Resum Medea

  La història de Medea està relacionada amb la de Jàson. Aquest emprèn el seu viatge amb els Argonautes per anar a la recerca del Velló d’Or, que es trobava a la Còlquida. El pare de Jàson, Esón, que era el rei de Lolkos a Tessàlia, és expulsat pel seu germà Pelias, qui llavors intenta impedir que Jàson reclami el tron. Amb l’esperança que aquest mori en l’expedició, li persuadeix d’emprendre la perillosa recerca del Velló d’Or. Jàson reuneix als cinquanta joves més nobles de Grècia perquè ho acompanyin en el viatge a bord del Argo.

 Quan la nau arriba a la Còlquida, el rei Eetes afirma que no lliurarà el Velló d’Or a menys que Jàson superi una sèrie de proves molt dures. Medea, víctima de l’acció d’Eros i Afrodita, s’enamora perdudament de Jàson i l’ajuda a superar aquestes proves i emportar-se el Velló a canvi que l’heroi es casi amb ella i la porti amb si, portant així a la seva família i la seva pàtria.

 Medea i Jàson, juntament amb la resta dels Argonautes, fugen dels còlquides entre els quals es troba el pare de Medea. Per escapar de la persecució, aquesta mata al seu germà Apsirt i llença les seves restes al mar així relentin la persecució.

 En arribar a Lolkos, descobreixen que Pelias és el responsable de la mort dels pares de Jàson i aquest li demana de nou ajuda a Medea per venjar-se. Ella, obeint al seu estimat, convenç a les filles de Pelias que son capaces de rejovenir a les persones. Aquestes li demanen que rejoveneixi al seu pare que es troba ja en una edat bastant avançada. Medea els mostra com fer-ho degollant a una ovella i posant els seus trossos a bullir. Al moment, una ovella jove salta de l’aigua calenta. Convençudes les noies, repeteixen l’experiment amb el seu pare, però en no tenir la màgia de Medea, no aconsegueixen que revisqui, aconseguint així Medea el seu objectiu.

 Jàson i Medea parteixen llavors cap a Corint i allà tenen dos fills. Però tota la felicitat s’acaba quan Jàson rebutja a Medea per casar-se amb Creüsa, filla del rei Creont, per voluntat de aquest. Llavors, el rei ordena el desterrament de Medea. Aquesta, assegurant-se que el rei Egeu la acollirà en el seu pàtria, demana un dia més d’estada a Corint, i s’ho donen. En aquest dia, mata Creüsa, enviant-li un vestit enverinat. Quan aquesta li posa, creient que era un regal de noces i símbol de reconciliació, es veu embolicada en un foc abrasador que acaba també amb la vida del seu pare en intentar socórrer-la. Tot seguit, tement que es prenguessin reprimendes contra ells, Medea mata els seus fills i fuig en un carro de foc que li proporciona el déu Helios. Jàson es queda sense dona i sense fills fent i, como ja he dit, Medea fuig a no se sap on.

One thought on “Resum Medea

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *