“Més fem que gamba” en aigües de Castelló

Zoom ha eixit a pescar amb la Confraria de Pescadors de Castelló i ha comprovat la quantitat de fem que es recull en les nostres aigües.

https://www.apuntmedia.es/programes/zoom/articles/gamba-aiguees-castello_1_1466949.html

El programa d’investigació d’À Punt Zoom investiga aquesta setmana el negoci del fem i analitza les presumptes irregularitats en la gestió de residus a la Comunitat Valenciana. L’espai de reportatges d’investigació s’endinsa també en una de les destinacions on malauradament  acaben sovint les deixalles i els residus: la mar.

Bérnar Giménez i la resta de l’equip s’enrolen en un dia de treball amb la Confraria de Pescadors de Castelló i ixen a pescar en aigües de Castelló de la Plana per a comprovar la quantia i el tipus de fem que recullen en les nostres aigües un dia qualsevol.

“Hi ha més fem que gamba, tota la merda va a la mar.”Javier Ruiz – Pescador de la Confraria de Pescadors de Castelló

Llaunes, pots, envasos de plàstic, aquesta és la sorpresa que es troben els pescadors de la Confraria de Castelló. Els ecologistes denuncien que la mar s'ha convertit en el gran abocador mundial.
Llaunes, pots, envasos de plàstic, aquesta és la sorpresa que es troben els pescadors de la Confraria de Castelló. Els ecologistes denuncien que la mar s’ha convertit en el gran abocador mundial. / ‘Zoom’

Com a qualsevol animal, els peixos i la fauna marina es veuen afectats pel plàstic i pel seu efecte nociu en els organismes i ésser vius. El prolongat cicle de vida dels residus plàstics té un impacte exagerat per als humans i els ecosistemes vius. Els treballadors de la Cofaria de Pescadors de Castelló asseguren haver començat a trobar exemplars de diferents varietats de peix amb alteracions genètiques i deformacions.

“Hem començat a veure com a l’emperador li ixen tumors i peixos amb malformacions”Javier Ruiz – Pescador

Ordinadors, carrets de supermercats i fins i tot un taüt. Aquestes són només algunes de les barbaritats que els pescadors de la Confraria de Castelló han tret de les entranyes de la mar. Alerten que si tota aquesta “merda”, en paraules textuals, es troba a 2,5 hores de la costa, al litoral, a peu de platja, la quantitat és inimaginable.

Famosa i impactant és la gran illa de plàstics del Pacífic, que té una superfície superior a tres vegades a la d’Espanya. S’estima que cada any els plàstics ferixen, asfixien o ofeguen a 100.000 animals marins
Famosa i impactant és la gran illa de plàstics del Pacífic, que té una superfície superior a tres vegades a la d’Espanya. S’estima que cada any els plàstics ferixen, asfixien o ofeguen a 100.000 animals marins / ‘Zoom’

Pots recuperar el programa d’“El negoci del fem” i altres continguts de Zoom en el web d’À Punt Mèdia.