Coet xinès està descontrolat, i ningú sap on caurà

Un coet xinès s’acosta a la Terra de forma descontrolada i es desconeix on caurà. Caurà dissabte o diumenge i es tracta d’un fragment de 18 tones del Llarga Marxa 5b, que va posar en òrbita el primer mòdul de l’estació espacial xinesa.

Un fragment de 18 tones de pes del coet xinès Llarga Marxa 5b està a punt de caure de forma descontrolada a la Terra. S’espera que es desintegri en diverses parts i que l’impacte es produeixi dissabte o, més probablement, les primeres hores de diumenge.

El 29 d’abril, el coet va posar en òrbita el primer mòdul de l’estació espacial xinesa. Com altres coets, diverses fases es van anar separant. Podien quedar en òrbita al voltant de la Terra o caure de forma controlada.

Com a mesura de precaució, molts coets porten un sistema que permet tornar a posar en marxa el motor i així dirigir la caiguda. En aquest cas, no s’ha utilitzat i s’apunta a una negligència que pot produir un impacte fins i tot en zones densament habitades, tot i que s’espera que caigui a l’oceà.

Ara com ara, no es pot preveure on anirà a parar i hi ha una àmplia franja entre els latituds 41,5 graus nord i 41,5 graus sud, que inclou ciutats tan grans com Nova York, Rio de Janeiro, Pequín i Sydney. I naturalment, totes les que es troben entre aquestes.

En tot cas, per simple càlcul de probabilitats, com que la part més gran d’aquesta franja, amb diferència, l’ocupen els oceans, es creu –i s’espera– que caigui a l’aigua, lluny de llocs habitats.

La primera foto del fragment de coet la va fer l’astrofísic italià Gianluca Masi, responsable del Virtual Telescope Project, un sistema de telescopis controlats robòticament per internet.

Masi va aconseguir fer la foto dijous i la va difondre a través de Twitter:

El precedent d’un altre coet xinès

Els xinesos han negat cap mala pràctica. El Global Times, diari del Partit Comunista Xinès, citava l’expert aeroespacial Song Zhongping, que assegurava que el seu país està preparat per prendre mesures si cal.

Però l’opinió de Jonathan McDowell, del Centre Harvard-Smithsonian d’Astrofísica, és ben diferent. Afirma que ha estat una negligència i recorda que l’any passat ja va caure un fragment d’un altre Llarga Marxa idèntic a la Costa d’Ivori.

Aquest altre coet va ser llençat el maig del 2020 i, molt poc abans de reentrar a l’atmosfera va passar, segons el Comandament de Control Espacial dels Estats Units, per damunt de Nova York.

Finalment, l’11 de maig el fragment va caure en una zona deshabitada de la Costa d’Ivori, a prop de Mahounou. Mesurava uns 12 metres.

La darrera predicció sobre el fragment que cau descontrolat l’ha fet a última hora de dijous l’Aerospace Corporation, que l’ha difòs a Twitter, i matisa que encara era aviat per determinar el lloc més probable de la caiguda:

El problema de les deixalles espacials

Actualment hi ha uns 900 fragments de coets al voltant de la Terra. Això i satèl·lits en desús o part de diversos ginys –fins i tot eines perdudes per astronautes– formen les nombroses i preocupants deixalles espacials.

Són de mides diferents. Es calcula que hi ha més de 128 milions de peces que fan menys d’un centímetre, però 34.000 de més de deu centímetres –les considerades grans–. Unes 1.500 superen els cent quilos. La massa total d’aquests objectes és d’unes 5.500 tones.

El fragment més important que ha caigut a la Terra és una part de l’estació espacial nord-americana Skylab, que va estar en òrbita entre el 1973 i el 1974.

La NASA no tenia mitjans per recuperar-lo de forma controlada i el juliol del 1979 va tornar a entrar a l’atmosfera. Amb diverses mesures de correcció de l’òrbita es va aconseguir que caigués a l’oceà Índic, però diverses parts van tocar terra a la part occidental d’Austràlia.

La major part van caure en llocs despoblats, però diverses persones es van trobar fragments a les seves propietats. També va començar una mena de “caça del tresor” per obtenir-ne.

Ara se’n conserven fragments al museu d’Esperance, localitat on van caure força restes. Austràlia va multar la NASA amb 4.000 dòlars per abocament de deixalles en llocs públics.

https://www.elfinanciero.com.mx/mundo/2021/05/05/es-incierto-donde-caeran-restos-de-cohete-chino/

El Pentágono prevé que un cohete chino vuelva a entrar en la atmósfera de la Tierra el sábado próximo, aunque considera que es demasiado pronto para predecir dónde aterrizarán los escombros.

El secretario de Defensa, Lloyd Austin, recibe información periódica sobre la trayectoria del núcleo del cohete Long March 5B, declaró este miércoles a la prensa el portavoz del Pentágono, John Kirby.

Sin embargo, mientras el Comando Espacial de Estados Unidos monitorea el cohete, Kirby dijo que hay poco que los militares puedan hacer al respecto en este momento.

‘Team’ EU vs. ‘team’ China

‘Team’ EU vs. ‘team’ China


“No tenemos suficiente fidelidad de información en este momento sobre el reingreso y cómo se verá eso para hablar de acciones específicas de una forma u otra. Estamos demasiado lejos en este momento para comenzar a especular sobre lo que podría estar a la vista aquí”, indicó.

El 29 de abril, el cohete puso en órbita con éxito una parte de la primera estación espacial china. Se trató de un módulo principal que albergará a astronautas en el largo plazo y que es considerado un gran hito en la carrera espacial del gigante asiático.

El módulo Tianhe, o “Armonía celestial”, despegó a bordo del cohete Long March 5B desde el Centro de Lanzamiento Wenchang, y es el más reciente éxito de un programa chino que ha cumplido varias de sus crecientes ambiciones en los últimos años.

Minutos después del despegue, la cubierta protectora se abrió para exponer el Tianhe en la parte superior de la parte central del cohete, con los caracteres ‘China Manned Space’ inscritos en el exterior.

China acusa a EU de aumentar actividad militar en su contra

China acusa a EU de aumentar actividad militar en su contra


Al menos 12 astronautas se están entrenando para volar y vivir en la estación, entre los que hay veteranos con experiencia en vuelos espaciales, debutantes y mujeres. La primera misión tripulada, Shenzhou-12, está prevista para junio.

Esta semana, el 18° Escuadrón de Control Espacial del ejército comenzó a publicar actualizaciones diarias sobre la ubicación del cohete en www.space-track.org.

A diferencia de la mayoría de los vehículos de lanzamiento de primera etapa, que normalmente envían sus cargas útiles a la órbita e inmediatamente vuelven a la tierra en un área planificada previamente, el cohete chino también entró en órbita y analistas creen que ahora está cayendo.

El problema de los desechos espaciales se ha ido intensificando a medida que las naciones y las empresas privadas aceleran el despliegue de satélites terrestres en miniatura y bajos.

En la mayoría de los casos, los satélites y los desechos espaciales que vuelven a entrar en la atmósfera tienden a quemarse antes de golpear la Tierra, o se dirigen a los océanos.

‘Es de interés común para todas las naciones actuar responsablemente en el espacio, para garantizar la seguridad, la estabilidad, la seguridad y la sostenibilidad a largo plazo de las actividades en el espacio exterior’, declaró Jen Psaki, secretaria de prensa de la Casa Blanca.

Con información de Bloomberg y AP

https://www.ccma.cat/324/un-coet-xines-sacosta-a-la-terra-de-forma-descontrolada-i-es-desconeix-on-caura/noticia/3096025/