Els gats són una espècie més susceptible al coronavirus, afirma l’OMS

La família dels felins, incloent els gats i tigres, són susceptibles a el nou coronavirus i els primers poden transmetre-ho a altres de la seva mateixa espècie, ha confirmat avui divendres un especialista en zoonosis i malalties alimentàries de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Peter Ben Embarek.

S’ha detectat el primer cas d’un gat infectat pel nou coronavirus a l’estat espanyol. Amb aquest, són sis els casos de gats amb coronavirus detectats fins ara arreu del món: un a Bèlgica, un a la Xina, un a França i dos als Estats Units.

La detecció del virus l’han feta investigadors del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA), de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

L’animal, que es deia Negrito i tenia quatre anys, no presentava cap símptoma de Covid-19. Va ingressar en un hospital veterinari perquè tenia dificultats greus per respirar, una temperatura rectal de 38,2, un nivell molt baix de plaquetes i insuficiència cardíaca.

Se li va practicar una eutanàsia humanitària i va ser derivat al CReSA, on se li va practicar una necròpsia, perquè pertanyia a un nucli familiar amb diverses persones afectades per la Covid-19.

Aquest centre disposa d’una Unitat de Biocontenció, apta per treballar amb coronavirus en condicions de nivell 3 de bioseguretat.

Símptomes lleus

A la necròpsia es va poder observar que el gat presentava una cardiomiopatia hipertròfica felina, generalment d’origen genètic. La fallida cardiorespiratòria aguda va ser provocada per un edema i una congestió i hemorràgia pulmonars.

Per altra banda, es va detectar material genètic (ARN) del SARS-CoV-2 en mostres extretes del nas i del nòdul limfàtic mesentèric, que drena l’intestí.

La càrrega vírica era baixa i cap de les lesions que presentava l’animal era compatible amb una infecció pel virus. Així ho explica Joaquim Segalés, investigador de l’IRTA-CReSA i catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona:

“La troballa del SARS-CoV-2 en aquest animal va ser incidental i no va estar relacionada amb la simptomatologia clínica per la qual va decidir-se eutanasiar-lo.”

En els altres cinc casos detectats al món, els animals van experimentar símptomes lleus i transitoris.
Pocs estudis, fins ara

Els gats es poden infectar amb el SARS-CoV-2, tal com assenyalava un estudi dut a terme per investigadors de l’Institut de Recerca Veterinària de Harbin, a la Xina.

En aquest estudi s’establia que les fures també tenen risc d’infecció, però no pas els porcs, pollastres i ànecs, i els gossos són susceptibles al coronavirus, però menys que els gats.

Durant l’estudi també es va produir un contagi d’un gat a un altre. Però cal tenir en compte que es tractava de condicions de laboratori, que es va donar als animals una càrrega viral elevada i que no convivien de la mateixa manera que ho poden fer en altres ambients.

Natàlia Majó, directora del CReSA i professora de la UAB, afirma que “és possible que alguns animals s’infectin pel contacte estret amb persones infectades”, però hi afegeix això:

“Ara mateix, però, són pocs els estudis sobre la susceptibilitat de diferents espècies animals al nou coronavirus i sobre la dinàmica de la infecció en espècies animals susceptibles.”

No el passen a humans

Aquests casos desperten dues preguntes. Una és com protegir gats i altres animals domèstics. En línia amb l’Organització Mundial de Sanitat Animal (OIE), els investigadors recomanen a les persones infectades amb el virus i amb mascotes a casa que prenguin mesures bàsiques d’higiene: rentar-se les mans abans i després d’estar en contacte amb els animals o de manipular-ne el menjar o les seves coses.

També diuen que s’ha d’evitar fer-los petons, no s’ha de deixar que ens llepin ni compartir-hi el nostre menjar. Si és possible, el més recomanable és evitar-hi el contacte directe.

L’altra pregunta és si, un cop infectats, poden transmetre el virus a humans. Sagalés hi respon així:

“La via de transmissió predominant de la Covid-19 és d’humà a humà i la capacitat dels gats de transmetre la malaltia és negligible. És a dir, que no juguen un paper significatiu en l’epidemiologia de la malaltia.”

I hi afegeix que, per això, els gats “són les víctimes col·laterals de la malaltia en els humans”.

Per tant, el risc de transmissió dels gats als humans és pràcticament insignificant –ara com ara, no n’hi ha cap evidència. Si la gent que té gats observa en l’animal determinats símptomes, com ara febre, tos, dificultats per respirar, esternuts, vòmits, diarrea o letargia, cal consultar un veterinari.

Es tracta de signes clínics potencialment compatibles amb les infeccions per SARS-CoV-2. Però també cal tenir en compte que els gats poden patir l’atac d’altres coronavirus, diferents dels que afecten els humans. Novament, la solució és la consulta al veterinari

https://www.eldiario.es/sociedad/especie-susceptible-coronavirus-afirma-OMS_0_1025048125.html

La familia de los felinos, incluyendo los gatos y tigres, son susceptibles al nuevo coronavirus y los primeros pueden transmitirlo a otros de su misma especie, confirmó hoy viernes un especialista en zoonosis y enfermedades alimentarias de la Organización Mundial de la Salud (OMS), Peter Ben Embarek.

“Hasta ahora los estudios indican que los felinos, los gatos e incluso los tigres son un grupo de animales susceptibles al virus, y que los gastos también pueden transmitir la enfermedad a otros gatos”, comentó el experto en un rueda de prensa virtual desde la sede de la OMS en Ginebra.

Un tigre resultó infectado en un zoológico de Nueva York, a lo que se suma que en España acaba de confirmarse el primer caso de un gato que había contraído el virus SARS-Cov-2, causante de la enfermedad COVID -19, con lo que suman seis casos en el mundo.

El animal experimentaba ya otros problemas de salud y era mascota de una familia en la que varios miembros se habían infectado.

Ben Embarek dijo que los perros también serían algo susceptibles al coronavirus, pero en menor medida que los gatos.

En el área de los animales criados para el consumo humano, el especialista dijo que cerdos y aves de corral “no parecen ser susceptible al virus, lo que es una buena noticia por el contacto cercano que el ser humano tiene con ellos y las cantidades que se crían en el mundo”.

Numerosos estudios en distintas partes del mundo indagan sobre qué especies animales pueden contraer el coronavirus y transmitirlo, puesto esto daría pistas sobre el animal que lo transmitió al ser humano.

El consenso científico y en el que la OMS ha insistido varias veces en las últimas semanas es que el SARS-CoV-2 tiene origen natural y que su “reservorio” -como el de varios otros tipos de coronavirus- son los murciélagos; a los que, sin embargo, no afecta.

Determinar si las especies animales que están en contacto cercano y constante con el ser humano (como mascotas o animales de granja) también es importante para evitar que más animales se conviertan en nuevos “reservorios” naturales e infecten a los humanos en el futuro.

En tanto, saber con certeza qué animal jugó el rol de “intermediario” entre el murciélago y el hombre en la actual crisis es esencial “para evitar que está situación se repita meses o años después”.

En la pandemia del SARS en 2003 (otro coronavirus) se ha establecido que el “intermediario” fue el gato siberiano.

Ben Embarek aseguró que el nuevo coronavirus solo tiene “afinidad” con ciertos animales: “No puede, en absoluto, invadir cualquier cosa que toca o que se mueve”.

Sobre el origen geográfico de la pandemia, el experto de la OMS dijo que hasta ahora se sabe que el mercado de animales silvestres de Wuhan “o fue el origen o tuvo un rol de amplificador” del virus.

Los primeros casos severos de COVID-19 se detectaron en diciembre en personas que tenían una relación con ese mercado, sea porque lo frecuentaban o porque trabajaban allí.

También está por determinar si la transmisión del coronavirus ocurrió desde un animal infectado a una persona o si un individuo que ya portaba el virus lo propagó allí en su contacto con otros en un entorno de hacinamiento y carente de higiene, como era el caso de ese mercado, que actualmente está clausurado.

La pandemia ha hecho saltar a la vista la existencia de ese tipo de centros de abastecimimento, no solo en China, sino en numerosos países del mundo, y de la necesidad de que cumplan con las medidas de higiene y seguridad esenciales.

Ello incluye una buena gestión de los desechos, del tránsito de personas y mercancías, la separación entre animales vivos y productos de animales, así como entre estos y las áreas donde se venden frutas y verduras.

https://www.ccma.cat/324/detecten-el-primer-gat-infectat-amb-el-coronavirus-a-lestat-espanyol/noticia/3012232/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *