13-1-2013
Escapada cap al Gran Sud .Emails dels vaixells:
“Els núvols poden marcar la diferència entre guanyar o perdre”
Guillermo Altadill (Neutrogena):
“Les últimes 24 hores han estat un joc constant amb els núvols, fixant-me en els números. Des que vaig començar a navegar de petit moltes persones m’han intentat ensenyar i explicar com jugar amb els núvols en el mar, el tipus de núvols, el seu color, en quin costat hi haurà més vent, etc. Després de 28 anys de navegació en alta mar encara procuro aprendre com jugar amb aquests enormes monuments de la natura, que poden marcar la diferència entre guanyar o perdre. Poden decidir qui creua elsdoldrums més ràpid, i de vegades poden fins a decidir una regata més llarga.
L’Hugo Boss estableix un nou rècord en el tram de Barcelona a l’equador
Quatre vaixells de la flota de la Barcelona World Race naveguen ja en aigües de l’Atlàntic Sud. El primer a creuar l’equador ha estat l’Hugo Boss del britànic Alex Thomson i l’alacantí Pepe Ribes, que ho ha fet aquesta matinada a les 1:50 hores UTC (les 2:50 hora de Barcelona), després d’invertir 11 dies, 13 hores i 50 minuts per recórrer les gairebé 1.900 milles nàutiques (3.518 quilòmetres) del tram Barcelona-equador.
11-1-2015
Els doldrums no s’estan presentant complicats, almenys pel que fa a les calmes. Els primers vaixells els estan passant amb un lleuger vent de l’est, el suficient per no quedar embotellats i aconseguir l’hemisferi sud en una bona posició per afrontar els alisis del SE i més tard el famós anticicló de Santa Elena.
El que sí trobaran els navegants són molts núvols convectius, típics de la zona. Aquests núvols són d’evolució diürna i es formen a causa del fort escalfament solar combinat amb la convergència dels vents alisis del NE i del SE. Per això, meteorològicament a la zona de l’equador se l’anomena ZCIT (Zona de Convergència Intertropical). (Veure l’anell de núvols de tempesta a la foto de satèl·lit de la NASA de dalt)
Aquest anell de calmes no és uniforme, no es distribueix linealment i té diferents gruixos, el que dóna lloc al fet que apareguin zones més idònies que altres per travessar-les a vela. En l’argot nàutic se les sol anomenar “portes” i, a mitjans de gener, a l’Atlàntic, la “porta” sol situar-se entre els meridians 30º i 25º W.
Així ha estat aquest any, i podeu veure a la foto de sota aquesta zona en la qual estan entrant els quatre primers vaixells.
9-1-2015
Cada grup d’alumnes ha seguit el recorregut que ha fet el seu equip dia a dia, indicant la situació en el mapa. Podem visualitzar la carrera en directe a través de la web. Els equips que conten amb més seguidors a la classe són Hugo Boss Alex Thomson / Pepe Ribes, en segona posició actualment, i GAES Centros Auditivos Anna Corbella / Gerard Marín que van cinquens. 8-1-2015 A bord del We Are Water estem immersos en els alisis, amb temperatura més fresca del que s’esperava, que fins i tot a l’altura de les Illes Canàries ens obligava a vestir caçadora tèrmica. En la nostra latitud bufa suau, així que vam decidir guanyar oest abans que la resta de la flota, mentre ells seguien guanyant sud. Li vam donar moltes voltes, i després de consultar els butlletins meteorològics amb les opcions del nostre programa de navegació, ens vam decidir per passar a l’oest de l’arxipèlag canari.Els vents alisis bufen de manera relativament constant a l’estiu i menys a l’hivern. Circulen entre els tròpics, des dels 30-35º de latitud cap a l’equador. Es dirigeixen des de les altes pressions subtropicals, cap a les baixes pressions equatorials. El moviment de rotació de la Terra desvia els Alisis cap a l’oest i, per això, bufen del nord-est al sud-oest a l’hemisferi nord del sud-est cap al nord-oest en l’hemisferi sud.
Les èpoques en què els alisis bufaven amb menor intensitat van constituir un perill per als primers viatges amb veler que es dirigien cap al continent americà, atès que es formaven períodes de calma del vent que impedien d’avançar els vaixells.
6-1-2015

Les espases estan en alt a les portes de les Illes Canàries, que seran protagonistes de la Barcelona World Race durant les pròximes hores. Amb menys de vuit milles de distància entre ells després de cinc dies de navegació, el trio capdavanter format per Hugo Boss, Neutrogena i GAES Centros Auditivos està oferint un espectacle trepidant. 4-1-2015 Els tres primers classificats de la Barcelona World Race arrumban ja cap al Sud a la recerca dels vents alisis que es preveu quedin instal·lats entre avui i demà. Hugo Boss,Cheminées Poujoulat i Neutrogena segueixen navegant enganxats, amb una separació de no més de 4 milles després de la decisió que van prendre ahir a la nit de començar a baixar posant rumb a l’oest de Madeira. Passem per l’estret de Gibraltar 2-1-2015 L’entrada a l’Atlàntic Nord és imminent. L’Hugo Boss d’Alex Thomson i Pepe Ribes ha batut el rècord de la Barcelona World Race arribant a l’estret de Gibraltar a les 18:50 (hora local) en tan sols 2 dies 5 hores i 50 minuts