencionen molt sovint en la Guerra de Troia. Quan va arribar París, volia que el noi( encara no se’n coneixia la seva identitat) portés la ruïna a la ciutat. Està a punt d’aconseguir que sigui condemnat a mort quan és descobreix que és el fill de Príam, i això el salva. Quan París torna a Troia amb Helena prediu que allò portarà la destrucció a la ciutat però ningú li fa cas.

Durant la Guerra de Troia, Otrioneu li va demanar la seva mà, però va morir a mans d’Idomeneu. Més tard, s’ho va demanar Coreb, però va morir quan van coquerir Troia.

Després de la mort d’Héctor, Cassandra és la primera en saber que el rei torna amb el cos del seu fill. Amb el suport de l’endevi Lacoont, s’oposà a introduÏr el cavall de fusta que els grecs havien deixat a la platja. Però Apol·lo va enviar les serps que devoraven a Laocont i els seus fills, i els troians no van fer cas de Cassandra.

Durant el sacseig de Troia es ve refugiar al temple d’Atena, però va ser perseguida i violada per Àiax, el fill d’Oileu, que l’arrancà dels braços de la deessa i la portà lluny de la seva protecció. Això va provocar que els grecs es disposesin a matar Àiax, però es va refugiar a l’altar de la deessa que acabava d’ofendre i es va salvar.

Quan van repartir el botí del sacseig de Troia, a Cassandra la van donar com la concubina d’Agammèmnon, que és va enamorar d’ella. Cassandra encara era verge, però li va donar a Agammèmnon dos bessons: Telèdam i Pèlops.  De tornada a Micenes, va morir amb ells, a mans de la seva esposa Clitemnestra i del seu amant, Egist. En moltes tradicions es creu que l’única raó de la mort d’Agammèmnon és el seu amor per Cassandra.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *