Barcelona viu el tercer estiu més sec en més d’un segle

Des del 1928 que no plovia tan poc al llarg de l’estiu a l’Observatori Fabra de Barcelona. L’agost s’acaba i, per tant, també ho fa l’estiu climatològic. És moment de fer balanços. Malauradament, pel que fa a la precipitació, no cal consultar gaires dades per entreveure que haurà estat un dels més secs anotats mai a la ciutat.

https://beteve.cat/medi-ambient/barcelona-tercer-estiu-mes-sec-darrer-segle/

25 litres per metre quadrat durant tot l’estiu a l’Observatori Fabra

Segons els registres de l’Observatori Fabra, entre el dia 1 de juny i el 31 d’agost s’han acumulat tan sols 25,1 litres per metre quadrat, un valor que representa el 26 % de la precipitació normal en la mitjana del període de referència 1981-2010, que és de 95 litres per metre quadrat.

Es tracta del tercer estiu més eixut anotat a l’Observatori Fabra, on recullen dades de forma ininterrompuda pel que fa a precipitació des de l’any 1914.

L’estiu més sec registrat va ser el de l’any 1928 amb tan sols 4,7 litres per metre quadrat. En segona posició hi ha el del 1916 amb 13,3 litres per metre quadrat. En quarta posició hi ha l’estiu del 1999 (31 litres) i, en cinquena, el del 2000, amb 33 litres per metre quadrat.

A l’altre extrem hi tenim els estius del 1976, el més plujós, en el qual es van recollir 358 litres per metre quadrat, seguit de l’estiu olímpic, el del 1992, quan se’n va anotar 270.

Pluja irregular en el conjunt de la ciutat, però molt per sota la mitjana arreu

L’estiu és l’estació més seca de tot l’any a l’àmbit mediterrani. La majoria de la precipitació que es recull arriba procedent de les tempestes o de la convecció càlida, és a dir, xàfecs intensos a tocar del litoral. Això implica, sovint, que hi hagi diferències notables entre els observatoris de muntanya i els de la façana marítima de Barcelona.

Convecció càlida: pluja forta que passa desapercebuda pels radars meteorològics

Aquest fenomen deixa pluja estàtica en un indret determinat i sense aparat elèctric

Enguany, la manca de tempestes o episodis de pluja càlida han implicat poques variacions en el conjunt de la ciutat. A l’observatori meteorològic de betevé, situat al Poblenou, prop del mar, s’han recollit només 19 litres per metre quadrat des del primer dia del mes de juny.

En altres estacions com la de la plaça de Sants, la pluja ha estat superior, gràcies sobretot a l’episodi del 24 d’agost, que va deixar aquí 20 litres per metre quadrat.

Una sequera greu que fa patir els boscos de Collserola i del litoral

La poca pluja del mes d’agost ha contribuït a accentuar encara més la situació de sequera excepcional que hi ha a l’entorn de Barcelona, així com extenses regions del territori. La vegetació ja evidencia la manca de pluja dels darrers mesos. Algunes alzines es comencen a assecar de forma parcial o total, així com els pins en zones de sòl menys profund. També alguns roures han començat a canviar el color de les fulles abans d’hora, una estratègia per tallar en sec la pèrdua d’aigua per transpiració de les fulles.

Estat de la sequera segons dades dels darrers 12 mesos. El color vermell indica sequera excepcional