Groenlàndia va registrar una pèrdua rècord de capa de gel el 2019

El desglaç de les glaceres és un dels majors contribuents a l’augment de el nivell de la mar: uns 0,76 mil·límetres per any, del total d’uns 3,5 mil·límetres anuals d’augment mitjà entre de 2005 a 2017.

La banquisa estival ha minvat tant a l’estret de Fram, al nord de l’Àrtic entre Noruega i Groenlàndia, que els investigadors que viatgen cada any a aquest lloc parlen de les superfícies perdudes com si recordessin amics difunts.

El desglaç de les glaceres de Groenlàndia, el desglaç de la banquisa a l’Àrtic i l’increment del cabal dels rius per l’augment de les precipitacions a Sibèria han contribuït a una descàrrega d’aigua dolça a l’estret de Fram, un augment d’un 60 per cent en la primera meitat d’aquesta dècada.

Aquest aigua profunda impulsa la cinta transportadora marina. I ocorre principalment aquí, a l’estret de Fram, el portal entre l’Àrtic i l’Atlàntic Nord. Aquí, l’aigua atlàntica salada i càlida transportada a nord des dels tròpics en el corrent del Golf es topa amb l’aigua àrtica més freda i dolça. La barreja es refreda, comença a enfonsar-se i torna a sud. Impulsada per les diferències de densitat entre les dues corrents i agitada pels vents a la superfície, la circulació oceànica es posa en marxa.

La frenada abrupta del corrent fa uns 950 000 anys va conduir el planeta a una llarga sèrie de glaciacions. Més recentment, fa uns 13 000 anys, Europa es va sumir en una onada de fred de 2000 anys coneguda com Dryas Recent, quan el corrent es va debilitar molt.

Tot i que no arribi a aturar-se, l’efecte de l’afebliment de la circulació oceànica s’observarien a tot el món. Com el corrent de l’Golf escalfa Europa septentrional fins a 5,5 graus Celsius, un descens de la calor que flueix cap al nord tornaria més freds els hiverns europeus. Una versió exagerada d’aquesta hipòtesi va ser el tema de la pel·lícula de 2004 El dia de demà.

https://www.publico.es/sociedad/crisis-climatica-groenlandia-registro-perdida-record-capa-hielo-2019.html

Groenlandia sufrió el año pasado una pérdida anual de masa de hielo cifrada en unas 532 gigatoneladas, lo que supone un 15 % más que lo registrado en 2012 y revierte la tendencia de menor pérdida observada en el periodo 2017-2018, según un estudio que publica Communications Earth & Environment.

La capa de hielo de Groenlandia es uno de los mayores contribuyentes al aumento del nivel del mar y se asocia con unos 0,76 milímetros por año, del total de unos 3,5 milímetros anuales de aumento medio entre de 2005 a 2017, recuerda la revista del grupo Nature.

Un equipo de expertos encabezado por Ingo Sasgen, del Instituto alemán Alfred Wegener de Investigación Polar y Marina, usó datos de 2013 a 2019 procedentes de las misiones espaciales GRACE (Experimento Climático y de Recuperación de la Gravedad) y GRACE-FO para cuantificar la pérdida de masa de hielo.

Los datos señalan que solo en julio del año pasado se registró una pérdida de la capa de hielo de unas 223 gigatoneladas y en el conjunto de 2019 fue de 532, un descenso “sin precedentes” en el periodo 1948-2019.

Este récord rompe la tendencia de los dos años previos, cuando el nivel de fusión fue “anormalmente bajo” y la pérdida de hielo fue un 58 % menos que el promedio de 2003 a 2018.

El equipo atribuye ese menor nivel a dos veranos anormalmente fríos en el oeste de Groenlandia y a la cantidad de nevadas en otoño e invierno en el este del territorio.

Sin embargo, en el verano de 2019, las condiciones se invirtieron en gran medida, con el dominio de las condiciones anticiclónicas sobre la capa de hielo y el avance de masas de aire cálido de latitud media hacia el noroeste Groenlandia, lo que se combinó con bajos niveles de nevadas.

A pesar de la desaceleración registrada en 2017 y 2018 y la gran variabilidad de un año a otro, la rápida pérdida en 2019 indica que la capa de hielo de Groenlandia “ha permanecido en una trayectoria de creciente pérdida de masa desde finales de los años 90 en respuesta al calentamiento del Ártico”, escriben los autores.

Entre 2003 y 2016, la capa de hielo de Groenlandia fue uno de los mayores contribuyentes al aumento del nivel del mar, ya que perdió cerca de 255 gigatoneladas de hielo por año.