La covid augmenta el risc de complicacions en el part

Les dones que tenen COVID-19 durant el part són més propenses a enfrontar-se a complicacions que les futures mares sense coronavirus, assenyalen els investigadors.

Estudis fets en 17 països mostren un augment de fetus nascuts morts, de mortalitat de la mare durant l’embaràs o el part i de cirurgia per embarassos fora de l’úter

Les probabilitats que un fetus neixi mort van augmentar un 28% durant la pandèmia en relació amb la xifra d’abans de la Covid-19. I la mortalitat de la mare durant l’embaràs o el part s’ha incrementat al voltant d’un terç.

L’anàlisi, publicat a The Lancet Global Health, mostra grans diferències entre països de nivell socioeconòmic diferent, si bé l’augment s’ha observat a tot arreu.

Un equip internacional, dirigit per la doctora Asma Khalil, de la Universitat de St. George de Londres, va revisar 40 estudis publicats entre l’1 de gener del 2020 i el 8 de gener del 2021, que, en conjunt, contenen dades de més de sis milions d’embarassos.

Tots comparaven xifres d’abans i de després de l’inici de la pandèmia, però se’n van excloure els que se centraven només en dones infectades amb el SARS-CoV-2.

Els estudis també revelen un empitjorament de la salut mental de les dones durant la pandèmia. Dels 10 estudis que incloïen aquesta qüestió, sis revelaven augment de depressió postnatal, ansietat maternal o tots dos trastorns.

Empitjorament de l’atenció sanitària

El fet que els resultats siguin pitjors en països amb ingressos baixos o mitjans porta els autors a reclamar accions immediates per fer la maternitat més segura a tot el món.

La hipòtesi que els resultats tenen a veure amb una disminució de consultes de les embarassades per por d’infectar-se amb el SARS-CoV-2 té el suport d’algunes dades concretes.

Així, tres estudis revelen que l’ús de cirurgia per tractar embarassos ectòpics –els que es produeixen for a de l’úter— va augmentar sis vegades en relació amb les dades anteriors a la pandèmia. Com que aquests embarassos es poden tractar sense cirurgia si es descobreixen aviat, això suggereix que moltes dones van retardar la demanda de seguiment mèdic de l’embaràs.

Pel que fa a la mort de la dona durant l’embaràs o el part, un estudi fet a Mèxic i un altre fet a l’Índia mostra que el risc va créixer més d’un terç.

Tot això fa recalcar a la directora de l’estudi, Asma Khalil, que la suspensió de serveis o els confinaments han comportat problemes de salut que van més enllà de les morts i malalties causades pel virus:

“Queda clar amb el nostre i altres estudis que la disrupció causada per la pandèmia ha comportat morts evitables de mares i de nadons, especialment en països d’ingressos baixos i mitjans. Per això urgim els dirigents i els líders de l’atenció sanitària que prioritzin una atenció a la maternitat segura, accessible i equitativa, com a part de la resposta estratègica  a la pandèmia i a les seves seqüeles, per reduir els resultats adversos dels embarassos a tot el món.”

Oportunitat per aprendre

L’estudi no ha trobat diferències en la probabilitat d’un part prematur abans i després de la pandèmia en països d’ingressos baixos o mitjans, però les dades semblen indicar que en països d’ingressos elevats aquests parts abans de termini es van reduir al voltant d’un 10%. Podria ser, diuen els autors, que els canvis de comportament haguessin induït un nombre menor de parts prematurs espontanis.

Per a un altre dels autors, Erkan Kalafat, de la Universitat Koc, a Turquia, això representa una oportunitat sense precedents per planificar una atenció a la maternitat inclusiva i justa a tot arreu:

“Una oportunitat d’aprenentatge com aquesta ha de servir per investigar els mecanismes que han dut a la reducció aparent de parts prematurs observada en països d’alts ingressos durant la pandèmia, amb vista a identificar noves intervencions preventives que podrien beneficiar potencialment les dones de tot el món.”

En un comentari publicat a la mateixa revista, Jogender Kumar, de l’Institut per a Postgraduats d’Educació i Recerca Mèdiques de l’Índia, ressalta que en els països amb pocs recursos fins i tot en condicions normals és tot un repte proporcionar atenció adequada en revisions prenatals, emergències obstètriques i atenció als parts i les mares.

La pandèmia de Covid-19, afegeix, “ha ampliat aquesta esquerda i ha exposat diverses llacunes en els sistemes de salut de tot el món, però especialment en els països d’ingressos baixos i mitjans”.

https://www.ccma.cat/324/la-covid-ha-augmentat-els-problemes-en-embarassos-i-parts-sobretot-en-paisos-menys-rics/noticia/3087008/

https://consumer.healthday.com/1-19-covid-19-raises-complication-risks-for-pregnant-women-during-delivery-2650044413.html

MIÉRCOLES, 20 de enero de 2021 (HealthDay News) — Las mujeres que tienen COVID-19 durante el parto son más propensas a enfrentarse a complicaciones que las futuras madres sin coronavirus, señalan los investigadores.

Por suerte, el riesgo absoluto de complicaciones de cualquier mujer en particular es muy bajo, de menos de un 1 por ciento. Pero los riesgos relativos de problemas (como los coágulos o el trabajo de parto prematuro) son significativos, encontró el estudio.

Aun así, “en realidad, estos hallazgos indican que entre las mujeres que son hospitalizadas para el parto y que son diagnosticadas con la COVID, los eventos adversos son increíblemente raros. Esto debería tranquilizar mucho a las mujeres que tengan la esperanza de quedar embarazadas en este periodo, o que están embarazadas”, señaló la coautora del estudio, la Dra. Karola Jering, de la división de medicina cardiovascular del Hospital Brigham and Women’s, en Boston.

A lo largo de ocho meses en 2020, ella y sus colaboradores recolectaron datos sobre más de 400,000 futuras madres, de las cuales casi 6,400 estaban infectadas con la COVID-19.

Entre las pacientes con COVID-19, los investigadores encontraron que el riesgo relativo de desarrollar cualquier tipo de coágulo sanguíneo era casi cinco veces más alto que entre las que no tenían el virus, y casi cuatro veces más alto para el tromboembolismo venoso, que son coágulos en las venas.

Esas mujeres también fueron mucho más propensas a necesitar cuidados intensivos o un ventilador, encontraron los investigadores.

Las que portaban el virus tenían:

  • Un 7 por ciento más de probabilidades de necesitar una cesárea.
  • Un 19 por ciento más de probabilidades de tener un trabajo de parto prematuro.
  • Un 17 por ciento más de probabilidades de tener un parto prematuro.
  • Un 21 por ciento más de probabilidades de tener preeclampsia.

Hay poco que las mujeres embarazadas puedan hacer para reducir estos riesgos, aparte de no infectarse, enfatizó Jering.

“Por supuesto, el problema es que ahora mismo tenemos sobre todo atención de respaldo para los pacientes con COVID, en general. Y de las cosas que se han evaluado como tratamiento para los pacientes con COVID, la mayoría no se han evaluado en mujeres embarazadas”, comentó el coautor, el Dr. Scott Solomon, también del Brigham and Women’s.

Pero Jering dijo que las mujeres embarazadas con frecuencia reciben los otros fármacos administrados a los pacientes con COVID-19, entre ellos anticoagulantes para la prevención de los coágulos.

En resumen, los hallazgos del estudios fueron positivos, enfatizó Jering. Entre las mujeres embarazadas con COVID-19 que dieron a luz, un 99 por ciento fueron dadas de alta para ir a casa, un 3 por ciento necesitaron cuidados intensivos, y un 1 por ciento necesitaron ventilación mecánica. Menos de un 1 por ciento fallecieron en el hospital.

Jering apuntó que estos hallazgos deben tranquilizar a las mujeres que tienen COVID-19 respecto a que, aunque pueden ocurrir complicaciones, la mayoría de las mujeres tendrán un embarazo y un parto normales.

El Dr. Eran Bornstein es vicepresidente de obstetricia y ginecología del Hospital Lenox Hill, en la ciudad de Nueva York. Dijo que, “en general, estos hallazgos son muy importantes. Proveen más respaldo a observaciones anteriores sobre los factores de riesgo de la COVID-19 durante el embarazo, además de las complicaciones del embarazo”.

Como han mostrado investigaciones anteriores, las madres hispanas y negras tenían un mayor riesgo de sufrir de coronavirus, anotó Bornstein. Una edad menor, la diabetes y la obesidad también fueron factores de riesgo.

“Esto es importante, ya que enfatiza el impacto que los factores sociodemográficos y las afecciones de la salud tienen en las probabilidades de presentar COVID-19 durante el embarazo”, añadió Bornstein.

El informe se publicó en la edición en línea del 15 de enero de la revista JAMA Internal Medicine.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *