Scarlet and black (1993)

Julien Sorel és el fill d’un fuster que sembla destinat a servir l’església catòlica. És per això que el veiem passant una prova davant dels seus superiors a la qual ha de demostrar els seus coneixements de la Bíblia. Concretament el trobem citant aquest fragment de l’Apocalipsi:

“Ego Alpha et Omega, primus et novissimus, principium et finis; beati qui lavant stolas suas [in sanguine agni]; ut sit potestas eorum super lignum vitae et portis intrent in civitatem. Foris canes, et venefici, et impudici, et homicidae, idolis servientes, et omnis qui amat et facit mendacium.” (“Jo sóc Alfa i Omega, primer i últim, principi i final; feliços aquells que renten els seus vestits [en la sang de l’anyell]; que rebin el poder de la creu i entrin per les portes a la ciutat santa. Fora els gossos, els mags, els impúdics, els homicides, els servidors dels ídols i tot aquell que ama i porta a terme l’engany.”)

Un dels mestres, però, vol saber si també coneix el llatí dels grans autors clàssics com Virgili o Horaci. Aquí Julien se’n surt com pot amb un fragment de les Epístoles (II, 8, 6-9) d’Horaci: “in primis Lucanus aper: leni fuit austro captus, ut aiebat cenae pater; acria circum rapula, lactucae, radices, qualia lassum pervellunt stomachum, siser, allec, faecula Coa.” (“En primer lloc, un senglar de Lucània: quan va ser capturat bufava un suau migjorn, tal com deia l’amfitrió; anava acompanyat de raves coents, enciam, arrels d’aquelles que animen l’estómac relaxat, xerevia, anxova, solatge de Cos.”)

L’exemple no ha estat ben triat; els ingredients d’un gran banquet fan sospitar al religiós que Julien només veu en Horaci un representant del “carpe diem”.

Com algú pot haver imaginat, aquesta minisèrie per la televisió està basada en la famosa novel·la “el roig i el negre” de Stendhal, que explica el ràpid ascens social de l’ambiciós Sorel a la França napoleònica.

 

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *