Estrena i presentació de “Tornar a començar”

Ja podeu veure “Tornar a començar” a l’apartat film final.

La nostra pel·lícula està mig basada en un fet que li va passar a un alumne de la classe. És com un homenatge al nostre company Sebas, que va haver de separar-se de nosaltres i està tenint una infància complicada.
Decidir el personatge ens va anar sortint entre tots, i concretar les emocions en cada escena ens va costar més però ens va ajudar molt a l’hora de pensar la pel·lícula globalment i decidir com filmaríem cada escena.
Després de tot un any fent i veient cinema, ara ens hem adonat de la importància de veure i comentar els extrets de grans cineastes. A l’hora de fer la pel·lícula ens han ajudat molt extrets com “L’estiu de Kikujiro” (de Kitano), quan vàrem fer el tràveling emocional a la trucada.
El pla que està a l’escola a contra llum, ens vàrem recordar de “ Chunking Express” (de Wong Kar-Wai) i a dins de la classe amb un de “La Promesa” (dels germans Dardenne). “Ningú no sap” (de Kore-eda) pels primers plans. ”Primavera tardana” (d’Ozu), pel primer pla de les mans.
A l’hora de treballar les localitzacions cadascú va portar fotografies de casa seva, de carrers, de la platja, l’estació de França i entre tots vam escollir els llocs que trobàvem més adients per a la història. Tot estava al barri, a prop de l’escola, excepte un cop que vam haver d´agafar el tren per arribar a la costa de Mataró.
El que més ens va costar va ser trobar un bar ampli i amb un vidre, on hi vam haver d´estar gravant fins a les 11 de la nit per obtenir una llum càlida i fosca. Sort que després vam fer un sopar entre tot l´equip de rodatge.
Del rodatge, filmar en un espai reduït com van ser les habitacions i la cuina de la casa era dificultós. El tràveling dins de la casa vam haver de fer 5 preses abans de donar-lo per bo. Vam haver d’inventar tot un sistema per poder-lo rodar… vam fer vàries proves I finalment vam decidir enganxar la càmera amb cinta aïllant a sobre d’una petita plataforma en rodes que al seu torn es desplaçava sobre un taula de rodes que feien desplaçar 5 persones.
Quan vam acabar el muntatge ens va sortir un film de més d´onze minuts, i el vam haver de retallar: vam visionar el film tot junts i vam haver d’escurçar alguns plans i suprimir-ne d’altres. Això va ser una experiència interessant encara que dificultosa.
Ens va costar bastant trobar i decidir la música més adequada.
Ens ha agradat molt fer aquest film i estem molt contents d´haver fet cinema en curs durant aquest any.

Rodatge del film final

Ja hem acabat de gravar i de muntar el film final. Ens hem esforçat molt i finalment ha valgut la pena. Estem molt contents d’haver participat en aquest film i hem d’agrair molt a la gent que ens ha ajudat a fer la pel·lícula! 

small_imgp0354 small_imgp04321 small_imgp0380 small_imgp0409 small_imgp0427 small_imgp4321 small_imgp0250 small_imgp0287 small_imgp03191 small_imgp39531 small_imgp40501 small_imgp39381 small_imgp41442 small_imgp41561 small_imgp4207 small_imgp4192 small_imgp4334 small_imgp4061small_imgp4239 small_imgp4247 small_imgp4242small_imgp0482 small_imgp0461 small_imgp4327small_imgp4386  small_imgp43921

Fotografiem el personatge

 

  small_anton1 small_anton-2 small_anton-3

El meu personatge és una persona gran, jubilada. Treballava de mestre i és molt somrient, però quant s’enfada… Pot arribar a castigar-nos sense sopar. Però la veritat, per dintre és molt bona persona. Ella cuina molt bé, toca el clarinet al matí i a la tarda.

El toca molt bé, quasi mai surt de casa però quan surt no para, ella no fuma i mai ha fumat. Parla castellà i gallec (més castellà), porta ulleres. Es una persona molt llesta, viu a Galícia, Santiago en el centre de la ciutat. És un familiar meu, és una dona .

El seu pis es dúplex (te dos pisos) i viu amb un altre persona. Ella té els ulls marrons i el cabell castany. Jo la veig poc sovint.  Antón

 

small_babin  small_babin-2

El meu personatge té el cabell castany igual que els seus ulls. Li encanta la verdura i procura tenir una dieta molt sana. Li agrada menjar, jugar a paddle , nadar. Llegir, la tecnología, el seu treball i la natura. Sempre somriu i és molt positiva, per això te tants amics. És tranquil·la i té paciència. És una senyora de 42 anys. Va viure a Nova York 20 anys, va néixer i passar la seva infància a Barcelona i a Comarruga. Li agraden molt les joies i sempre porta un anell, un collaret o unes arracades. És molt presumida. Babin Olano

 

 

 

 

small_irene-3 small_irene-2 small_irene  

La meva protagonista té 8 anys, els cabells  llargs i negres, els ulls marrons i sempre està somrient.

Li agrada molt pentinar-se, jugar amb els seus ninos, ballar i vestir-se de ballarina. Quan té temps lliure juga amb nines i disfressar-se.

Gaudeix molt jugant amb d’ordinador o buscar coses per Internet.

No li agrada gens llegir, estudiar ni fer els deures.

S’enfada molt ràpidament, li passa, però li costa temps.

Pel que fa al menjar, li agrada molt la sopa  i la carn, però no li agrada gens el peix.

Fa extraescolars, una d’elles és dansa contemporània. Irene Muñoz Pérez

small_lola  lola-3  small_p1030816

El meu protagonista té 70 anys, li agrada molt llegir, estudiar o fer hipòtesis.

És patòleg i treballa en un laboratori. A casa encara té algun record de quan estudiava medecina (com un microscopi antic.)

Després, en el seu temps lliure, li agrada jugar a cartes o jocs de taula.

Normalment quan llegeix li agrada fumar amb pipa, és un costum seu.

Li agraden els nens, i és molt servicial, però si algú el crida o el renya és posa nerviós i és queda sense dir res.

Li agrada dibuixar o fer activitats a casa. Quan alguna cosa es trenca, sempre fa invents per poder-ho reutilitzar. Entén molt d’ informàtica i quan obra l’ordinador no hi ha ningú que el desenganxi.

Té els ulls marrons i els cabells blancs. Porta ulleres, no té ni barba ni bigoti. És coix d’una cama i va amb una sabata de 17 soles. Lola Guamis Sol

 

lenin-3 lenin-2 lenin

El meu personatge és un noi que està estudiant al institut i per les tardes fa bàsquet. Quan s’enfada no fa res però va a veure la televisió. Sap cuinar unes quantes coses com arròs, espaguetis i més coses. És molt divertit, juga molt amb mi i es posa a ajudar-me a fer els deures. Té el cabell negre i té 14 anys, és molt alt, més que els meus pares. Quan vaig a casa m’abraça. Li agrada jugar al “escondite” i al “pilla pilla”. Té els ulls marrons fort com jo i és de la República Dominicana.  Lenin José           

 

 

 

 

El nostre personatge

A la classe hem començat a definir el nostre personatge pel film final.

DEFINIM EL PERSONATGE
El nostre personatge es diu Sebas
és d’origen sud-americà
Té 11 anys i el seu germà en té 18
Extrovertit
Li agrada estar sol
Tranquil
Educat
Actiu
Llest
Juganer
Treballador
imaginatiu
distret
trapella
segur
alegre
Autònom
Amable
carinyós
Curiós
Llaminer
Artístic
Responsable
Creatiu
Atrevit decidit
Té caràcter, en general s’adapta als canvis, (però aquest és massa fort)
Té molts amics, és amigable

QUÈ LI AGRADA
Li agrada llegir
Li agrada estar amb els seus amics
Els esports
La música
La platja
La ciència, investigar
Viatjar
Anar d’excursió
Anar amb els amics
La televisió
El barça

AMB LA FAMÍLIA
Es porta molt bé amb el seu germà però no fan gaire coses junts i a ell li agradaria passar més temps junts
(En els pares els han acomiadat de la feina, des de fa un any o sis mesos, ells vivien bé, però és una família humil, una casa humil
Està acostumat a estar amb els seus pares i ara es sent més sol
El germà/germana treballa en un bar, cambrer/a, i ha deixat els estudis

SOMNIS
Li agradaria que tota la família pogués tornar a estar junta
Vol poder anar a la universitat per tenir un millor futur, millor que el seu germà i que els seus pares, que no tenen estudis superiors.
Voldria ser ingenier químic

Hem treballat molt aquest dies, però estem contents de com anem construint aquest guió.

Visionat de fragments

Fragment: Primavera tardana

Director: Yazuhiro Ozu,  1949

vlcsnap-2011-03-29-13h18m37s64

Conversa després del visionat del fragment

 

– Quan entrava a la casa i es treu la jaqueta, l’ombra queda molt bé.

– Ell fa uns enquadraments que sembla una pintura, emmarca els espais

– La càmera està baixa, sempre filma amb la càmera baixa

– Sembla súper alt, però és per això que sembla més alt

– És un contrallum molt potent, la llum està posada perquè es vegi el fons il·luminat, ens transmet que es troba sol, sí la seva solitud..

– Com pela la poma…, ho fa molt a poc a poc

– Està trist, perquè es troba sol, ja no té ningú per compartir la seva casa

– Aquesta pel·lícula és de l’any 49, i podria ser actual

– En aquesta pel·lícula, l’actor és el mateix que pela la poma o és un altre?

– En aquesta pel·lícula és l’actor, ho sabem per l’estil de treball del director, sempre treballa amb els mateixos actors.

– L’any pasta els de 6è, van fer el dibuix amb un altre nen que no era l’actor, però dibuixava millor

– Ens fixem en les pomes en aquest primer pla, les pomes una fruita insignificant es converteix en un objecte molt important,

– Ens fixem en el detall de com la talla, perquè es un pla molt tancat

– Hi ha poca molt profunditat en aquests plans, per això ens fixem molt en l’acció de pelar la poma.

– Perquè posa el mar?

– Sempre posa plans oberts, en contrasts amb els tancats

– El mar et recorda coses, del temps que ha passat amb la filla, el mar és obert, és un espai que et deixa pensar

– Jo a vegades quan estic deprimit sempre vaig al mar

– També es pot pensar en el mar, com una mort…

– En el nostre film també podria sortir el mar, perquè vam dir que al protagonista li agradava el mar.

Rodatge pràctica central 3

El nostre grup va fer la pràctica central al Pou de la Figuera. Després va fer tots els plans tancats, primer un pla de les mans, el segon un pla dels peus, els vam filmar picat i finalment el pla de la cara, fent un flou al acabar el rodatge. Vam treballar molt els plans tancats, ens hem hagut d’esforçar molt per aconseguir aquest film.  

0_dsc_0552 0_dsc_0634 0_dsc_0719 0_dsc_07421 0_dsc_0538 0_dsc_0733 0_dsc_0903 0_dsc_0761   0_dsc_0814 0_dsc_07472 0_dsc_07552 0_dsc_0965

Rodatge pràctica central 2

Vam anar a gravar  al parc de la estació del nord. Nosaltres vam fer el canvi de l’ emoció del personatge a l´espai. Com que el Lenin José no hi era vam haver de improvitzar una mica.  L’ Anton va trigar una miqueta a adaptar-se al personatge i per això vam trigar unes quantes tomes a fer el primer pla. Però després ja va agafar el truc i vam fer els següents plans més ràpid. Teníem pensat ajudar-nos de les fulles per amagar-se, però a l’arribar, els arbres que uns dies abans estaven plens de fulles, estaven sense cap fulla.

smallimgp1615 smallimgp16231 smallimgp16511 smallimgp1663 smallimgp1677 smallimgp1695

smallimgp1620 smallimgp1638 smallimgp1657 smallimgp1670 smallimgp1680 smallimgp17001

   

 

   

 

 

Rodatge pràctica central

El nostre grup va gravar a la Plaça Sant Felip Neri. El nostre tema eren els canvis d’escala. Ens vam repartir les feines. L’escena que ens va costar més va ser la tercera, perque no ens vam entendre i passaven molts turistes. Ho vam tenir que repetir 5 vegades. Quan estavem gravant l’última escena van sortir tots els nens i nenes de l’escola del costat (Sant Felip  Neri) que fan servir la plaça com a pati.

smallimg_09351 smallsmallimg_09801  smallimg_09611  smallimg_09581smallsmallimg_09732

Els nostres minuts

Ja podeu veure els nostres minuts a l’apartat “Minuts Lumière“.

Esperem que us agradin!

Rodatge dels minuts

Hem començat a gravar els nostres minutssmall_imgp0883

Vaig gravar el meu minut a la Plaça Catalunya, en una parada d’autobús.  Ens va costar trobar la parada adequada, vam passar per 5 parades i vam donar tota la volta a la plaça !

Irene

 

 

small_imgp0937

El meu minut és en el forn. Es veu com les forneres treballaven traient el pa i posant-lo al forn.

Ikram

 

 

 

 

small_imgp0908

 

El meu minut Lumière el vaig gravar al Carrer Freixures, a la botiga d’una ceramista. Volia que es veies com la ceramista feia anar el torn i  donava la forma al vol.

Tomàs Malavia

small_img_6423small_img_64231 small_img_6425

El meu minut va ser grabar a cal ferrer. Amb una màquina treballava el metall i sortien guspires. I va quedar bé perquè es veuen les guspires en forma d’estrella. Tayyab Iqbal

small_img_6428 small_img_6432

El meu minut va ser al telefèric de Montjuic. Va ser molt curiós que el micro captava el soroll de la gent del carrer, des de tant amunt! Em va agradar molt i va fer un dia perfecte, era un dia clar. Ruben Burgen

small_img_6437 

Vaig fer el meu minut a la Rambla. He filmat una botiga que venen ocells, tortugues, animals de casa. M´agradat fer-lo perquè està a punt de

desaparèixer. Pau Picas

small_img_6452 small_img_6456

Vaig fer el meu minut a l’escola Cervantes, al pati dels petits. Primer volia grabar el supermecar Eroski però no em van donar permís per filmar. Per això vaig decidir gravar al pati de l’escola quan era l’estona d’esbarjo, els nens i nenes jugàven amb rodes de camió. El minut em va sortir més bé del que em pensava. Estic molt content. Waleed Anjum Khan

small_img_6470 small_img_6475

El meu minut el vaig fer al museu de la xocolata a l’escola del gremi de pastissers. Vaig filmar com feien un pastís que es diu “sarita”, va ser molt xulo i vam quedar-nos amb gana de menjar una mica de sarita. Lola Guamis

small_img_6480 El nostre minut l’hem gravat al zoo, a  la piscina dels dofins i volíem gravar el moment que el dofí saltava i tocava la pilota, però vam començar 10 segons massa tard i no es pot veure, però a nosaltres ens va agradar igualment. Júlia i Sonia

 small_imgp0926 small_imgp0932

Jo al principi volia fer l’entrada del “Zara”, per veure la gent que entrava i sortia.  Després vaig haver de canviar i filmar en el Mercat de Santa Caterina. Em va agradar però em podia haver esperat un mica, perquè just quan vaig acabar, va començar a passar més gent i era millor.  Babin Olano

small_imgp0905 small_imgp0894

Vaig gravar el meu minut a la Via Laietana, en un semàfor que hi passa molta gent. Em va sortir bé perquè van passar coxtes, persones, un gos… i més coses de les que jo m’imaginava. Ana Matos

small_imgp0947 small_imgp0942

El meu minut el vaig gravar a prop del port de Barcelona, em va sortir una mica malament perquè en aquell moment, per la dreta no hi passaven gaires cotxes, i jo volia que estigués ple de cotxes corrents.    Aarón García

small_img_6492

small_imgp1128 small_imgp1124

El meu minut el vaig fer al moll de Barcelona,on treballen els pescadors arreglant les xarxes amb les que després pesquen per la tarda. Per poder grabar al port vam haver de demanar el permís i vam trigar molt temps a poder anar a grabar. Decidir l’enquadrament tampoc va ser fàcil, perquè els pescadors s’anaven movent de lloc, però al final ho vam poder fer i va quedar molt bé.  Mourad B.B.

small_imgp2813 small_imgp2820 small_imgp2823

El nostre minut l´hem gravat al Forat de la Vergonya, que també és diu Pou de la Figuera. Hem gravat l’arribada dels nens i nenes del parvulari de la nostra escola al parc infantil, és veuen nens i nenes jugant amb la sorra i en el gronxador.  Lenin Jose i Youssef