Les partícules en suspensió són una important via de contagi de Covid

El COVID-19 s’estén més habitualment:

 • Entre persones que estan en contacte estret entre si (a uns 6 peus).
 • A través de gotes respiratòries o petites partícules, com les dels aerosols, produïdes quan una persona infectada tos, esternuda, canta, parla o respira .
  • Aquestes partícules poden inhalar -se al nas, la boca, les vies respiratòries i els pulmons i causar infecció. Es creu que aquesta és la forma principal de propagació del virus.
  • Les gotes també poden aterrar sobre superfícies i objectes i ser transferides mitjançant el tacte. Una persona pot contraure COVID-19 tocant la superfície o l’objecte que té el virus i després tocant la seva pròpia boca, nas o ulls. No es creu que la propagació des de superfícies tàctils sigui la principal forma de propagació del virus.

Les autoritats sanitàries del CDC han inclòs el contagi per l’aire a través dels aerosols emesos pels infectats a la llista. El Centre per al Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units, conegut com a CDC, ha admès finalment que el coronavirus es contagia a través de l’aire.

A la web del CDC, a l’apartat “com es propaga la Covid-19, es destaca que les partícules que emeten les persones en forma d’aerosols són una de les principals vies de contagi:

“A través de gotes respiratòries o petites partícules, com les dels aerosols, produïdes quan una persona infectada tus, esternuda, canta, parla o respira.” “Aquestes partícules poden inhalar-se al nas, la boca, les vies respiratòries i els pulmons i causar infecció. Es creu que aquesta és la forma principal de propagació del virus.”

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/how-covid-spreads.html

Es creu que COVID-19 s’estén principalment a través d’un contacte estret de persona a persona, fins i tot entre persones que estan físicament a prop de l’altre (a uns 6 peus). Les persones infectades però que no presenten símptomes poden propagar el virus a altres persones. Encara estem coneixent com es propaga el virus i la gravetat de la malaltia que causa.

El COVID-19 s’estén més habitualment

 • Entre persones que estan en contacte estret entre si (a uns 6 peus).
 • A través de gotes respiratòries o petites partícules, com les dels aerosols, produïdes quan una persona infectada tos, esternuda, canta, parla o respira .
  • Aquestes partícules poden inhalar -se al nas, la boca, les vies respiratòries i els pulmons i causar infecció. Es creu que aquesta és la forma principal de propagació del virus.
  • Les gotes també poden aterrar sobre superfícies i objectes i ser transferides mitjançant el tacte. Una persona pot contraure COVID-19 tocant la superfície o l’objecte que té el virus i després tocant la seva pròpia boca, nas o ulls. No es creu que la propagació des de superfícies tàctils sigui la principal forma de propagació del virus.
 • És possible que el COVID-19 es pugui estendre a través de les gotes i les partícules transmeses per l’aire que es formen quan una persona que té COVID-19 tos, esternuda, canta, parla o respira. Hi ha evidències creixents que les gotes i les partícules aerotransportades poden romandre suspeses a l’aire i ser respirades per altres persones i recórrer distàncies superiors als 6 peus (per exemple, durant la pràctica del cor, als restaurants o a les classes de fitness). En general, els entorns interiors sense una bona ventilació augmenten aquest risc.

COVID-19 s’estén molt fàcilment de persona a persona

La facilitat amb què un virus es propaga de persona a persona pot variar. Els virus aerotransportats, inclòs el COVID-19, es troben entre els més contagiosos i fàcilment propagables. Alguns virus són altament contagiosos, com el xarampió, mentre que altres no es propaguen amb tanta facilitat. El virus que provoca COVID-19 sembla que es propaga de manera més eficient que la grip, però no tan eficaç com el xarampió, que és altament contagiós. En general, com més estreta interacciona una persona amb COVID-19 amb altres i, com més llarga sigui aquesta interacció, major serà el risc de propagació del COVID-19.

Distribució entre animals i persones

 • En aquest moment, es considera que el risc de propagació del COVID-19 dels animals a les persones és baix. Obteniu informació sobre COVID-19 i les mascotes i altres animals .
 • Sembla que el virus que causa COVID-19 es pot propagar de persones a animals en algunes situacions. CDC té coneixement d’un nombre reduït d’animals de companyia a tot el món, inclosos gats i gossos, infectats amb el virus que causa el COVID-19, sobretot després d’un contacte estret amb persones amb COVID-19. Apreneu què heu de fer si teniu mascotes .

Protegiu-vos a vosaltres i als altres

La millor manera de prevenir malalties és evitar estar exposat a aquest virus. Podeu prendre mesures per frenar la propagació.

https://www.ccma.cat/324/els-eua-admeten-que-les-particules-en-suspensio-son-una-important-via-de-contagi-de-covid/noticia/3048009/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *