Category Archives: Llengua Catalana

Pere Calders

Cançons de la veritat oculta from Raul Cuevas on Vimeo.

Després del treball realitzat amb els micro relats volent semblar-nos a l’escriptor Pere Calders, van sorgint moltes iniciatives que aniran recordar-nos fins el mes de setembre l’aniversari del naixement d’aquest gran escriptor. Ahir mateix els familiars d’en Pere Calders van fer públiques unes imatges de la vida a l’exili de l’autor. Són diverides i per això les compartim aquí.

Premi al Certamen Literari Sant Jordi 2012

El passat divendres vam assistir amb molta il·lusió al lliurament dels premis del Certament Literari Infantil i Juvenil Sant Jordi 2012. Tots vam estar molt contents quan vam saber que no només érem finalistes sinó que havíem guanyat el premi. Moltes gràcies a tots i totes.

Vols acabar un micro relat de Pere Calders…!

L’Editorial Grup62 de Barcelona ha convocat un concurs on es pot finalitzar només amb 140 caràcters un micro relat de l’escriptor Pere Calders. Aquesta notícia l’hem comentat a classe, ja que aquest any hem fet micro relats inspirats en els que ell va fer i que vam conèixer. Per participar al concurs cal que algú que tingui Twitter inscrigui el final del micro relat. Si no en teniu podeu deixar-lo com un comentari en aquest article. El farem arribar d’alguna manera a l’Editorial. Enllaç a les bases del concurs. Aquí  us exposem el micro relat que s’ha d’acabar.

“…Un dia, només per provar què passava, amb un esperit
arrauxat d’aventura, vaig travessar un carrer amb el semàfor
en vermell. No ho aconsellaria pas a ningú! No tan sols em van
atropellar dos vehicles alhora sinó que vaig haver d’aguantar
uns insults d’aquells que deixen tota la família en entredit. Ara,
amb la lliçó apresa…”
Pere Calders, “Per si algú m’escolta”, dins L’honor a la deriva (Barcelona:
Edicions 62, 1992); reproduït a Pere Calders, Tots els contes (Barcelona:
labutxaca/Edicions 62, 2011), p. 983

2012 any…

Cada any es dedica a commemorar fets importants a nivell mundial o local. En relació a la nostra Escola cal recordar dos fets que ens toquen d’aprop. L’any 2012 és l’any del cooperativisme.

També se celebra el centenari del naixement de Pere Calders. Aquest escriptor havia mantingut una relació estreta amb l’Escola El Puig. Aquest proper setembre se celebra l’aniversari.

Pinotxo

Estem acabant de llegir el conte de Pinotxo. Aquest conte impressionant ens ha acompanyat durant tot el primer trimestre. Ara que l’acabem de llegir, desitgem que serveixi per a fomentar la lectura, la bona lectura. Volem escriure algunes curiositats sobre el conte.

L’autor del conte es deia Carlo Lorenzini però va signar el llibre com a Carlo Collodi .

El passat dia 7 de juliol de l’any 2011 el conte de Pinotxo va complir 130 anys.

El conte de Pinotxo va ser publicat per capítols en una revista que portava per nom Giornali dei Bambini. L’autor volia acabar d’escriure’l diverses vegades. Per fer-ho va programar la mort del protagonista que s’intueix en diversos capítols. Els milers de cartes de nens i nenes italians que demanaven un nou capítol va fer que edités 36 capítols.

A la Toscana trobareu un parc temàtic dedicat al personatge de Pinotxo. No deixeu de visitar-lo si viatgeu a Itàlia. Està a 60 km de Florència , ciutat natal de l’escriptor Carlo Lorenzini. El poble on hi ha el parc és Pescia-Collodi. L’autor del conte va agafar com a pseudònim el nom d’aquest poble de la Toscana.

El tutor d’aquest curs de cinquè ha llegit 46 vegades en veu alta aquest text i encara té ganes de tornar-lo a llegir.

Un xic de poesia…per Nadal

Avui hem repartit a classe un recull de poemes de Nadal. Nois i noies han explicat que a casa de cadascú es manté el costum d’aprendre’s un poema i recitar-lo a casa per festes. Els hem tret de la pàgina web d’Àngel Daban. Podeu consultar-hi un gran recull i d’altres propostes.

Pinotxo

Capítol a capítol estem llegint el conte de Carlo Collodi “Pinotxo”. Les aventures d’aquest personatge creat fa més de 130 anys segueixen provocant-nos interès i ganes de llegir i d’endinsar-nos en una obra mestre de la literatura infantil. És un bon recurs per a motivar l’interès per la lectura.