Entra en erupció el volcà Cumbre Vieja, a l’Illa canària de La Palma

Els experts havien recomanat l’evacuació de les persones amb mobilitat reduïda pels milers de moviments sísmics que s’hi han registrat des de fa una setmana.

El complex volcànic Cumbre Vieja, de l’illa canària de La Palma, ha entrat en erupció aquesta tarda.

A l’illa s’han registrat des de fa més d’una setmana milers de terratrèmols de diversa magnitud. Segons l’Institut Geogràfic Nacional, des del divendres 10 de setembre fins a aquest diumenge, s’han registrat més de 1.450 tremolors.

 

 

Els últims anys, el volcà Cumbre Vieja ha experimentat deu eixams sísmics, els anys 2017, 2018, 2020 i 2021.

L’Institut Vulcanològic de Canàries ha alertat que l’eixam sísmic que es viu aquests dies a l’illa de La Palma és més superficial que els d’anys anteriors, que estaven a profunditats entre els 20 i els 30 quilòmetres.

L’erupció s’ha produït a la zona de Las Manchas i té dues boques eruptives.

La televisió canària ofereix un senyal en directe amb una càmera on es pot seguir l’evolució de l’erupció volcànica. De moment, es veu un gran núvol de cendra i lava sobre el volcà:

Aquest ha estat el moment de l’erupció del volcà, captat per l’Institut Vulcanòlogic de Canàries:

El complex volcànic de Cumbre Vieja és un dels més actius de les illes Canàries. A la mateixa zona, s’han registrat dues de les tres erupcions que hi ha hagut a les Canàries els últims anys: el del volcà San Juan, l’any 1949, i el volcà Teneguía, el 1971.

L’illa de La Palma estava en alerta groga (2 en una escala de 4) per risc volcànic des de feia uns dies.

La zona vocànica de Cumbre Vieja, a la Palma, on s'han registrat milers de petits moviments sísmics des de fa una setmana
La zona vocànica de Cumbre Vieja, a La Palma, on s’han registrat milers de petits moviments sísmics des de fa una setmana (EFE/ Miguel Calero)

https://www.menorca.info/actualidad/nacional/2021/09/19/728015/terremoto-hace-temblar-palma.html

La red de vigilancia volcánica de seguimiento 24 horas del Instituto Geográfico Nacional (IGN) ha registrado en la isla de La Palma un terremoto de magnitud 3.8 mbLg, el mayor de los registrados desde que hace ya una semana se iniciase este nuevo enjambre sísmico.

El temblor se ha producido a las 11.16 horas al sur del municipio de El Paso con foco en superficie (profundidad cero) y se ha sentido por la población con una intensidad de III-IV. Minutos antes, a las 10.52 horas, se registraba otro fuerte terremoto de 3.2, también sentido una intensidad de III.

Desde las 10.16 horas de este domingo se han encadenado hasta una docena de temblores con magnitudes que han oscilado entre 2.1 y 3.8 en la escala de Richter. La mayoría de ellos se han localizado en la localidad de El Paso, a muy baja profundidad.