Una ciclogènesi explosiva atacarà Catalunya amb tempestes, ventades, fred i neu

Això passa quan xoquen dues masses d’aire: una de càlida i una altra de freda, la borrasca s’aprofundeix en poca estona i cau la pressió en picat (aquesta vegada caurà uns 24 hPa en 12 hores). Són situacions perilloses perquè porten aiguats vent huracanat. Es desplomaran les temperatures i nevarà al Pirineu

Ens hem de acostumar també a aquesta nova realitat, les ciclogènesis explosives cada vegada són més freqüents.

L’ona frontal inicial (o àrea de baixa pressió atmosfèrica) es forma en el lloc del punt vermell de la imatge. Normalment és perpendicular (és a dir, en angle recte) a la formació foliar del núvol (anomenada fulla baroclínica)[1] visible des del satèl·lit durant l’etapa primerenca de la ciclogènesi. La ubicació de l’eix del corrent en raig superior està en color blau clar.

https://elcaso.elnacional.cat/ca/successos/ciclogenesi-explosiva-alex-catalunya-fred-tempestes-vent-neu-temps-cap-setmana_38468_102.html

La ciclogènesi explosiva ‘Alex’ porta un important canvi de temps que afectarà de ple Catalunya.

Rescateu jaquetes i paraigües

Aquest divendres, arriba l’importantíssim canvi de temps que acabarà portant fred de plena tardor a tot Catalunya. Al matí, però, sentireu parlar malament dels homes del temps perquè molta gent dirà “on és el fred?”. I és que la patacada de les temperatures es notarà, sobretot, a partir de la tarda-nit d’aquest divendres i especialment de cara a dissabte. Per tant, rescateu la jaqueta de l’armari perquè el fred arribarà segur.

Lluvia y frío EFE

La ciclogènesis explosiva ‘Alex’ portarà un ambient de plena tardor amb tempestes, ventades, fred i neu / EFE

Aquest divendres es presenta passat per aigua a tot Catalunya amb tempestes que localment seran molt fortes. Atenció perquè hi pot haver algun ensurt en zones properes a rius o rieres. Ara bé, tampoc no plourà de manera continuada les 24 hores del dia. A la tarda, per exemple, tindrem bones estones de sol a les comarques de Lleida i Tarragona mentre continuaran els xàfecs i les tronades irregulars i intermitents a Barcelona i Girona. Al matí, nevarà al Pirineu per damunt dels 2.400 metres i, a la tarda, la cota baixarà fins els 1.600 metres.

Les temperatures màximes no passaran dels 20 o 22ºC en el millor dels casos. Compte amb les ventades. Al matí el vent de sud-oest ja presentarà ratxes fortes amb temporal marítim. A la tarda, la tramuntana i el mestral apretaran molt fort.

Nieve Pirineo EFE

El primer cap de setmana d’octubre ens portarà una bona nevada al Pirineu / EFE

Dissabte, sol traïdor

Dissabte serà un dia marcat pel fred, el vent fort i les estones de sol. De fet, a moltes comarques ja no hi plourà. De tota manera, no us en refieu perquè encara tindrem aire fred a les capes altes de l’atmosfera i això pot provocar algun ruixat o tempesta sorpresa, sobretot a la meitat nord del país. Nevarà al Pirineu per damunt del 1.500 metres. Ambient força més fred amb temperatures màximes que, en general, oscil·laran entre els 17 i els 20ºC. Només arribaran als 23 o 24ºC a la costa de Barcelona i Tarragona pel vent de ponent. Al Pirineu, el cel continuarà tapat amb temperatures inferiors als 10 o 12ºC al centre del dia.

Mal de cap i mal humor

Diumenge tindrem un temps més agradable perquè, en general, farà sol i no plourà tot i que el cel estarà mig ennuvolat. Nevarà al Pirineu per damunt dels 1.600 metres. Pot caure algun xàfec de curta durada a la resta de la meitat nord del país. En general, però, dominaran les estones de sol.

Llàstima del vent de ponent que continuarà bufant fort. Aquest vent té diverses conseqüències: d’una banda fa que la humitat sigui molt baixa i, per tant, la visibilitat excel·lent amb un cel ben blau. Bon dia pels aficionats a la fotografia. En canvi, serà un mal dia pels que tinguin tendència a patir mal de cap. El vent de ponent provoca mal de cap i també fa que moltes persones estiguin irritables i de mal humor.

 https://ca.wikipedia.org/wiki/Ciclog%C3%A8nesi