Vídeos

El mapa més detallat de galàxies, forats negres i estrelles mai fet. Una conferència de l’astrofísica Juna Kollmeier

Ens fem ressò d’un material extraordinari. https://mujeresconciencia.com/2019/08/04/el-mapa-mas-detallado-de-galaxias-agujeros-negros-y-estrellas-jamas-hecho/

La Dra. Juna Kollmeier es astrofísica. Trabaja en la Carnegie Institution for Science e investiga en cosmología física, concretamente en la formación de estructuras. Dirige la quinta fase del Sloan Digital Sky Survey (SDSS), un proyecto de investigación espacial que desea crear el mayor y más ambicioso mapa celeste de la historia de la astronomía.

En esta conferencia de TED2019 (en inglés, con subtítulos en castellano) Juna Kollmeier explica en qué consiste la especial misión del proyecto Sloan Digital Sky Survey: crear los mapas en 3D más detallados del universo. La investigadora comenta que, para el año 2060, podría estar incluido en este mapa cada gran galaxia en el universo observable.

Los agujeros negros están creciendo todo el tiempo. Hay un cielo nuevo cada noche. Lo que significa que no podemos simplemente mapear el cielo una vez.

 

Transcripción de la conferencia en castellano.

Edición realizada por Marta Macho Stadler

 

Experiments a 2n ESO. Setmana de la Ciència

Aquest any la Setmana de la Ciència està dedicada a la figura del prestigiós físic nord-americà Richard Feynman, amb motiu de la celebració del centenari del seu naixement. El primer ingredient per saber és  la curiositat, preguntar-se per la naturalesa de la matèria, del visible i l’invisible. Això no els hi falta als nostres alumnes!

A 2n ESO fem experiments de Física. Aquesta setmana gaudim de la Ciència!

 

LA MIRANDA

La Miranda és el títol que rep el curt-metratge realitzat per alumnes de 2n d’ESO del Giola sobre la memòria històrica de Llinars, i on es reivindica el paper de la dona. La finalitat del projecte és sensibilitzar i treballar, a través del cinema, la consciència social a temàtiques de solidaritat, de cooperació, de medi ambient i de cultura de pau. Continua la lectura de LA MIRANDA

Els gossets radioactius de Txernòbil (vídeo)

Aquesta és  l’herència que tenen aquests dolços gossets dels éssers humans.Tenen prohibit el contacte amb humans, són radioactius. Estan contaminats des del seu naixement. Ells no han fet res.

http://www.elespectador.com/noticias/actualidad/los-perritos-radioactivos-de-chernobil-articulo-715214 Continua la lectura de Els gossets radioactius de Txernòbil (vídeo)

Igualtat Animal posa al descobert la crua realitat de les granges de pollastres a l’Índia (vídeo)

http://www.pressdigital.es/texto-diario/mostrar/844334/igualdad-animal-pone-descubierto-cruda-realidad-granjas-pollos-india?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20www.pressdigital.es

La organización Igualdad Animal pide a India que introduzca medidas para frenar la falta de bienestar animal, la insalubridad y la crueldad en las granjas de pollos de este país.

Para eso, proponen la prohibición de las jaulas en batería o técnicas para determinar el sexo de los pollitos antes de la eclosión de los huevos y evitar la muerte de más de 180 millones de machos.

Igualdad Animal ha publicado una investigación realizada durante seis meses en la que denuncia las “deficiencias” de esta industria, tanto para la protección animal como para la salud pública, tanto en las granjas como en los mercados de carne de pollo en las ciudades de Pune, Raigad y Delhi. Continua la lectura de Igualtat Animal posa al descobert la crua realitat de les granges de pollastres a l’Índia (vídeo)

Per què ha desaparegut el mar de la costa després del pas de l’huracà Irma (vídeos)

PER QUÈ HA DESAPAREGUT EL MAR DE LA COSTA DESPRÉS DEL PAS DE L’HURACÀ IRMA

Aquest fenomen es dóna quan un huracà té la suficient força com per canviar la forma d’un oceà. Els vents huracanats són tan forts que són capaços de desplaçar l’aigua de la costa. L’aigua es desplaça i el vent l’arrossega fins a una altra zona, on depèn de la força i la direcció Al centre de la tempesta, on la pressió és més baixa i els vents convergeixen, l’aigua s’acumula.

http://es.gizmodo.com/por-que-ha-desaparecido-el-mar-de-la-costa-tras-el-paso-1803126433Tras el paso del huracán Irma por zonas como Bahamas o Tampa, muchos usuarios comenzaron a subir fotos que mostraban las costas sin mar, había desaparecido por completo dejando un horizonte desierto de tierra. ¿Cómo ha podido ocurrir? Esta es la explicación al extraño fenómeno. Continua la lectura de Per què ha desaparegut el mar de la costa després del pas de l’huracà Irma (vídeos)

Vídeo fenòmens climàtics extrems, cada vegada més quotidians …?

El canvi climàtic i el calent global ocasiona la persistència cada vegada més acusada de fenòmens,  meteorològics extrems.

Com que la Terra s’escalfa, tant la velocitat d’evaporació com la precipitació augmenten. I a mesura que la càrrega atmosfèrica d’humitat i la convecció augmenten de manera coordinada amb l’augment de temperatures, també ho fan les màximes intensitats potencials de les tempestes.

Continua la lectura de Vídeo fenòmens climàtics extrems, cada vegada més quotidians …?

L’impactant vídeo que mostra la porqueria que porta el riu Tajo

Una claveguera diuen …La situació del Tajo al seu pas per Toledo i Talavera de la Reina és insostenible. Cabal escàs, aigües estancades i pujada de les temperatures s’han unit per mostrar la pitjor cara d’un riu pràcticament mort.

Continua la lectura de L’impactant vídeo que mostra la porqueria que porta el riu Tajo

Guia per per no perdre’s la pluja d’estels, aquesta matinada. Vídeo vistes any passat

http://www.publico.es/ciencias/guia-lluvia-perseidas-ver-estrellas-fugaces.html

La lluvia de estrellas de las Perseidas llega a su máximo visible en Europa en la noche de este sábado 12 de agosto al domingo y podrán ser vistas durante toda la noche, aunque en una condición “mejor” entre las 4.00 y las 5.00 de la mañana. Continua la lectura de Guia per per no perdre’s la pluja d’estels, aquesta matinada. Vídeo vistes any passat