Europa ha viscut el gener més càlid des que hi ha registres

 A Europa ha pujat 3,1 ºC i, en el cas de Noruega i Rússia, fins a 6 ºC respecte de la mitjana. Per altra banda,els models climàtics prediuen de sobte un escalfament global més gran. La previsió canvia dels 3,5 ºC fins als 5 ºC de pujada a finals de segle.  Veure també:

 https://www.ara.cat/internacional/previsio-escalfament-global_0_2393760675.html?utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=ara

Al mapa hi veiem les anomalies positives en color vermellós i el color blau les anomalies negatives. En aquest segon cas, el gener va ser més fred del que tocaria, per exemple, a Alaska i al nord-est del Canadà.

Europa, aquest augment encara ha estat més evident: el gener més càlid, 3,1 ºC més respecte de la mitjana de referència del període 1981-2010, segons ha publicat el Centre Europeu de Predicció (ECMWF). El gener més càlid que qualsevol altre gener, 0,2 ºC més respecte del gener del 2017, el rècord anterior. Amb valors excepcionalment alts al nord-est d’Europa, de Noruega a Rússia, amb valors superiros als 6 ºC per sobre de la mitjana.

Noruega a començaments de gener va registrar el dia més calorós des que hi ha dades: 19 ºC a Sunndalsora, més de 25 ºC per sobre de la mitjana. Normalment, en aquesta època la temperatura hauria de ser negativa. El gener a Noruega va ser el segon més càlid des de 1900. Suècia i Finlandia també amb temperatures molt altes per a l’època.

Encetem, doncs, el 2020 com van acabar el 2019, que va ser el segon any més càlid del planeta des del 1850, la qual cosa corrobora els efectes evidents de l’escalfament global i, per tant, que la crisi climàtica és una realitat.

https://www.ara.cat/societat/meteo/Europa-gener-temperatura-record-2020_0_2393160844.html

Moltes regions d’Escandinàvia i Rússia han registrat anomalies de temperatura de fins a 6 graus.

Aquest gener ha estat extraordinàriament suau a bona part d’Europa. La temperatura mitjana al continent ha estat la més alta des que es recullen dades, segons ha fet públic avui el Centre Europeu de Predicció (ECMWF). La mitjana al continent s’ha situat 3,1 graus per sobre de la referència del període 1981-2010. Una regió molt àmplia del nord i l’oest del continent que va des de Noruega fins a Rússia ha arribat a experimentar anomalies de temperatura fins i tot superiors als 6 graus.

A Noruega aquest ha sigut el segon gener més suau des de l’any 1900, i en alguns observatoris del centre i del sud de Finlàndia s’han batut rècords que dataven dels anys 60. Europa és la regió del món que ha experimentat més clarament temperatures per sobre de les normals durant el primer mes de l’any, però en el conjunt del planeta els valors també han estat de rècord. Globalment la temperatura mitjana del gener del 2016 és l’única comparable a la d’enguany.

L’anomalia de temperatura no només ha estat extraordinària si es compara amb altres geners, sinó que, agafant també les dades d’altres mesos, queda en el podi dels mesos amb temperatures més anormalment altes. Només el febrer i el març del 2016 van registrar superacions més altes que en l’últim mes.

Si s’agafa la mitjana dels últims 12 mesos, el valor que en surt s’acosta bastant al període de dotze mesos més càlid que s’ha registrat al món, que fins ara és el que va de l’octubre del 2015 al setembre del 2016. En aquell període l’anomalia de temperatura va ser de 0,66 ºC. Els últims dotze mesos no estan lluny d’aquest valor i se situen amb una anomalia de 0,62 ºC.