Poden entrar en erupció els volcans de la Garrotxa?

L’erupció el volcà de l’illa de La Palma ens recorda que habitem en un planeta viu en què regna la força de la naturalesa per sobre de tot. En les darreres hores hem vist imatges molt impactants de com la lava i el fum inunden aquesta illa canària i és inevitable plantejar-nos si això podria passar a casa nostra.

El tipus de volcà a La Palma és el mateix que a la Garrotxa, però els experts asseguren que és molt poc probable que passi, almenys en un futur pròxim. El volcà de La Palma és de tipus estrombolià, el segon més perillós després del de tipus hawaià. Els que més s’hi assemblen són els volcans de la Garrotxa. Els experts asseguren, però, que és “altíssimament improbable” que a Catalunya hi pugui haver una erupció de la mateixa magnitud, almenys en un futur pròxim.

Per fer-nos una idea de volcans amb activitat però que els tenim al costat, els de la Garrotxa. Són volcans estrombolians. Cada ‘volcanet’ està format per una erupció diferent.El volcà de l’Etna té moltes erupcions d’aquest estil, tot i que és un volcà molt més gran. A vegades les fa amb més violència. Expulsa més cendra cap a l’atmosfera i el núvol té una dispersió molt més àmplia.

El risc volcànic a Catalunya i concretament a la zona volcànica de la Garrotxa és molt petit, encara que no es pot dir mai que sigui nul o zero.

Catalunya és també terra de volcans. El camp volcànic català es distribueix en tres grans zones volcàniques: de l’Empordà, de la Selva i de la Garrotxa. En aquesta última zona es troben els volcans més moderns i amb un millor estat de conservació. Se n’han identificat trenta-vuit dins l’àmbit del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, dos a la Vall d’Hostoles i cinc a la Vall del Llémena.

La regió volcànica de la Garrotxa és el paisatge volcànic més important la Península Ibèrica i un dels més interessants d’Europa. La seva orografia, el sòl i el clima li proporcionen una variada vegetació, sovint exuberant, amb alzinars, rouredes i fagedes d’excepcional valor paisatgístic.

El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, format per onze municipis, disposa de diversos itineraris pedestres que transcorren pels indrets més interessants del Parc Natural. La majoria estan senyalitzats, excepte alguns dels més llargs que, si s’hi està acostumat, es poden seguir fàcilment amb l’ajuda del plànol-guia del Parc Natural.

Als volcans del Parc s’hi pot pujar sense especial complicació, el de Santa Margarida i el Croscat no te’ls pots perdre, són els més grans i curiosos i estan habilitats per ser visitats.

https://www.elnacional.cat/ca/societat/entrar-erupcio-volcans-garrotxa-la-palma-volca_647585_102.html

Els volcans catalans

Segons, el vulcanòleg Joan Martí, director del centre de Geociència del CSIC (Consell Superior d’Investigacions Científiques), res fa pensar que l’erupció pugui ser d’aquí a poc temps. “Tornaran a entrar en erupció, però el més probable és que nosaltres no ho veurem”, assegura.

Volcà del Croscat. © Turisme Garrotxa

El volcà del Croscat, a la Garrotxa.

A més, el tipus de camp volcànic de La Palma és el mateix que el de la zona de la Garrotxa, ja que el magma surt a través de fractures i mai ho fa en el mateix lloc on ja hi ha hagut una erupció. Matí, però, afirma que a la Garrotxa la freqüència d’erupcions volcàniques és més àmplia que a les Canàries i, per tant, encara trigaran anys en entrar en erupció. De fet, l’última erupció que s’hi va registrar va ser ara fa 10.000 anys al volcà Croscat.

Per tot plegat, ara per ara no hi ha activada cap vigilància sísmica, ja que no es considera que hi hagi un risc. A Canàries, en canvi, l’Instituto Geográfico Nacional hi tenia instal·lada una unitat per actuar en cas que hi hagués una erupció. De fet, l’illa ja va patir erupcions el 1949 i el 1971.

El cas de La Palma

Pel que fa al volcà actualment actiu a La Palma, el vulcanòleg no confirma quant s’allargarà aquesta erupció, però podria ser entre dues setmanes i un parell de mesos.L’expert apunta que la durada de les erupcions depèn del volum de la quantitat de magma que es trobi disponible per sortir i de la forma com es trenca la roca. Per això, el temps és molt difícil de predir. “L’exactitud 100 % no es pot arribar a tenir”.

I com s’ha d’actuar davant un fenomen natural com aquest? “Amb tranquil·litat”, apunta Martí. L’expert en vulcanisme recorda que cal ser conscients de quines són les zones on es troben volcans actius i per tant, cal ser educats per saber-hi conviure. Martí acaba fent una crida a les administracions, que han de ser conscients que si aquestes zones presenten risc de laves, potser no són el lloc més idoni on construir-hi habitatges. Llegeix aquí tot el que has de saber de l’erupció del volcà actiu de La Palma.

Erupción volcánica La Palma, plano general volcán noche - Efe

https://www.ccma.cat/catradio/catalunya-nit/podrien-erupcionar-els-volcans-de-la-garrotxa/noticia/3119552/

https://www.femturisme.cat/ca/descobreix/catalunya-terra-de-volcans