Quan Jakarta sigui engolida pel mar, aquesta ciutat serà la nova capital d’Indonèsia

Es construirà des de zero i tindrà un cost de 30.000 milions d’euros

Ja s’ha presentat el projecte guanyador del concurs per dissenyar una ciutat que substitueixi l’actual capital, Jakarta, amenaçada per la pujada del nivell del mar. Es construirà des de zero i tindrà un cost de 30.000 milions d’euros.

Les freqüents inundacions, la sobrepoblació i la contaminació derivada de la congestió vial han fet prendre la decisió de traslladar la capital de Jakarta, situada a l’illa de Java, fins a la província de Kalimantan, a l’illa de Borneo. Per fer-ho es va convocar un concurs d’idees i el projecte guanyador proposa una ciutat, encara sense nom, inspirada en la jungla:

D’aquesta manera Jakarta deixarà de ser la capital d’Indonèsia d’aquí 5 anys:

Jakarta s’enfonsa a un ritme de 25 centímetres l’any en alguns dels seus barris. La meitat del nucli urbà està sota el nivell del mar i els murs de contenció no han estat capaços de resoldre el problema. La nova capital s’aixecarà en una zona amb mínim risc, diuen els experts, de terratrèmols, tsunamis i erupcions volcàniques.

Tots els edificis ministerials es traslladaran a la nova ciutat, i s’espera que el 2024 ja puguin anar-hi el milió i mig de funcionaris públics que hi treballen.

No seria el primer país que construeix una capital completament nova. L’exemple emblemàtic seria el de Brasília, la ciutat dissenyada per Lucio Costa i  Oscar Niemeyer que des del 1960 és la capital del Brasil.

També n’hi ha hagut casos semblants a l’Àsia, però més per raons polítiques, estratègiques o personals que ambientals. Als anys 90, el líder de Malàisia, Mahathir Mohamad, va fer construir una capital administrativa a Putrajaya, a uns 33 quilòmetres de Kuala Lumpur. I l’any 2005 els generals que governaven Myanmar van traslladar sobtadament la capital a Naypyidaw, una ciutat situada a 320 quilòmetres de Yangon. Això també allunyava les protestes generalitzades que s’estaven començant a produir.

https://www.ccma.cat/324/quan-jakarta-sigui-engolida-pel-mar-aquesta-ciutat-sera-la-nova-capital-dindonesia/noticia/2974873/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *