Hong Kong sacrificarà 2000 hàmsters després de detectar casos de covid-19 en mascotes

La mesura acosta l’excolònia britànica a la línia de la resta de la Xina, on s’ha ordenat la desinfecció de tot el correu i la missatgeria que vingui de l’estranger per evitar l’òmicron.

La roda del hàmster ha deixat de girar per a 2.000 exemplars que el govern de Hong Kong ha decidit sacrificar perquè considera aquestes mascotes una font de transmissió del coronavirus.

Equips veterinaris enfundats en EPIs van ser enviats urgentment a retirar els hàmsters de la botiga on es va localitzar una possible transmissió entre els humans i les bestioles, en aquest cas de la variant delta.

Little Boss (El petit cap) és el nom de l’establiment de venda de mascotes en un barri força concorregut de la ciutat i s’hi han trobat 11 hàmsters positius d’un total de 178 animals testats, entre hàmsters, conills i xinxilles. A Little Boss les autoritats han requisat un miler d’animals, i un altre miler han estat localitzats en el conjunt de botigues del sector a Hong Kong.

Cent cinquanta persones que havien freqüentat aquest comerç –entre clients i proveïdors– a més d’una vintena d’empleats han estat enviats a centres de quarantena. Segons algunes informacions, els animals infectats havien estat adquirits als Països Baixos abans de festes.

Interior de la botiga Little Boss (Reuters/Lam Yik)

Per això s’ha instat la població a lliurar qualsevol animal comprat a partir del 22 de desembre per al seu sacrifici i, sobretot, s’insisteix que no siguin abandonats al carrer.

S’ha suspès la importació dels rosegadors i es difonen consells a seguir, com que els propietaris de mascotes han d’evitar abraçar-les i que han de tenir els pisos nets.

L’actuació dràstica de les autoritats sanitàries de Hong Kong, cada cop més en la línia de la resta de la Xina, ha desencadenat una onada de solidaritat entre els amants de les mascotes. A través de les xarxes socials s’estan organitzant per adoptar els hàmsters de les persones que se’n vulguin desprendre.

La Societat de Prevenció de la Crueltat contra els Animals, una organització animalista local de Hong Kong que administra clíniques veterinàries, ha fet una crida als responsables de Sanitat de l’excolònia a replantejar-se el sacrifici massiu de hàmsters, perquè considera que la mesura “no ha tingut en compte en cap moment el benestar animal ni el vincle emocional entre els humans i els animals.”

I tot això passa a pesar que no hi ha cap evidència que els animals transmetin la malaltia als humans originàriament. Al contrari, la hipòtesi és que un humà hauria encomanat als hàmsters la malaltia, i el fet que n’hi hagués molts de junts hauria fet que s’escampés entre la camada. I a partir d’aquí hauria pogut reinfectar els humans, segons l’OMS.  

Hàmsters… paquets i controls

Tampoc no hi ha cap prova que el virus pugui viatjar en la paqueteria, i aquest suposat origen ha estat adduït en nombroses ocasions pel govern xinès per identificar la font de diversos rebrots a la República Popular.

De fet, el primer cas d’òmicron detectat dies enrere a Pequín l’atribueixen les autoritats sanitàries a un paquet vingut del Canadà.

La receptora del paquet va donar positiu sense haver viatjat recentment fora de la capital xinesa, on no hi havia oficialment cap cas d’aquesta variant més nova.

A partir d’aquí, s’ha ordenat la desinfecció de tot el correu i la missatgeria que vingui de l’estranger, on la variant òmicron campa arreu. Als particulars se’ls recomana que els obrin en un espai exterior i que no toquin el contingut del paquet, el que pugui haver-hi dins dels sobres i les caixes fins haver-ho desinfectat amb productes hidroalcohòlics.

La televisió ha començat a difondre vídeos explicant com cal fer aquesta operació correctament per evitar els contagis.

A Shenzhen, una megaciutat veïna de Hong Kong, una noia es va trobar amb el codi de salut al seu mòbil en groc; és a dir, que, sense ser d’alt risc, implica que no pot entrar a espais públics com ara restaurants, botigues o centres comercials.

En preguntar al comitè de salut del barri, la van informar que era perquè havia rebut un paquet de l’estranger; en concret, una beguda alcohòlica del Japó. En aquest cas, la noia s’ha de fer PCR abans que passin 48 hores des de la recepció de l’enviament. I dos tests més en els set dies posteriors al lliurament.

Veritat o no, aquesta és la “realitat” que els xinesos coneixen a través dels mitjans de l’aparell de propaganda i d’unes xarxes socials filtrades per la censura sempre a favor de les tesis governamentals. Qualsevol post crític o dubtes sobre l’encert del Partit Comunista en la direcció de la República Popular desapareix en poca estona.

Amb el país pràcticament tancat, confinaments draconians de milions de persones, cribratges massius i reiterats, a dues setmanes dels Jocs Olímpics d’Hivern de Pequín la roda del relat xinès sobre l’amenaça exterior del virus no deixa de girar.

https://www.france24.com/es/minuto-a-minuto/20220118-hong-kong-sacrificar%C3%A1-h%C3%A1msters-tras-detectar-casos-de-covid-19-en-mascotas

Hong Kong sacrificará a centenares de hámsters luego de que algunos dieron positivo al coronavirus, en momentos que la ciudad se empeña en mantener su estrategia de “cero covid”, anunciaron el martes las autoridades.

ANUNCIOS

La decisión de sacrificar unos 2.000 hámsters y otros animales pequeños fue tomada luego de que las autoridades de salud detectaron algunos casos de covid-19 en una tienda de mascotas de Hong Kong.

La secretaria de Salud, Sophia Chan, dijo que con ello pretenden resguardar la salud pública luego de que un empleado de la tienda y un cliente dieron positivo después de entrar en contacto con los hámsters.

El empleado fue contagiado con la variante delta, que ha sido rara en Hong Kong.

La ciudad ha seguido estrictamente la política china de “cero covid”, con lo cual ha tenido pocos contagios del coronavirus, pero con ello ha aislado al centro financiero del resto del mundo los últimos dos años.

 “Internacionalmente no hay evidencia de que las mascotas transmitan el coronavirus a los humanos, pero… tomaremos medidas de precaución contra cualquier vector de transmisión”, explicó Chan en conferencia de prensa.

Inicialmente se detectaron 11 muestras positivas entre los hámsters en venta en la tienda de mascotas Little Boss, en el distrito comercial de Causway Bay.

Las autoridades creen que las mascotas fueron importadas de Países Bajos y pidieron a quienes adquirieron un hámster después del 22 de diciembre que lo entreguen para sacrificarlo.

Unos mil animales de Little Boss serán incautados y sacrificados, mientras que el personal y clientes fueron sometidos a pruebas.

Otros mil hámsters de numerosas otras tiendas de Hong Kong también serán sacrificados.

Little Boss y otras tiendas de mascotas deberán permanecer cerradas, mientras que la importación de mamíferos pequeños fue suspendida, agregaron las autoridades.

https://www.ccma.cat/324/sacrificar-2000-hamsters-la-drastica-mesura-de-hong-kong-per-frenar-la-covid/noticia/3140231/