Animals que es van extingir el 2020 i que podrien desaparèixer després del 2021

Aquest any, centenars de milers de persones han perdut la vida a causa del coronavirus, però en el món animal les extincions a tota pressió continuen perseguint diverses espècies.

https://metro.co.uk/2020/12/31/animals-that-went-extinct-in-2020-and-the-ones-that-could-disappear-after-2021-13780929/?ito=cbshare

Els experts en medi ambient ja fa temps que alerten que entrem en un sisè “esdeveniment d’extinció”, i les realitats d’aquestes pors s’han tornat cada vegada més clares el 2020, amb innombrables tipus d’animals que ara es consideren extingits. L’últim informe de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) va dir que més d’una quarta part de les espècies que té a la Llista Vermella estan ara “amenaçades d’extinció”, unes 35.765 de 128.918 espècies.  Arriba quan el World Wildlife Fund (WWF) va advertir que les poblacions d’animals han disminuït gairebé un 70% de mitjana en menys de 50 anys , ja que els ecosistemes es descomponen i els animals lluiten per fer front a un món que canvia ràpidament. El canvi climàtic, les accions humanes, la pèrdua d’hàbitat i altres factors s’han combinat per deixar a molts animals enfrontats a un futur desolador, i alguns no s’enfronten a cap. Aquí fem una ullada a cinc espècies que s’han etiquetat oficialment com a extingides aquest any i cinc més que es podrien fixar per a la mateixa sort el 2021 i més enllà. Tot i que hi ha algunes disputes sobre el que hauria de considerar-se “extingit”, i molts animals que no es veuen des de fa anys encara no tenen classificació, aquesta llista es basa principalment en la Llista Vermella de la UICN , que fa un seguiment de l’estat de les espècies animals.  La llista següent de cirerers recull una petita selecció d’animals que potser no tornarem a veure i abasta deliberadament diverses espècies, des de peixos fins a insectes i mamífers fins a amfibis, mentre que els experts ens expliquen les seves pors i esperances en el futur.

El lèmur de cua anellada es presenta al Safari Park Dvur Kralove nad Labem de la República Txeca.

Actualment, diverses espècies de lèmurs estan en perill crític (imatge: Shutterstock) 2020 Esplèndida granota verinosa Aquesta meravellosa criatura és una de les tres espècies de granotes d’Amèrica Central que s’han declarat recentment extingides. El petit animal vermell, procedent de Panamà, era molt buscat per al comerç de mascotes i la UICN ha admès que no sap si l’animal encara podria estar viu en una col·lecció privada.   En altres llocs, 22 espècies de granotes a Amèrica Central i del Sud es van classificar com a en perill crític. Es diu que el principal motor de les disminucions és una malaltia anomenada quitriidiomicosi.

Granota verí esplèndida (Oophaga speciosa), parc Manzanillo, Costa Rica, 11/2018.

L’esplèndida granota verinosa es troba entre les tres espècies de granotes centreamericanes declarades extingides (Imatge: Wikimedia Commons) Peix de mà suau Greenpeace destaca com aquesta espècie, que va viure al fons del mar, és la primera espècie marina que es va extingir en els temps moderns.  Curiosament, l’animal es va veure per última vegada el 1802 i, tot i les extenses cerques, no s’ha trobat des de llavors. Això posa de manifest el difícil que és declarar oficialment una espècie “extingida” i suggereix que molts altres tipus de peixos poden no tornar-se a veure, tot i que encara no entren en la mateixa categoria. Will McCallum, cap dels oceans del grup de pressió ambiental, va explicar: “El peix de mans suau, declarat extingit aquest any, va ser la primera espècie marina que es va extingir en els temps moderns, lamentablement demostrant que fins i tot el fons marí no està a salvo de la crisi de l’extinció .

Ciència / 8488509 / Peix de mà llis

El peix de mà llis és la “primera espècie marina que s’ha declarat extingida” a l’època moderna (imatge: Mongabay.com) “Perquè la vida oceànica es recuperi i prosperi, hem de posar un mínim del 30% dels oceans fora de límits a totes les activitats humanes. És vital que els governs del món també es comprometin a assolir objectius nacionals de biodiversitat vinculants. Jalpa falsa salamandra de rierol  La criatura semblant a un tritó solia ser relativament comuna a Guatemala, però fa dècades que no es registra. Les femelles solien guardar la seva posta d’ous a les terres altes i només vivien a la regió de Jalapa. Hi ha molt poques imatges disponibles de les petites criatures, que tenen cues lleugerament corbades i diversos cosins a la subespècie del rierol fals. Atès que els Jalpa vivien en arbres i fustes, es creu que les activitats forestals i agrícoles van contribuir de manera important a la seva decadència.

Isthmura bellii, comunament coneguda com a salamandra falsa de rierol de Bell o salamandra de Bell, és una espècie de salamandra de la família Plethodontidae.

La falsa salamandra del rierol de Bell (a la foto) està estretament relacionada amb la més simple Jalpa (Imatge: Wikimedia Commons) Mantis nana espinosa Aquest insecte va viure als matolls del centre d’Itàlia i la confirmació d’aquest any que s’ha extingit augura malament a altres criatures similars de tot el món. Només es va trobar un exemplar, a Tolentino, fa moltes dècades.  Però la mantis religiosa compta amb innombrables subespècies i un gran nombre d’elles tracta d’experts de la UICN. L’estreta relació mantis nana canària, que es troba només a La Palma, a les Illes Canàries, està en decadència i en perill d’extinció. No obstant això, hi ha millors notícies per al Mantis gegant asiàtic, que ara augmenta en nombre i en la categoria de menys preocupació.

Mantis nana espinosa

La mantis nana espinada és una espècie de mantis religiosa (Imatge: Wikipedia) Bonin pipistrelle bat Igual que el peix de mà, és probable que aquest animal també s’hagi extingit fa anys.   S’ha trobat mai un exemplar, però només s’ha classificat oficialment com a extingit a la llista vermella d’aquest any.  El Museu d’Història Natural de Londres té aquest exemplar, tot i que no es mostra al públic per la seva importància científica. Roberto Portela Miguez, comissari sènior responsable de mamífers, va dir a Metro.co.uk: “El trist és que no sabem gairebé res sobre aquesta espècie i fins i tot no es coneix encara el motiu de l’extinció de Pipistrelle de Sturdee.

Crèdit obligatori: Foto de FLPA / Hugh Clark / REX (3441393a) Pipistrelle comú (Pipistrellus pipistrellus) adult, en vol de nit, Sussex, Anglaterra

El pipistrel comú (a la imatge i no en perill) està estretament relacionat amb el bonin pipistrelle, de les quals existeixen poques imatges (imatge: REX) “Tot i que hi va haver algunes observacions anecdòtiques de les enquestes dels anys 60 i 90 de ratpenats petits a les illes properes, cap exemplar, evidència fotogràfica ni enregistraments d’ecolocalització no recolza, de manera que no ens queda res més que aquest únic exemplar de 121 anys per aprendre res més sobre l’espècie. ” Però Miguez confia en saber-ne més en els propers anys, suggerint que les espècies extingides poden ajudar els científics. Afegeix: “Estudiar aquestes col·leccions ens ajuda a comprendre com era la vida a la Terra, com ha canviat amb el pas del temps i, sobretot, ens podria ajudar a protegir el que queda per al futur”.

2021 i més enllà Hàmster europeu

Hàmster europeu

La bonica criatura continental ara es considera en perill crític (imatge: Wikipedia) Els científics estan desconcertats pel que ha provocat un descens dramàtic de la taxa de natalitat d’un hàmster bonic originari d’Europa, que abans era abundant a tot el continent i a Rússia. El hàmster europeu ha patit greus descensos de la població i ara també figura en perill crític. Les femelles van donar a llum més de 20 cries a l’any durant la major part del segle XX, però ara només en tenen de cinc a sis. Els experts investiguen el desenvolupament industrial, l’escalfament global i la contaminació lumínica com a possibles causes, però, independentment del perquè, s’espera que l’espècie s’extingeixi com a màxim en 30 anys si la tendència continua. El doctor Mikhail Rusin, que és el cap del projecte de restauració de hàmsters al zoo de Kíev, a Ucraïna, va explicar: “Tot i que les mesures de conservació, incloses la gestió del camp i les reintroduccions adequades per a hàmsters, han frenat la disminució de la població en algunes zones, no han revertit la tendència”. “Es necessita urgentment més investigació sobre els possibles motors de la desaparició del hàmster europeu per salvar-lo de l’extinció”.

Lèmur de bambú daurat

Lèmur de bambú daurat Harrison JonesNomés queden 50 a 250 persones (Imatge: Rachel Kramer) Només queden de 50 a 250 dels lèmurs de bambú daurat que estan en perill d’extinció, però no estan sols en ser un lèmur amenaçat a Madagascar.  Gairebé un terç (31%) de totes les espècies de lèmurs del país comparteixen l’estatus, mentre que el 98% d’elles les amenaça, adverteix la UICN.  Paul Smith, secretari general de Botanic Gardens Conservation International, va dir: “La disminució dels lèmurs de Madagascar està directament relacionada amb la pèrdua d’hàbitat i la diversitat de plantes natives. Els darrers treballs de llista vermella realitzats per la Global Trees Assessment mostren que els boscos secs de Madagascar alberguen 982 espècies d’arbres, el 90% dels quals presenta tendències poblacionals en declivi i el 59% de les quals estan amenaçades d’extinció ”. És poc probable que sobrevisquin tots els arbres o els lèmurs.

5 espècies restants de dofins de riu

Crèdit obligatori: foto de Xinhua / REX (10971570a). La foto publicada el 23 d'octubre de 2020 mostra dofins Irrawaddy nedant al riu Mekong a la província de Kratie, al nord-est de Cambodja.  La població de dofins Irrawaddy en perill crític al riu Mekong a Cambodja ha estat estable en els darrers quatre anys, segons un nou informe censal publicat dijous.  Cens de població de dofins del riu Mekong a Cambodja - 21 de febrer de 2019Dos dels dofins Irrawaddy abandonats al riu Mekong de Cambodja (Imatge: REX) Malgrat els grans esforços de conservació i els signes de progrés, les cinc espècies de dofins fluvials del món estan ara amenaçades d’extinció, després que la UICN hagi classificat de nou els tucuxi. Juntament amb els dofins del riu amazònic, sud-asiàtic i Irrawaddy i la marsopa sense aletes del Yangtze, les cinc espècies s’enfronten a moltes de les mateixes amenaces, incloses les preses hidroelèctriques, la contaminació i les captures accidentals accidentals. L’Informe sobre el planeta viu de WWF 2020 va mostrar una caiguda del 88% en les poblacions de dofins de riu. Dave Tickner, assessor en cap d’aigua dolça de WWF-UK, va explicar: “Els dofins de riu són vaixells insígnia per a la salut dels grans rius del món. No obstant això, són extremadament vulnerables als enormes canvis que estem fent al seu entorn: preses mal planificades, contaminació i captures accessòries incidentals.    “Tenim les solucions per treure els dofins de riu de la vora, però caldrà un esforç global concertat i consistent”. Ara només queden 89 dofins Irrawaddy al Mekong. Llum de neu a Londres a mesura que les temperatures cauen a l’inici del 2021 Sobre el tucuxi, la UICN va dir: “Aquesta petita espècie de dofí gris que es troba al sistema fluvial amazònic ha estat greument esgotada per la mortalitat incidental en els equips de pesca, l’embassament dels rius i la contaminació. Eliminar l’ús de xarxes branquials (cortines de xarxa de pesca que pengen a l’aigua) i reduir el nombre de preses a l’hàbitat de tucuxi són prioritaris per permetre recuperar els números. També és essencial fer complir la prohibició de matar deliberadament els tucuxis ». Mentrestant, diu que el tauró perdut amb el nom adequat es considera ara en perill crític, però pot ser que ja estigui extingit.  La balena franca de l’Atlàntic Nord també es troba en perill crític, amb menys de 250 individus madurs que s’estima que estaran vius a finals del 2018.  Sembla poc probable que s’extingeixin l’any vinent, però alguns científics ja els consideren “funcionalment extingits”, mentre que un esdeveniment de platja massiva, com s’ha vist entre altres espècies de balenes el 2020, també podria acabar amb elles.

Rinoceront blanc del nord

Un guarda del parc camina per davant d’una rinoceront de femella blanca del nord anomenada Najin i una companya de femella blanca del sud a Ol Pejeta Conservancy, a uns 290 km al nord de la capital kenyana, Nairobi, el 27 de gener de 2015. Najin és un dels únics cinc membres de les subespècies que queden al planeta, tres de les quals resideixen a Ol Pejeta Conservancy.  Els conservacionistes i els científics es van reunir aquesta setmana a Kenya per plantejar un darrer pla per salvar el rinoceront blanc del nord de l’extinció.  FOTOGRAFIA AFP / TONY KARUMBA - PER A LA HISTORYRIA AFP DE TRISTAN MCCONNELL (El crèdit de la foto hauria de llegir-se TONY KARUMBA / AFP a través de Getty Images)

Najin, ara un dels dos rinoceronts blancs del nord, amb un company blanc del sud a Kenya el 2015 (Imatge: Tony Karumba / AFP) Estalvieu un pensament també per als seus cosins que habiten la terra.  Només queda un parell d’aquesta espècie (dues femelles, Najin i la seva filla Fatu), és a dir, que mai es reproduirà un altre membre de la seva espècie. Excepte un miracle científic, és només un joc d’espera abans que s’extingeixin.

Orangutan de Tapanuli

Un orangutan de Tapanuli penjat a un arbre a Batang Toru, Tapanuli, al nord de Sumatra, Indonèsia.

Un bebè Tapanuli a Indonèsia (Imatge: EPA) El Tapanuli només es va descobrir el 2017 , però els científics es van preocupar instantàniament per les seves possibilitats de supervivència. Ara estan en perill crític, cosa que ha estat culpada en gran part d’una presa prevista. Lis Key, de rescat internacional d’animals, va dir a Metro.co.uk: “El més destacat de l’orangutan de Tapanuli és que, des del moment en què es va confirmar com a nova espècie, estava amenaçada, ja que la presa hidroelèctrica de 510 megawatts seria construït per una empresa indonesia amb el suport financer de la Xina. “Què irònic que, tan aviat com s’hagi descobert l’espècie, es trobi sota una seriosa amenaça de ser destruïda”. Es creu que hi ha menys de 800 individus vius i, si es construeix la presa, el futur del setè Gran Simi que mai es descobrirà és particularment desolador.

Un orangutan de Tapanuli, segons els científics, han descrit una tercera nova espècie d’orangutan amb una petita població de 800 als boscos del nord de Sumatra, a Indonèsia. Els Tapanuli han rebut una línia de salvament per retards en les obres (Imatge: PA) No obstant això, els informes suggereixen que els endarreriments construïts relacionats amb el coronavirus podrien impulsar el desenvolupament de la presa fins al 2025, oferint als primats una línia de vida molt necessària.  També hi ha bones notícies per al bisó europeu, que ha passat d’uns 1.800 el 2003 a més de 6.200 el 2019, segons una actualització de desembre de la UICN, que va aclamar la seva recuperació com un cas d’èxit en la conservació.  Aquestes són només algunes de les històries d’èxit que donen certa esperança al conservacionista, tot i que les perspectives generals continuen sent desoladores. Will McCallum, cap d’Oceans de Greenpeace UK, va dir a Metro.co.uk: “No hem de perdre l’esperança. La conservació pot ajudar a curar el nostre món malmès.  ‘Aquest any les balenes blaves van tornar a Geòrgia del Sud, que va ser l’epicentre de la caça comercial de balenes. Es va veure un nombre rècord de cocodrils siamesos (que es pensava que ja havien extingit) a la natura a Cambodja i, després de no ser vistos durant 150 anys, les grans papallones blaves del Regne Unit van tornar al sud-oest d’Anglaterra.

Read more: https://metro.co.uk/2020/12/31/animals-that-went-extinct-in-2020-and-the-ones-that-could-disappear-after-2021-13780929/?ito=cbshare

Twitter: https://twitter.com/MetroUK | Facebook: https://www.facebook.com/MetroUK/