Otto e mezzo (1963) Fora de l’església no hi ha salvació

Avui toca una pel·lícula de Fellini. Quan el director Guido Anselmi es reclou a un balneari buscant la calma, aquesta li resulta difícil de trobar, i la seva angoixa li fa confondre realitat i deliri.

Aquesta escena té molt de delirant, tot i que tractant-se de Fellini no ens ha d’estranyar gaire. Una trobada amb un cardenal de l’església de Roma entre els vapors del balneari per força ha de semblar onírica i irreal, però el prelat, malgrat tot, té les coses clares: “fora de l’església no hi ha salvació”. Es tracta d’un antic dogma dels cristians catòlics que es remunta a San Ciprià, al tercer segle. I ho diu de dues formes, “Salus extra ecclesiam non est” i “Extra Ecclesiam nemo salvatur”.

Per a completar les seves cites llatines, distingeix entre la Civitas Dei i la Civitas Diaboli.

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *