Obesitat disparada

El 50,1% dels catalans de 18 a 74 anys tenen excés de pes i el 14,8%, obesitat.  El 45,9% dels infants d’entre 3 i 14 anys tenen un estil d’oci sedentari i s’estan dues hores diàries o més davant d’una pantalla.

El sobrepès i l’obesitat són un problema real a casa nostra. Ho constata l’Enquesta de Salut de Catalunya (Esca) amb les dades del 2021, que ahir van presentar el conseller de Salut, Josep Maria Argimon; la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, i la directora general de Planificació en Salut, Aina Plaza. De les dades de l’Esca es desprèn l’augment de l’excés de pes entre els infants i preocupa la tendència creixent de l’obesitat, especialment entre les nenes. Així, quatre de cada deu nens i nenes d’entre 6 i 12 anys tenen excés de pes (sobrepès o obesitat). Els nens tenen un percentatge superior a les nenes (46,7% versus 33,4%), si bé el 2021 s’observa una tendència creixent en els dos sexes.

El 14% de la població de 6 a 12 anys té obesitat i la tendència és augmentar, especialment entre les nenes, en què ha pujat 5 punts respecte al 2019. S’ha passat del 6,4% a l’11,8% el 2021. En nens ha pujat 2 punts respecte al 2019, quan se situava en el 13,8%. L’informe assenyala que el percentatge és més alt entre els infants amb progenitors de classe social menys afavorida i amb progenitors amb estudis primaris o sense estudis. En adults, es manté la tendència dels darrers anys, i les xifres són altes: la meitat de la població (50,1%) de 18 a 74 anys té excés de pes (el 35,3% té sobrepès i el 14,8%, obesitat).

El conseller Argimon va reconèixer ahir que combatre l’obesitat és una preocupació per al departament i va reivindicar que estan prenent mesures per pal·liar-ho. En aquest sentit, va recordar la recent contractació de 150 nutricionistes que s’incorporaran al llarg del 2022 a l’atenció primària i comunitària per millorar la salut nutricional de la ciutadania. El desplegament d’aquest nou perfil professional és una part del programa per a una alimentació saludable i per a la prevenció i abordatge relacionats amb l’atenció primària i comunitària.

El mes de maig passat, precisament, l’OMS va alertar que el sobrepès i l’obesitat han aconseguit proporcions “epidèmiques” a Europa i continuen creixent. Segons l’Organització Mundial de la Salut, el 59% dels adults tenen sobrepès o obesitat a Europa, així com gairebé un de cada tres nens.

La doctora Cabezas va assegurar que combatre l’obesitat “és un repte que, com a la majoria de països moderns, ens posa en una situació difícil”. Va assenyalar que un dels principals problemes és l’augment de l’oci sedentari.

Molt relacionat amb la obesitat, hi ha el consum de begudes ensucrades. Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya (Esca) feta pública ahir, del 2016 al 2021, és a dir, en sis anys, el consum entre infants dels 3 als 14 anys ha baixat sis punts.

El 2016 un 11% dels nens i nenes d’aquestes franges n’eren consumidors diaris i ara s’ha baixat al 4,8%. En aquesta reducció, diu Salut, “ben segur que hi ha contribuït l’aprovació a Catalunya, l’any 2017, de l’impost sobre begudes ensucrades envasades per disminuir-ne el consum”. Salut va recordar ahir que Brussel·les ha citat l’impost català a les begudes ensucrades com un exemple d’èxit a la Unió Europea, en l’informe anual d’impostos del 2022 de la Comissió Europea. Entre els adults, el consum de begudes ensucrades s’ha mantingut estable, diu l’enquesta, que alerta que el 2021 el 16,8% de la població de 15 anys o més va consumir diàriament aquest tipus de begudes. En aquest sentit, el Departament de Salut va recordar ahir que “una llauna de refresc conté l’equivalent a nou terrossos de sucre”.

Massa pantalla

També relacionat amb l’obesitat hi ha el sedentarisme. En aquest sentit, l’enquesta confirma el que ja fa temps que se sap: que els infants passen massa estona davant les pantalles, ja siguin del televisor, del mòbil o de l’ordinador. Les dades fetes públiques ahir assenyalen que la meitat de la població d’entre 3 i 14 anys (45,9%) té un estil d’oci sedentari i s’està dues hores diàries o més davant d’una pantalla i que només el 31% d’infants practiquen oci actiu, fent esport o jugant a l’aire lliure. Els nens tenen un percentatge més alt (52,7%) que les nenes (38,6%). El 2021 s’observa una tendència creixent entre els nens i una tendència decreixent entre les nenes.

Més bicicleta

En canvi, Salut manté que creix la població que es desplaça en bicicleta o a peu, fet molt positiu per combatre, precisament, el sobrepès i l’obesitat. Segons l’enquesta feta pública ahir, el 36,6% de la població catalana major de 15 anys (el 40,2% de dones i el 32,9% d’homes) va en bicicleta habitualment. Això són tres punts més que el 2019.

Menys fum

També és una dada molt positiva el descens del nombre d’infants que estan en contacte diari amb el fum del tabac. Els fumadors cada cop són menys al nostre país i les dades del 2021 asseguren que l’exposició al fum ambiental del tabac a la llar s’ha reduït any rere any des del 2011. Així, el 2011 el 22,9% dels infants de 0 a 14 anys convivia amb alguna persona que fumava dins la llar, mentre que el percentatge ha baixat fins al 8,6% el 2021.El consum de risc d’alcohol preocupa, però l’Esca constata que el 2021 va baixar una mica en relació amb el punt àlgid de la pandèmia entre la població major de 15 anys.

Així, mentre que el 2020 –coincidint amb l’inici de la pandèmia– la tendència va ser augmentar, el 2021 va decréixer i es va tornar als valors dels anys anteriors, però més lentament entre els homes. Així, la prevalença del consum de risc d’alcohol entre la població de 15 anys o més és del 4,9% (7,7% en homes i 2,2% en dones).

També relacionat directament amb la pandèmia, hi havia el malestar emocional de la població i l’augment de les malalties mentals. L’enquesta de salut en aquest sentit ha constat que el 2021 el malestar emocional va baixar entre els homes, si bé entre les dones es va mantenir. Mentre que el 2019 el 22,2% dels homes tenien malestar emocional, el percentatge va baixar fins al 17% el 2021. En les dones, s’ha passat del 30,1% el 2019 al 27,9% el 2021.

L’estudi de l’Esca que va presentar ahir el Departament de Salut s’ha fet a una mostra de 4.827 persones no institucionalitzades (1.258 persones menors de 15 anys), de les quals 2.388 són homes i 2.439, dones.