Alarma per un misteriós coronavirus detectat a la ciutat xinesa de Wuhan

Oficialment, la Xina reconeix 2 morts i 45 infectats, però un centre especialitzat britànic considera que la xifra de malalts ja supera les 1.700 persones. Un altre coronovarirus similar al que afecta la ciutat de Wuhan . Un nou coronavirus ha posat en alerta els experts en epidèmies. Es tracta d’un misteriós virus detectat fa un mes a la ciutat xinesa de Wuhan. Oficialment, la Xina reconeix 2 morts i 52 infectats, però un centre especialitzat britànic considera que la xifra de malalts ja supera les 1.700 persones.

Aquest nou coronavirus és de la mateixa família del que provoca la síndrome respiratòria aguda greu, la SARS. Aquesta malaltia, altament infecciosa, ha provocat més de 770 morts des que va aparèixer, ara fa 16 anys, a la Xina continental. El brot va deixar 813 morts a tot el món.

Els Estats Units han decretat controls sanitaris als aeroports de Los Angeles, San Francisco i Nova York pels vols procedents de Wuhan, sumant-se a mesures similars ja adoptades a Hong Kong o Singapur.

A tocar de l’Any Nou xinès

Fins ara hi ha cinc persones que s’han recuperat del virus i 98 que estan sota observació mèdica, segons la Xina. Tots els casos són a la ciutat de Wuhan, al centre del país.

Les autoritats, però, temen la propagació de la malaltia durant les festes de l’Any Nou xinès, el 25 de gener, en què hi ha grans migracions a tot el país. De moment, han instal·lat detectors de temperatura corporal a l’aeroport, les tres estacions ferroviàries i la terminal de ferris de Wuhan per detectar infeccions.

Fins ara tots els afectats viuen o havien viatjat a Wuhan, tot i que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha advertit de la possibilitat que la malaltia es propagui.
Ball de xifres

Experts internacionals discrepen de les dades oficials xineses sobre l’expansió del coronavirus. Apunten que hi pot haver molts més afectats.

El Centre d’Anàlisi de Malalties Infeccioses Globals de la universitat britànica Imperial College of London calcula que hi podria haver 1.723 persones amb la malaltia. En un estudi expliquen com han fet el càlcul. Segons els investigadors, han detectat dos casos més del virus a Tailàndia i un altre al Japó. Argumenten que perquè el virus s’hagi estès a dos països cal un nombre més alt de malalts a la ciutat de Wuhan. Tenint en compte el nombre de ciutadans (uns 19 milions en tota l’àrea metropolitana de la ciutat) i els vols internacionals de l’aeroport arriben al càlcul de més de 1.700 afectats.

Semblant a la SARS

Amb els estudis de les mostres del virus que s’han pogut prendre, l’OMS ha determinat que es tracta d’un coronavirus.

Aquests virus principalment infecten els tractes respiratoris superiors i els tractes gastrointestinals de mamífers i ocells. Només n’hi ha sis que afectin humans. Alguns causen els mateixos símptomes que un refredat, però d’altres poden provocar afeccions respiratories greus i fins i tot la mort.

Segons els estudis, aquest coronavirus és semblant al que causa la SARS, la síndrome respiratòria aguda greu.

Els principals símptomes del virus són febre, fatiga, tos seca i, en molts casos, dispnea (dificultat per respirar). Les anàlisis fetes fins ara mostren també problemes en el funcionament del cor, a més d’irregularitats en els pulmons.


https://www.lavanguardia.com/internacional/20200117/472929234843/china-segunda-muerte-virus-neumonia-virica-sars-wuhan-japon-tailandia.html

Las autoridades sanitarias de China han confirmado hoy la segunda muerte provocada por un nuevo tipo de coronavirus similar al del síndrome agudo respiratorio grave (SARS).

Ha sido en la misma ciudad donde se registró la primera víctima mortal.

El fallecido es un hombre de 69 años cuyo caso se conoció el último día de 2019 y quien empeoró el 4 de enero, según la Comisión Municipal de Salud de la ciudad de Wuhan.

El fallecimiento se produjo a las 00.45 hora local del jueves, en el Hospital JinYinTan de Wuhan.

La autoridad sanitaria precisó que el varón fallecido presentaba una inflamación grave del miocardio, insuficiencia renal y daños en diferentes órganos.Los análisis realizados muestran anomalías en el funcionamiento del corazón, además de irregularidades en los pulmones.

De acuerdo con la misma fuente, en China ha habido 41 casos confirmados. 12 pacientes han sido dados de alta, cinco continúan en estado grave y hay 119 personas a las que se les está realizando seguimiento médico.

Según publica Efe, los síntomas descritos para la neumonía de Wuhan son fiebre y fatiga, acompañados de tos seca y, en muchos casos, dificultad para respirar.

Los síntomas son fiebre, fatiga, tos seca y dificultad para respirar

Por ahora, se conocen al menos dos casos en los países vecinos: uno en Tailandia y otro en Japón. El pasado martes, la Organización Mundial de la Salud (OMS) informó de la puesta en marcha de medidas de prevención en los hospitales de todo el mundo ante un peligro inminente.

Se conocen al menos dos casos en los países vecinos: uno en Tailandia y otro en Japón.

Tal y como informa Efe, los laboratorios chinos ya secuenciaron el genoma del coronavirus y facilitaron esos datos a la comunidad sanitaria mundial para ayudar en el diagnóstico de posibles casos fuera de su país.

Este brote generó alarma al recordar a la situación vivida en 2003, cuando el SARS se extendió por el territorio chino y causó un total de 646 muertes (813 a nivel mundial), según datos de la OMS.

Esta organización mundial indicó que entre un 14 y un 15 de los casos de SARS acaban en fallecimiento, mientras que entre los afectados por el síndrome respiratorio de Oriente Medio (MERS), una enfermedad también producida por un coronavirus, la cifra se eleva hasta el 35 %.

https://www.ccma.cat/324/alarma-per-un-misterios-coronavirus-detectat-a-la-ciutat-xinesa-de-wuhan/noticia/2981536/