Descobreixen un sisè sentit en els gossos: el nas també detecta calor a distància

Un estudi de la Universitat de Budapest i la de Lund, a Suècia, demostra aquesta capacitat per primer cop en un carnívor.

Un estudi recent revela que els gossos tenen un tipus de sensor d’infrarojos a la punta del musell, que els permet detectar canvis lleus de temperatura a certa distància. Es tracta de la descoberta d’un sisè sentit que només tenen uns escarabats, algunes serps i només un mamífer, el ratpenat comú. Aquesta és la primera vegada que es detecta aquesta capacitat en un carnívor: el gos.

El gos és el primer carnívor en el qual s’ha detectat el sentit de la calor (PIXABAY)

Un nou sentit al nas dels gossos

Els musells dels gossos sempre han estat sorprenents i de gran ajuda per als humans. Les capacitats atribuïdes a la seva sensibilitat olfactiva s’han utilitzat per buscar persones, bolets, trufes o per caçar. El seu nas no només és fins a 100 milions de vegades més sensible que el nostre, sinó que poden detectar lleus radiacions tèrmiques a distància, segons ha descobert un estudi recent.

La troballa, publicada a finals de febrer a les revistes científiques Nature i Science, ajuda a explicar com els canins amb deficiències de vista, oïda o olor encara poden caçar amb èxit, perquè detecten la calor corporal de preses com ara petits mamífers.

News from Science

@NewsfromScience

Dogs’ noses just got a bit more amazing.

Not only are they up to 100 million times more sensitive than ours, they can sense weak thermal radiation—the body heat of mammalian prey, a new study reveals. https://fcld.ly/xys9bkf 

New sense discovered in dog noses: The ability to detect heat

Sensory ability may help canines track their prey

sciencemag.org

122 persones estan parlant sobre això

Científics de la Universitat d’Eotvos Lorand a Budapest i la Universitat de Lund, a Suècia, han descobert que la superfície de pell nua i humida a la punta del nas d’un gos, que està plena de terminacions nervioses, funciona com a sensor d’infrarojos. El nas del gos no només és humit, sinó que és fred, més fred que la temperatura ambient, fet que va fer pensar als científics que era sensible als focus de calor.

Imatge tèrmica que mostra que el musell del gos està molt fred (ELTE)

La investigadora hongaresa Anna Balint, cap de l’estudi, explica que per validar aquesta hipòtesi es va fer un experiment amb 3 gossos per determinar si eren capaços de detectar objectes a certa distància només per la calor que desprenien.

“El que vam fer és entrenar uns gossos per triar els objectes més càlids entre objectes idèntics visualment i amb la mateixa olor”.

Els animals havien de triar entre un objecte a temperatura ambient i un altre entre 11 i 13 graus més càlid, -aproximadament la mateixa temperatura superficial que un mamífer pelut, uns 31ºC, i es van situar els objectes a una distància de 1,6 metres, no en línia recta. Els científics no podien distingir els objectes si no els tocaven i els ensinistradors dels animals tampoc els podien dirigir.

“Els gossos van ser capaços de sentir la radiació tèrmica provinent de cossos càlids o diguem-ne una radiació tèrmica dèbil, i també van dirigir el seu comportament segons aquest senyal.”

scarners del cervell a 13 gossos

En una segona part de l’estudi, es va escanejar el cervell de 13 gossos mentre detectaven els objectes.

“Es va provar si es detectava una zona al cervell que mostrés una activitat més alta quan estan exposats a un objecte amb una temperatura més càlida o a un objecte més fred”.

Les exploracions del cervell dels animals mostraven un augment de l’activitat cerebral quan es van mostrar als gossos objectes més càlids que el seu entorn. I cap reacció en l’àrea nasal del cervell quan l’objecte era fred.

Scanner del cervell d’un gos on es veu l’àrea nasal activada per calor (ELTE)

En conjunt, els dos experiments demostren que els gossos poden intuir punts calents dèbils i que una regió específica del seu cervell està activada per aquesta radiació infraroja.

Comportament dels gossos

Aquesta capacitat, fins ara només s’ha detectat en els escarabats de foc negres, certes serps i una espècie de mamífer, el ratpenat comú, tots utilitzen aquesta habilita per caçar preses.

El sentit de la calor del nas dels gossos els permet caçar encara que tinguin la vista i l’oïda migrades (PIXABAY/Ndine11)

La investigadora hongaresa Anna Balint explica que s’ha d’investigar si altres carnívors com els gossos, tenen aquesta capacitat. Però l’experiment dona una nova perspectiva en el comportament caní i la “seva visió del món”.

El sentit de la calor canina s’ha passat per alt durant milers d’anys. Això pot provocar, per una banda, revisar preguntes com les interaccions presa-depredador i el seu comportament, la seva ecologia sensorial. I també, d’altra banda, altres carnívors poden tenir aquesta capacitat i això requereix més investigació, per descomptat, però vol dir que ens mostra una perspectiva completament nova sobre el seu comportament, les seves interaccions i la seva ecologia, de manera que ens proporciona una comprensió més profunda de la seva visió del món. “

Herència dels llops

Sospiten que els gossos han heretat la capacitat del seu avantpassat, el llop gris, que pot utilitzar-lo per detectar cossos càlids durant una caça. Ronald Kroger, un científic sensorial de la Universitat de Lund, explica que aquesta una nova hipòtesi per a la investigació.

“És possible que altres carnívors tinguin un sentit infraroig similar i això afegeix un nou capítol a la història de les relacions entre preses i-depredadores. S’han de revisar les estratègies de caça dels depredadors i cal revisar la biologia dels animals de presa tenint en compte els depredadors que detecten calor.”

La descoberta de la capacitat de sentir la calor amb el nas, pot explicar que els gossos salvatges, – igual que els llops-, hagin estat històricament el més grans depredadors al bosc fins i tot per davant d’altres grans caçadors com els lleons.

https://www.lavanguardia.com/natural/20200304/473957052194/descubren-que-los-perros-tienen-un-sentido-desconocido-hasta-ahora-detectan-calor-con-la-nariz.html

Descubren que los perros tienen un sentido desconocido hasta ahora: detectan calor con la nariz

Un nuevo estudio revela que ‘el mejor amigo del hombre’ no sólo posee un sentido del olfato excepcional, sino que también es capaz de detectar el calor corporal de sus presas con la nariz

Descubren que los perros tienen un sentido desconocido hasta ahora: detectan calor con la nariz
Los perros tienen un sentido del olfato excepcional (Aladino Gonzalez / Getty Images/iStockphoto)

 

Antes de que existieran drones capaces de hallar vidas bajo los escombros de un edificio caído, se usaban perros para llevar a cabo este tipo de tareas, pues poseen en su nariz entre 125 y 220 millones de células olfativas, 50 veces más que los humanos.

Su sentido del olfato nos sirve a nosotros para encontrar droga, buscar setas e incluso para erradicar plagas, pero también es de gran utilidad para ellos. Así, por ejemplo, les basta con oler el pis dejado por otros perros para identificar su sexo, edad e incluso para saber si son fértiles o no.

Sin embargo, esto no es todo, pues según un estudio publicado a finales del pasado mes de febrero en la revista especializada Scientific Reports los perros también son capaces de detectar calor con la nariz.

News from Science

@NewsfromScience

Dogs’ noses just got a bit more amazing.

Not only are they up to 100 million times more sensitive than ours, they can sense weak thermal radiation—the body heat of mammalian prey, a new study reveals. https://fcld.ly/xys9bkf 

New sense discovered in dog noses: The ability to detect heat

Sensory ability may help canines track their prey

sciencemag.org

122 personas están hablando de esto

Según los autores del trabajo, investigadores de la Universidad Eötvös Loránd de Budapest (Hungría) y de la Universidad de Lund (Suecia), esto explica que los perros con problemas de vista, olfato o en el oído puedan cazar con éxito, que es algo que había intrigado hasta ahora a los expertos.

En el reino animal sólo algunas especies de escarabajos, serpientes y murciélagos son capaces de detectar la radiación térmica, si bien esto es esencial para su supervivencia. En el caso de los perros, por ejemplo, esta capacidad les permite detectar el calor corporal que desprenden sus presas.

Una resonancia magnética reveló que los perros son capaces de detectar el calor con la nariz

Una resonancia magnética reveló que los perros son capaces de detectar el calor con la nariz (Anna Bálint, et al. Scientific Reports)

Según relatan los autores del estudio, que los perros puedan detectar la radiación térmica se debe a que la punta de su nariz no es lisa ni está completamente ‘desnuda’, como ocurre en la mayoría de mamíferos, sino que es rugosa, húmeda, está más fría que la temperatura ambiente y llena de nervios, lo que permite a los canes tanto oler como detectar calor.

Para la elaboración del trabajo, los expertos usaron tres perros. Les dieron a elegir entre un objeto a 31°C y un objeto a temperatura ambiente ubicados a 1,6 metros de distancia el uno del otro.

Gran sensibilidad

La corteza somatosensorial izquierda del cerebro de los perros es más sensible a los estímulos térmicos cálidos que a los neutros

Mientras olían los objetos les hicieron una resonancia magnética y, gracias a ello, se dieron cuenta de que la parte izquierda de su corteza cerebral o somatosensorial, que es la parte del cerebro encargada de procesar la información sensorial proveniente de la nariz, fue más sensible al estímulo térmico cálido que al neutro, es decir, al objeto a 31°C que al objeto a temperatura ambiente.

Sydnees Pet Grooming and Acadmey@Sydneesgrooming

Did you know, a dog’s nose is 10,000-100,000 times greater than a human’s. The shorter the nose, the less sensitive it is. Floppy eared dogs fan aromas into their nose! Dogs can be very sensitive to perfumes and fragrances around the house, so be sensitive to your dog.

Ver imagen en Twitter
Ver los otros Tweets de Sydnees Pet Grooming and Acadmey

Los expertos sugieren que los perros podrían haber heredado esta capacidad de sus antecesores, los lobos, que la usarían para detectar cuerpos calientes durante las cacerías. No obstante, dudan de que los perros domésticos sean también capaces de detectar el calor a distancia, para lo que serán necesarias más investigaciones.

La excepcional capacidad olfativa de los perros, junto con la recién descubierta capacidad de detectar calor con la nariz, podrían explicar que los perros salvajes, y por extensión los lobos, hayan dominado históricamente los bosques, llegando a pasar incluso por delante de otros grandes depredadores como los leones.

Artículo científico de referencia

Dogs can sense weak thermal radiation Anna Bálint, et al. Scientific Reports.

Published: February, 2020.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *