Vandellòs II pot operar fins a 2030. Ens la juguem?

La central nuclear Vandellòs II podrà arribar als 42 anys de vida, dos més dels que marca el disseny de l’americana Westinghouse, gràcies a la renovació del permís d’explotació fins a l’any 2030 que va anunciar ahir el ministeri per a la Transició Ecològica.

Vandellòs II, propietat d’Endesa (72%) i d’Iberdrola (28%), es va posar en marxa el 8 de març del 1988 i aquesta pròrroga de 10 anys s’ha acordat 24 hores abans d’expirar el termini de la llicència.

No ha sigut, però, cap sorpresa. El ple del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) del 24 de juny ja va aprovar un informe favorable basat en les “propostes de millora de seguretat” exposades per l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV), gestora de la central, i també en el fet que s’han complert els requisits imposats a la pròrroga de l’any 2010.

No obstant això, el consell regulador decreta una altra sèrie de condicions a l’ANAV per millorar la seguretat, com ara més protecció contra inundacions internes de la planta. L’ANAV també haurà de remetre un informe cada tres anys sobre l’envelliment i l’operació a llarg termini i aplicar cinc instruccions tècniques acordades amb el CSN.

La renovació del permís a Vandellòs II arriba, de fet, en plena investigació penal del jutjat d’instrucció número 2 de Reus per una presumpta negligència i imprudència greu denunciada per l’entitat jurídica Sociedad Humana.

Un incident a judici

Segons el testimoni d’un pèrit, la central va haver de parar el 2 de març del 2018 per un degoteig d’aigua en una “zona sensible”, el circuit de refrigeració del reactor, tot i que els problemes havien començat el 13 de febrer.

En total, doncs, Vandellòs II hauria estat operant 17 dies en lloc d’haver-se aturat immediatament per identificar i reparar l’avaria, tal com indiquen les preceptives especificitats tècniques de funcionament del fabricant. Els denunciants també acusen l’ANAV d’oferir informació esbiaixada dels incidents i el CSN de no actuar amb prou diligència per comprovar-la.

El mes d’octubre vinent estan fixades noves proves pericials, segons explica l’advocat Òscar Cabrero, responsable de Sociedad Humana d’aquest procediment. El lletrat qualifica de “molt mala notícia” la pròrroga perquè “un expedient del cas ja parla de fatiga del material”.

Cabrero no dubta a comparar qualsevol central nuclear amb un cotxe, que “podrà tenir una vida útil de 20 anys, però quan comença a fallar tot, les reparacions són cares i tens més risc d’accident”.

Vandellòs II suma 12 incidents entre el 2018 i el juny passat i, en aquest temps, ha hagut de fer quatre parades no programades.

Tot plegat, per a Cabrero, és “un còctel explosiu” i es pregunta “per què l’ha d’assumir Tarragona a canvi de res”.

L’ANAV no fa comentaris de cap investigació judicial, més enllà de posar-se a disposició de les autoritats, però sí que treu pit de la seguretat dels tres reactors nuclears que gestiona, Vandellòs II, Ascó I i Ascó II.

El desembre de l’any passat, va invertir prop de 20 milions d’euros en la 23a recàrrega de combustible de Vandellòs II. En aquesta parada programada, es van canviar 64 dels elements combustibles que conformen el nucli del reactor i es van dur a terme 35 modificacions de disseny, a més de les tasques habituals de manteniment.

El director general de l’ANAV, José Antonio Gago, exposa en la memòria del 2019 de l’organisme que la “voluntat d’operar a llarg termini” de les nuclears de Vandellòs i Ascó -el seu permís expira el 21 d’octubre del 2021- implica una “necessària millora contínua”, com ara les revisions fetes per l’Organisme Internacional d’Energia Atòmica, enfocada “exclusivament” als aspectes de la “seguretat relacionats amb les operacions a llarg termini”.

En aquesta pròrroga de 10 anys, Vandellòs II també haurà de trobar solucions per al combustible radioactiu gastat. Ara es guarda en piscines dins de les instal·lacions, però la nuclear va tancar el 2019 plena al 92%. De moment, el CSN ha donat llum verda a ampliar la capacitat d’emmagatzematge de les piscines, canviant-ne els bastidors per acomodar més elements de combustible. Aquesta mesura servirà, a tot estirar, fins al 2027, a l’espera que es construeixi -o no- un magatzem temporal centralitzat a l’estat espanyol.

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha adoptat aquesta decisió després de l’informe favorable de l’CSN, emès el 24 de juny

https://www.diaridetarragona.com/costa/Vandells-II-obtiene-la-renovacion-de-su-autorizacion-de-explotacion-para-operar-10-anos-mas-20200727-0045.html

La Asociación Nuclear Ascó – Vandellòs II, AIE (ANAV) cuenta ya con una nueva autorización de explotación para la central nuclear Vandellòs II, que le permite continuar operando por un nuevo período de 10 años, hasta el 26 de julio de 2030.

La autorización concedida por el Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, de acuerdo al Reglamento de Instalaciones Nucleares y Radiactivas (RINR), recibió el informe favorable del Consejo de Seguridad Nuclear (CSN) el pasado 24 de junio, después de analizar toda la documentación aportada por ANAV.

El informe favorable del Pleno del CSN se basó en la “comprobación del correcto funcionamiento de la central y del mantenimiento del nivel adecuado de seguridad para continuar con su operación, así como en la constatación de la capacidad de la central para dar respuesta a requisitos normativos actuales de mayor exigencia a los estrictamente requeridos al diseño original de la central”.

ANAV mantiene en CN Vandellòs II un importante programa de inversión para mantener permanentemente actualizado el estado de la instalación y garantizar el funcionamiento seguro y fiable de la planta. En este sentido, durante los últimos años se han acometido mejoras importantes como las modificaciones de diseño derivadas de los análisis post Fukushima, entre las que cabe mencionar la instalación de un sistema de venteo filtrado de la contención y de recombinadores pasivos de hidrógeno en el interior del edificio de contención, o la puesta en marcha de un centro alternativo de gestión de emergencias (CAGE), así como otras medidas incorporadas con el objetivo de aumentar la robustez y la capacidad de respuesta de la instalación ante sucesos que pudiesen ir más allá de sus bases de diseño.

Por otro lado, la central ha continuado con la renovación de grandes componentes como la tapa de la vasija (2015), el estator del generador principal (2018) o los recalentadores separadores de humedad (2019), y con la modernización de sistemas -como el ordenador de procesos de planta (2015) o el sistema control digital del reactor (2016)- en lo que representa una apuesta decidida por la preparación para una operación a largo plazo.

Por su parte, el equipo humano de CN Vandellòs II ha llevado a cabo durante los últimos años un intenso y preparado proceso de relevo generacional, por el que una gran parte del colectivo que participó en la construcción y puesta en marcha de la central ha ido dando paso a una nueva generación de profesionales, garantizando que la experiencia y el conocimiento continúan residiendo en la organización.

A ello, han contribuido notablemente un cuidado proceso de transición puesto a puesto, mediante el que se ha asegurado la transferencia de conocimientos, y un programa de formación continua, que en la actualidad supone más del 5% de las horas laborales de los profesionales que integran este equipo humano. En conjunto, trabaja en CN Vandellòs II aproximadamente un millar de profesionales, entre el personal propio y el de las empresas de servicios, cifra que se dobla en los periodos de recarga de combustible, que tienen lugar cada 18 meses.

Tanto CN Vandellòs II como CN Ascó llevan varios años preparándose para operar a largo plazo más allá de la vida de diseño original de la instalación y, en este sentido, ambas plantas se sometieron recientemente un nuevo programa de evaluaciones internacionales, realizadas por el Organismo Internacional de Energía Atómica (OIEA), enfocadas exclusivamente a los aspectos de seguridad relacionados con la continuidad de su operación.

Bajo la denominación de Misión SALTO (Safety Aspects of Long Term Operation), el OIEA llevó a cabo en enero de 2019 una evaluación preliminar que constató que ambas instalaciones se encaminan adecuadamente a la operación a largo plazo, tanto desde el punto de vista técnico como humano. Las plantas operadas por ANAV, primeras centrales españolas en someterse a esta nueva metodología de evaluación internacional, continuarán el proceso de misiones SALTO a lo largo de los próximos cinco años con el objetivo de adaptar su preparación a la de los más altos estándares internacionales.

Con una potencia instalada de 1.087,1 MW, la central nuclear Vandellòs II produjo en 2019, año con parada por recarga, un total de 7.686,24 GWh, lo que supuso aproximadamente un 17% de la electricidad generada en Cataluña y un 3% de la producida en España. En años sin parada por recarga, estos porcentajes se sitúan cerca del 21% para Cataluña y del 3,6% para todo el país.

https://www.ara.cat/economia/Deu-anys-mes-Vandellos-II-central-nuclear_0_2496950337.html

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *