Trilla alerta la gent jove sobre el Covid-19: “Poden patir la malaltia de manera greu. I alguns poden anar malament i acabar morint. Si ets jove, tens menys números, però et pot tocar”

El cap d’epidemiologia del Clínic remarca la importància del confinament i el distanciament, i alerta la gent jove que també es pot contagiar i tenir la malaltia de manera greu.

A Catalunya encara poden passar dues setmanes abans d’arribar al pic de casos del coronavirus causant de la Covid-19. Així ho ha assegurat, en declaracions a TV3, l’epidemiòleg Antoni Trilla, cap de medicina preventiva de l’Hospital Clínic de Barcelona.

Trilla ha explicat que la pandèmia, a Catalunya, està en fase d’ascens. Això vol dir que el nombre de casos nous encara es multiplica d’un dia per l’altre i no es pot preveure exactament quan arribarà al pic.

“La previsió és que aquesta setmana, i probablement una setmana més, encara podríem estar en una fase d’ascens.”

En aquest sentit, ha volgut remarcar que el confinament de la ciutadania és molt important per frenar la velocitat d’aparició de nous casos.

És el que s’anomena aplanar la corba.

“Si intentem aplanar la corba, alentir el ritme de contagi, el confinament durarà menys i serà menys dur.”

Una velocitat més lenta de nous casos és més fàcil d’assumir per part del sistema de salut, perquè també vol dir menys casos greus que necessiten hospitalització.

Trilla també ha explicat que la mesura d’aïllar els contactes d’una persona contagiada, que es feia al principi d’haver-hi casos, és viable en la fase inicial, de contenció, però que amb la circulació actual del virus no és tan fàcil donar l’abast.

Per això ara cal confinar la població i poder prioritzar l’atenció als malalts que la necessiten, més que la realització de proves per detectar casos, que es reserva per a situacions molt concretes com el brot d’Igualada. És el que recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

 

Encara sobre la importància del confinament poblacional i de respectar mesures com mantenir la distància entre persones, Trilla ha insistit que cadascú ha de tenir molt present que no només hi ha el risc de ser infectat per un altre, sinó també de ser un focus infecciós d’altres persones.

“Ara per ara, el millor que podem fer és quedar-nos tots a casa i seguir les normes per evitar el contagi. I pensar que qualsevol de nosaltres pot estar infectat. Pensar com puc evitar contagiar els altres.”

“Cal disciplina i solidaritat.”

El cap d’epidemiologia del Clínic també ha volgut alertar la gent més jove, que pot estar confiada que el virus no els afecta.

“El risc d’infectar-se és per a tothom. Probablement, una part important de la població acabarem infectats.”

“Hi ha casos de gent jove i sense cap malaltia prèvia que poden patir la malaltia de manera greu. I alguns poden anar malament i acabar morint. Si ets jove tens menys números, però et pot tocar. Tots hem de fer un esforç per evitar el contagi.”

Preguntat sobre la possibilitat de disposar d’una vacuna contra aquest nou coronavirus causant de la Covid-19, Trilla considera que no arribarà a temps per tractar els casos actuals.

“Ara per ara, ens hem d’enfrontar a la idea que no tindrem vacuna per fer front a l’epidèmia que tenim en aquests moments.”

Sí que s’estan fent, ja, tractaments amb diferents fàrmacs, ha explicat, i estudiant quins són els que van millor. També estudis per veure quins fàrmacs poden reduir el ritme de contagi.