El iogurt es fa a partir de l’acció que fan determinats microorganismes sobre
la llet. Aquests microorganismes produeixen substàncies àcides que donen al iogurt un gust
lleugerament àcid. També produeixen altres substàncies que li donen el sabor característic.
Quan es transforma la llet en iogurt, aquest es pot conservar durant molt més temps que la llet
crua.
En aquest experiment et proposem que demostris que en la fabricació del iogurt intervenen
microorganismes. El material que necessites i el procediment que cal seguir el detallem a
continuació. Llegeix amb atenció la qüestió que se’t planteja per poder planificar bé l’experiment
i realitzar-lo correctament.
Material necessari
– llet pasteuritzada (600 cc)
– 1 iogurt
– 1 recipient gran de pyrex
– iogurtera amb recipients petits
– espàtula o cullera
Procediment que cal seguir
1. Escalfar la llet i just abans que comenci a bullir retirar-la del foc.
2. Esperar que es refredi fins a 35ºC (o a temperatura corporal)
3. Afegir-hi una cullerada de iogurt i remenar-ho
4. Omplir els recipients petits.
5. Posar-los a la iogurtera.
6. Esperar l’endemà (o almenys 8 hores).
7. Refredar els iogurts a la nevera.
Problema
Com demostraries que intervenen microorganismes en la fabricació del iogurt? Discuteix-ho
amb els components del teu grup de treball i escriviu un procediment per demostrar la vostra
hipòtesi.
Recorda tots els passos que has de fer per dissenyar un experiment i demostrar la hipòtesis de
la qual has partit.
Necessitem llet per obtenir iogurt. Els sucres que porta ens alimenten, però al mateix temps, també alimenten a uns bacteris. Quins?
En aquestes imatges podem veure en l’extensió de iogurt la presència de dos dels bacteris que intervenen