Portugal investiga la munteria organitzada per caçadors espanyols on es van abatre 540 animals. Plaer matant…

La batuda es va realitzar en una finca del municipi d’Azambuja per membres de club  de la Cabra de Badajoz. El Govern lusità titlla l’acte de “delicte ambiental” i investiga si s’ha comès un delicte contra la preservació de la fauna.

Els fets han desencadenat crítiques de gairebé tot l’espectre polític portuguès, després que els autors publiquessin les imatges en diverses xarxes socials

Una partida de caça organitzada en una finca del municipi lusità d’Azambuja en què van ser abatuts uns 540 animals ha generat indignació a Portugal i ha suscitat fortes crítiques de dirigents municipals, partits i ecologistes. I serà investigada per les autoritats.

La polèmica va esclatar després que es compartissin a les xarxes socials fotografies de la cacera, que –segons aquestes publicacions– va ajuntar 16 caçadors a la finca Torre de Bela d’Azambuja, a uns 40 quilòmetres de Lisboa, on van ser abatuts mig miler d’animals, principalment cérvols i senglars.La imatge dels animals morts ha corregut a les xarxes socials i ha desencadenat indignació

L’Institut de Conservació de la Naturalesa i els Boscos (ICNF, per les seves sigles en portuguès), que tutela el sector cinegètic, ha informat avui en un comunicat que no va tenir coneixement previ de la munteria, que es va fer en una àrea classificada com “zona de caça turística”.

Aquesta concessió preveu “l’explotació del cérvol i del senglar”, també a través de partides de caça com aquesta, però a causa de l’elevat nombre d’animals suposadament abatuts, l’ICNF ha iniciat un procés per saber que ha passat i si s’ha incomplert la llei en vigor.

L’Ajuntament d’Azambuja també afirma que no va rebre cap informació oficial sobre la cacera, que no necessita d’autorització municipal, i ha demanat a l’ICNF i al Ministeri d’Agricultura que verifiquin si hi va haver il·legalitats.

Crítiques de gairebé tot l’espectre polític

Els fets van ser criticats pel tinent d’alcaldia d’Azambuja, Silvino Lúcio, a través d’un comunicat del grup municipal socialista en el qual va denunciar que es va tractar d’una “massacre” i un “crim ambiental”. Va assenyalar, a més, que la finca on van passar els fets està emmurallada, de manera que “els animals no tenien per on fugir”.

A la indignació també s’ha sumat el partit animalista portuguès PA, amb tres diputats al Parlament, que la va qualificar de “matança” i que ha assegurat que exigirà responsabilitats a les autoritats competents.

A més, va recordar en el seu comunicat que a la zona on es va dur a terme la caça està previst instal·lar-hi una central fotovoltaica amb 765 hectàrees, i que l’estudi d’impacte ambiental del projecte es troba actualment en fase de consulta pública.

També es va sumar a les crítiques un diputat del Bloco d’EsquerdaNelson Peralta, que va escriure en el seu perfil oficial de Twitter que “fer veure que aquest abatiment massiu és per mantenir l’equilibri ecològic i cinegètic és un insult”.

Com pot haver plaer en matar qualsevol ésser viu?

La Fiscalía portuguesa investiga la montería organizada en la finca Torre de Bela, en el municipio luso de Azambuja, a unos 40 km de Lisboa, donde 16 cazadores españoles pertenecientes al club de Monteros de la Cabra de Badajoz abatieron a más de 540 animales (venados y jabalíes en su mayoría).

Los hechos ocurrieron el pasado fin de semana (17 y 18 de diciembre) en una finca declarada como “zona de caza turística” en la que, según ha denunciado el teniente de alcalde de la localidad, el socialista Silvino Lucio, los animales se encontraban atrapados sin la posibilidad de escapar debido a que el terreno estaba acotado.

El ministro de Ambiente y Acción Climática, Joao Pedro Matos Fernández, ha calificado el acto de “inaceptable” y cree que los cazadores españoles y la empresa organizadora de la batida han podido cometer un delito contra la preservación del entorno natural.

En este sentido, el ICNF (Instituto de Conservación de la Naturaleza y los Bosques), entidad responsable del sector cinegético en Portugal ha señalado que se ha abierto una investigación formal para esclarecer lo ocurrido.

“Una masacre”

El presidente de la Asociación de Profesionales de la Caza de Extremadura (Aprocex), Nacho Higuero, ha asegurado que la acción “está muy lejos de lo que es la caza”.

Higuero ha insistido en que los profesionales del sector apuestan “por una caza sostenible, en la que priman la gestión y la sostenibilidad y en la que el animal cuenta con ventajas propias de su condición”.

Por eso se ha desmarcado de las imágenes vistas, que ha considerado “más propias de una masacre”. “Eso está muy lejos de lo que es la caza en realidad”, ha aseverado en nota de prensa.

https://www.ccma.cat/324/cacadors-espanyols-indignen-portugal-despres-de-massacrar-540-animals-i-vantar-sen/noticia/3068255/