Els experts alerten que la variant sud-africana podria ser resistent als vaccins

L’investigador Daniel Prieto-Alhambra diu que hi ha casos de laboratori que mostren com aquesta nova soca del coronavirus es podria escapar de la immunitat de les vacunes.

A banda de les defuncions i de les restriccions, l’altre gran tema en relació amb la pandèmia són les vacunes. Els contagis no paren d’augmentar, amb xifres que no es veien des de la primera onada. En alguns països, inclús, s’han superat números que es pensaven insuperables. A la pressió per accelerar la vacunació i posar data de caducitat a la pandèmia, s’hi afegeix ara un altre repte: les noves mutacions del coronavirus.

A la variant britànica se n’hi ha sumat una altra d’origen sud-africà que preocupa, i molt. En una taula d’experts a “El matí de Catalunya Ràdio”, l’investigador de la Universitat d’Oxford Daniel Prieto-Alhambra ha alertat que hi ha indicis que la variant sud-africana podria resistir l’efecte de les vacunes:

“Alguns casos de laboratori ens fan pensar que la soca sud-africana es podria escapar de la immunitat de les vacunes. Al Regne Unit ja se n’han detectat uns 70 casos i, per això, s’han tancat les connexions amb aquest país. És molt important que intentem que tot el planeta es vacuni, no només els països rics.”

Els investigadors britànics han pogut detectar la nova soca perquè el Regne Unit seqüencia entre un 10 i un 15% dels contagis per saber a quina variant corresponen.

A Catalunya i a Espanya, això es fa massa poc i de manera aleatòria, advertia l’infectòleg Robert Güerri:

“No sabem quines variants estan realment circulant perquè no seqüenciem, és a dir, no identifiquem el virus de forma rutinària. Ho fem de manera aleatòria i puntual.”

La situació epidemiològica

Ja fa dies que diversos col·lectius demanen mesures més estrictes per reduir la pressió hospitalària. El biofísic Daniel López-Codina titlla de “desastre” i de “catàstrofe” la situació a Espanya, i no se’n sap avenir que amb les dades d’Extremadura, Múrcia o el País Valencià no hi hagi accions més contundents.

A Catalunya, les dades milloren molt a poc a poc, i això es deixa sentir a dos dels grans hospitals de referència, el Clínic i el Vall d’Hebron. La pressió assistencial és cada cop més forta, segons ha explicat Antoni Trilla, cap d’Epidemiologia del Clínic:

“La situació és realment inestable. El sistema sanitari va entre una setmana i 14 dies endarrerit pel que fa al nombre de contagis de la comunitat. En el meu hospital estem en una situació molt propera a la saturació del servei de cures intensives.”

La pregunta del milió sembla ser fins a quin punt l’increment de contagis i hospitalitzacions respon a les noves variants. Els experts encara no hi tenen la resposta. És, doncs, una altra incògnita per afegir a la llista.

https://www.ccma.cat/catradio/el-mati-de-catalunya-radio/els-experts-alerten-que-la-variant-sud-africana-podria-ser-resistent-a-les-vacunes/noticia/3073463/