Covid-19: Xina ordena el confinament de la megaciutat de Xangai per l’augment de casos

El confinament de Xangai tindrà una repercussió important tant en l’economia xinesa com en l’internacional. Tornen els fantasmes. La ciutat xinesa de Xangai comença un confinament d’una setmana per frenar el seu pitjor rebrot de covid-19 registrat des de l’inici de la pandèmia. Ja que amb els seus 24 milions d’habitants és l’urbs més poblada de la Xina, aquest aïllament que s’allargarà fins al 5 d’abril esdevé el confinament més gros de població en un nucli urbà des que va començar la crisi sanitària. En aquest sentit, s’espera que l’aturada de la megalòpolis tingui una rellevant repercussió tant en l’economia xinesa com en l’internacional per mor del seu estatus de centre financer i logístic. De fet, s’havia descartat aquesta opció.

Tan sols un dia abans de l’anunci del confinament de la ciutat, els experts que lideren les tasques de prevenció contra la pandèmia a l’urbs havien declarat que Xangai “no podia confinar-se per la seva important funció en l’economia i el desenvolupament de la Xina i el seu impacte mundial“. Una de les expertes, Wu Fan, havia arribat a avisar que “es veurien vaixells de càrrega internacionals aturats flotant” en el mar de la Xina Oriental si la ciutat es paralitzava. Però un rebrot de la contagiosa variant òmicron ha portat al seu límit la gestió de Xangai, la lluita antipandèmia de la qual era fins al moment la que havia rebut més elogis en el país.

 Milers i milers d’asimptomàtics

El confinament va ser anunciat diumenge, però ha començat aquest dilluns. El rebrot deixava aquest matí 416 casos simptomàtics i més de 14.000 asimptomàtics, de manera que les autoritats organitzaran campanyes massives de proves PCR en els districtes confinats per detectar nous contagis. Cal dir que l’elevat nombre d’asimptomàtics detectats en els últims dies han dificultat les habituals tasques de rastreig i quarantena. D’acord amb la política vigent de “zero covid dinàmic”, tots els contagiats i els seus contactes estrets han d’aïllar-se en hospitals o centres habilitats, cosa que afegeix pressió al sistema hospitalari local. Espais públics com l’enorme centre de convencions construït per a l’Exposició Universal de Xangai del 2010 han estat transformats en centres de quarantena provisionals.

Xangai ha detectat un total de 5.293 contagis simptomàtics de covid-19 i set morts des de l’inici de la pandèmia, d’acord amb les dades oficials. Per comparar, 5.000 contagis era una xifra diària habitual a Catalunya (amb molts menys habitants). Per la seva banda, fins al febrer s’havien vacunat amb la pauta completa 22,4 milions de persones i 1,06 milions havien rebut la dosi de reforç. Si posem el focus sobre tota la Xina, oficialment s’han infectat 144.515 persones en el país, entre les que 112.132 han aconseguit curar-se i 4.638 han mort. Cal destacar que malgrat l’esmentada estratègia de covid zero, la nova onada de covid que pateix el gegant asiàtic ha fet disparar la mortalitat a Hong Kong. Fa a prop d’un mes que la Xina viu un rebrot inèdit de covid-19 que ha obligat a tancar grans ciutats: la primera va ser Changchun, de nou milions d’habitants.

China ha ordenado la mayor cuarentena que haya tenido para una ciudad entera desde que inició la pandemia de covid-19 en ese país hace más de dos años.

La ciudad de Shanghái, de 25 millones de habitantes, estará bajo confinamiento en dos etapas durante nueve días, periodo en el que las autoridades realizarán pruebas de covid-19 a cada persona.

Como un importante centro financiero, la urbe ha luchado contra una nueva ola de infecciones durante el último mes, pese a que el número de casos no es alto, según algunos estándares internacionales.

Hasta ahora, las autoridades se habían resistido a poner en cuarentena a toda la ciudad para evitar desestabilizar la economía.

Pero después de que el sábado registrara su mayor número diario de casos desde que inició la pandemia, las autoridades parecen haber cambiado de rumbo.

Hubo 2.631 nuevos casos asintomáticos, lo que representó casi el 60% del total de nuevos casos asintomáticos de China solo el sábado, y más 47 casos nuevos con síntomas.

La ciudad dividida en dos

El confinamiento se llevará a cabo en dos etapas, con restricciones en el lado este de la ciudad desde este lunes y hasta el 1 de abril, y en el lado oeste del 1 al 5 de abril.

El transporte público será suspendido y las empresas y fábricas deberán detener sus operaciones o trabajar de forma remota, dijeron las autoridades.

Una división sanitaria en una calle de Shanghái

FUENTE DE LA IMAGEN,REUTERS

Pie de foto,Las autoridades instalaron barreras de división en la ciudad para controlar los confinamientos.

El gobierno de la ciudad publicó las instrucciones en su cuenta de WeChat, pidiendo al público “apoyar, comprender y cooperar con el trabajo de prevención y control de epidemias de la ciudad”.

Otros confnamientos durante la pandemia han afectado a provincias chinas enteras, aunque las personas a menudo aún pueden viajar dentro de esas regiones.

Pero Shanghái, debido a su alta densidad de población, es la ciudad entera más grande que se haya puesto bajo cuarentena hasta la fecha.

Se trata de la capital comercial de China y, según algunos cálculos, la ciudad más grande del país.

Pero ahora es una de las áreas más afectadas mientras China lucha para contener un resurgimiento de la variante ómicron, lo que lleva a un gran aumento en los nuevos casos.

Las autoridades habían dicho hasta ahora que el puerto y el centro financiero ubicado en el este de China deben seguir funcionando por el bien de la economía.

El enfoque escalonado de este confinamiento significa que la mitad de la ciudad seguirá activa.

Personas formadas en un centro de pruebas de covid-19 en Shanghái

FUENTE DE LA IMAGEN,REUTERS

Pie de foto,Todos los habitantes de Shanghái deben pasar por una prueba de covid-19.

Millones de residentes en otras ciudades chinas han sido sujetos a restricciones en toda su ciudad, a menudo después de una cantidad relativamente pequeña de casos de covid-19.

La política “cero covid”

El reciente aumento de casos en China, aunque pequeño en comparación con algunos países, es un desafío importante para la estrategia de “cero covid” que ha emprendido China.

El gobierno ordena confinamientos rápidos y restricciones agresivas para contener cualquier brote.

La política distingue a China de la mayoría de los demás países que están tratando de convivir con el virus.

Pero la mayor transmisibilidad y la naturaleza más ligera de la variante ómicron ha generado dudas sobre si la estrategia actual es sostenible a largo plazo.

Algunos residentes de Shanghái se han quejado de los ciclos interminables de pruebas, lo que sugiere que el costo de la política “cero covid” se ha vuelto demasiado alto.