Això és el que els països es van comprometre amb el canvi climàtic a la cimera mundial de Biden

Líders de països com el Brasil, el Japó i el Canadà es van comprometre dijous a frenar les emissions de gasos d’efecte hivernacle durant la cimera climàtica del president Joe Biden. Les promeses dels aliats i adversaris nord-americans arriben poc després que Biden prometés reduir les emissions nord-americanes almenys un 50% el 2030.El president va convocar la cimera en un esforç per instar a la cooperació mundial en matèria de canvi climàtic. “Realment comencem a avançar realment”, va dir Biden als líders durant la cimera.

https://www.cnbc.com/2021/04/22/biden-climate-summit-2021-what-brazil-japan-canada-others-pledged.html

Líders de països com el Brasil, el Canadà i el Japó es van comprometre dijous a frenar les emissions nacionals de gasos d’efecte hivernacle i fer front al canvi climàtic durant la cimera del president Joe Biden sobre el clima.

Les promeses es produeixen poc després que Biden prometés reduir les emissions dels Estats Units almenys un 50% per al 2030 , més que duplicar el compromís previ del país en virtut de l’acord climàtic de París del 2015.

El president va convocar la cimera per instar a la cooperació mundial en matèria de canvi climàtic. ″És un començament encoratjador”, va dir Biden als líders mundials durant la cimera. “Realment comencem a avançar realment”.

En una separació de la seva actitud passada envers el canvi climàtic, el president del Brasil, Jair Bolsonaro, va prometre posar fi a la deforestació il·legal al país el 2030 i assolir la neutralitat del carboni el 2050.

Bolsonaro ha criticat prèviament les proteccions dels boscos del país i ha amenaçat amb retirar-se de l’acord de París. Brasil ha demanat a l’administració de Biden que aporti 1.000 milions de dòlars per pagar els esforços de conservació de la selva amazònica.

El primer ministre japonès, Yoshihide Suga, va dir que el país es comprometrà a frenar les emissions un 46% el 2030 en comparació amb els nivells de 2013. El Japó, el cinquè emissor més gran del món, es va comprometre anteriorment amb una reducció del 26%, un objectiu que va ser criticat com a insuficient.

“El Japó està disposat a demostrar el seu lideratge per a la descarbonització mundial”, va dir Suga a la cimera. Igual que els EUA, el Japó s’ha compromès a assolir les emissions de zero nits el 2050.

El primer ministre japonès, Yoshihide Suga, al costat del ministre de Medi Ambient, Shinjiro Koizumi, assisteix a una reunió del grup de treball del govern contra l'escalfament global a Tòquio, Japó, el 22 d'abril de 2021.
El primer ministre japonès, Yoshihide Suga, al costat del ministre de Medi Ambient, Shinjiro Koizumi, assisteix a una reunió del grup de treball del govern contra l’escalfament global a Tòquio, Japó, el 22 d’abril de 2021.
Kyodo | a través de Reuters

El primer ministre Justin Trudeau va prometre que el Canadà reduirà les emissions del 40% al 45% el 2030 en comparació amb els nivells del 2005, un augment important respecte al seu compromís anterior del 30%.

“Reforçarem contínuament el nostre pla i prendrem encara més accions en el nostre viatge cap a la xarxa zero per al 2050”, va dir Trudeau durant la cimera.

El primer ministre indi Narendra Modi no va proporcionar un nou objectiu, però va tornar a confirmar el vot del país d’instal·lar 450 gigawatts d’energia renovable per al 2030.

Modi també va anunciar una aliança Índia-EUA per al clima i l’energia neta per al 2030. L’Índia és el tercer emissor mundial després de la Xina i els Estats Units

El president de Rússia, Vladimir Putin, es va comprometre a reduir “significativament” les emissions del país en les pròximes tres dècades i va dir que Rússia contribueix de forma important a l’absorció del diòxid de carboni mundial.

Putin també va dir que el país ha reduït a la meitat les seves emissions en comparació amb el 1990 i va demanar una reducció global del metà, un gas d’efecte hivernacle  84 vegades més potent que el diòxid de carboni i un dels principals motors del canvi climàtic.

“El destí de tot el planeta, les perspectives de desenvolupament de cada país, el benestar i la qualitat de vida de les persones depenen en gran mesura de l’èxit d’aquests esforços”, va dir Putin a la cimera.

El president de la Xina, Xi Jinping, va reafirmar els compromisos de màximes emissions abans del 2030 i de neutralitzar el carboni el 2060. Els Estats Units i la Xina han acordat cooperar en matèria de canvi climàtic malgrat la divisió en qüestions com el comerç i els drets humans.

El president del Brasil, Jair Bolsonaro, assisteix a una cimera virtual sobre el clima a través d’un enllaç de vídeo a Brasília, Brasil, el 22 d’abril de 2021.
El president del Brasil, Jair Bolsonaro, assisteix a una cimera virtual sobre el clima a través d’un enllaç de vídeo a Brasília, Brasil, el 22 d’abril de 2021.
Marcos Correa | Reuters

El president de Corea del Sud, Moon Jae In, va dir que Corea acabarà amb el finançament públic de les centrals elèctriques de carbó a l’estranger i té previst revelar una promesa més forta de reducció d’emissions.

Alguns països van elogiar Biden per haver organitzat la cimera i tornar als Estats Units a l’acord de París. L’ administració de l’ expresident Donald Trump va abandonar l’acord i va aturar tots els esforços federals per reduir les emissions.

“Estic encantat de veure que els Estats Units han tornat a treballar junts en política climàtica, perquè no hi ha dubte que el món necessita la vostra contribució”, va dir la cancellera alemanya Angela Merkel a la cimera.

Les nacions que formen part de l’acord de París presentaran objectius d’emissions actualitzats per a la propera dècada a la conferència climàtica de l’ONU a Glasgow, Escòcia, al novembre.

VÍDEO 02:27
Biden es compromet a reduir la meitat de les emissions de gasos d’efecte hivernacle als Estats Units el 2030