La catastròfica dinàmica de l’epidèmia a Catalunya

El Govern de la Generalitat ha llançat aquest migdia una crida a “no abaixar la guàrdia” i mantenir les mesures d’autoprotecció i les recomanacions per combatre el coronavirus després de mostrar la preocupació per les darreres xifres de la pandèmia a Catalunya. “Ens trobaríem a l’inici de la segona onada“, ha advertit la consellera de Presidència, Meritxell Budó en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu en què la consellera de Salut, Alba Vergés, ha informat sobre les noves mesures que impulsa el Procicat.

L’executiu català fonamenta aquesta crida en l’increment del risc de rebrot fins a 338, mentre que la taxa de transmissió s’ha situat a l’1.33, la qual cosa s’ha traduït en un increment del nombre de malalts hospitalitzats i ingressos a l’UCI. Budó no ha concretat quines mesures impulsa el Govern tot i que ha explicat que van dirigides a reduir la mobilitat i la interacció social i seran contundents en línia amb decisions adoptades a altres països europeus. Es podrien anunciar demà mateix i s’aplicaran al llarg de 15 dies per decidir posteriorment si cal prorrogar-les.

Estat d’alarma

La consellera ha assegurat que en cas que sigui necessari, el Govern no tindrà problema a demanar a l’Estat espanyol la declaració de l’estat d’alarma, però ara no és aquesta la situació. “En funció com evolucionin els resultats epidemiològics no descartem demanar l’estat d’alarma”, ha admès.

Ha assegurat que el Govern no s’està plantejant un confinament perimetral, però sí altres mesures com el teletreball per reduir la mobilitat i la interacció. La consellera ha explicat que ara mateix es fa un 8% de teletreball, que es podria augmentar fins al 25%, i que el Govern està abordant la situació amb patronals i sindicats per impulsar aquesta mesura.

reunió consell executiu 13/X/2020 / Ruben Moreno

Reunió del Consell Executiu / Jordi Bedmar

Per la seva part, el Govern estudia recuperar les reunions telemàtiques del Consell Executiu, a més d’imposar-se mesures de restricció en el cas d’organització d’actes.

Conferència presidents

On sí serà present l’executiu català, segons ha comunicat Budó, és a la conferència de presidents convocada per al 26 d’octubre, amb la participació de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, i on s’abordarà el repartiment de fons europeus. El que no ha concretat la portaveu és si serà el vicepresident Pere Aragonès l’encarregat de representar la Generalitat a la reunió. Ha assegurat que es decidirà en funció de l’ordre del dia, atès que Catalunya “no té president”.

En relació a la vaga a l’atenció primària aquesta setmana, la consellera ha assegurat que han rebut el missatge, que són conscients del cansament mental i físic dels treballadors de Salut.

D’altra banda, el Govern ha instat el Comitè Assessor d’Ètica Pública que es pronunciï sobre el cas d’assetjament sexual que es va registrar a la conselleria d’Exteriors durant el mandat d’Alfred Bosch, i ha demanat a aquest òrgan “l’emissió d’orientacions i directrius sobre els fets que poden ser susceptibles de motivar la incoació d’un procediment sancionador per la infracció del Codi de conducta dels alts càrrecs i personal directiu de l’Administració de la Generalitat”.

https://www.elnacional.cat/ca/politica/coronavirus-alerta-govern-inici-segona-onada_546582_102.html

https://www.lavanguardia.com/ciencia/20201013/484013926067/coronavirus-catalunya-numero-r-incidencia-acumulada.html

La situación del coronavirus en Catalunya aún no es dramática pero podría serlo en cuestión de semanas si no lo paramos ahora. Los datos están sobre la mesa: en esta comunidad, el número R, que indica a cuantas personas contagia cada positivo en Covid, está en 1,3. Una cifra que nos señala un crecimiento exponencial, que además va muy rápido en el caso de Catalunya. Así podemos comprobarlo en la incidencia acumulada, el dato que nos indica la magnitud de la epidemia en un lugar concreto.

El periodista de ‘La Vanguardia’ Josep Corbella analiza estos datos y nos da algunas claves para entender por qué la epidemia del coronavirus ha entrado en una dinámica extremadamente peligrosa en Catalunya. Si no se para ahora, en dos semanas esta comunidad podría estar igual que en Madrid.

https://www.elnacional.cat/ca/politica/coronavirus-alerta-govern-inici-segona-onada_546582_102.html