Les plantes també senten estrès i criden de dolor

Les plantes també criden quan se senten estressades o amenaçades

Investigadors israelians enregistren per primer cop ultrasons emesos en certes situacions per plantes de tomàquet i de tabac
Xavier Duran  Actualitzat 
Les plantes també criden quan se senten estressades o amenaçades
La planta del tabac avisa quan els falta aigua (Pixabay)

Les plantes xisclen quan estan estressades o amenaçades. I aquests sons no els perceben els humans, però sí que arriben a altres plantes i a alguns animals.

Així ho afirma un estudi fet per un equip d’investigadors de la Universitat de Tel Aviv, a Israel, encapçalat per Itzhak Khait. L’estudi encara no ha estat acceptat i publicat en cap revista, però ja es pot trobar a internet en versió sense revisar.

Els autors van situar micròfons a deu centímetres de plantes de tomàquet i de tabac. Van enregistrar sons a una freqüència inaudible per als humans, però que poden percebre molts mamífers i insectes. Van comprovar que aquests animals poden detectar els ultrasons a distàncies de fins a cinc metres. Els investigadors també suggereixen que poden ser percebuts per altres plantes.

Sons diferents en situacions diferents

Els científics van fer servir un sistema d’intel·ligència artificial per separar els sons de les plantes dels que podien ser produïts pel vent o altres fonts a l’hivernacle on van fer les gravacions. També van deduir si els sons de les plantes es produïen arran d’una situació d’estrès hídric, per manca d’aigua, o perquè rebien talls. Van comprovar que els “xiscles” de la planta del tabac són més forts quan els manca aigua que quan se’ls fan talls.

El possible mecanisme d’emissió de sons seria la cavitació, procés en què es formen i exploten bombolles d’aire en el xilema, el conducte per on les plantes vasculars transporten la saba des de l’arrel.

Pels autors, això canvia la visió d’un món vegetal que no emet sons.

“Aquestes troballes poden alterar la manera de pensar el regne vegetal, que fins ara ha estat considerat gairebé silenciós.”

Els investigadors israelians citen un article publicat el 2012 per la biòloga Monica Gagliano, de la Universitat d’Austràlia Occidental, a la revista “Behavioral Ecology”. Aquesta autora suggeria que, tot i que encara no s’havia detectat, les plantes podrien emetre sons amb diverses finalitats.

“Seria particularment avantatjós per a les plantes, per aprendre sobre el seu entorn, fer servir sons, perquè els senyals acústics es propaguen ràpidament i amb un mínim cost energètic o d’adaptació. De fet, tant l’emissió com la detecció de so poden tenir un valor adaptatiu en plantes i afectar les respostes d’altres organismes, com plantes i animals.”

Khait i els seus col·legues proposen alguns d’aquests avantatges. Així, moltes arnes que col·loquen les seves larves en plantes de tomàquet o de tabac, podrien evitar les que emeten sons. També suggereixen que alguns depredadors es podrien guiar pels sons i anar a plantes que són atacades per herbívors i capturar-los.

Altres plantes també es beneficiarien dels avisos acústics i es podrien preparar per reaccionar davant de situacions de manca d’aigua o d’atacs de plagues a les seves veïnes.

Utilitat en agricultura

Finalment, creuen que els sons ofereixen una nova oportunitat per controlar les necessitats d’aigua dels conreus. Enregistrant aquests sons es podria modificar el reg i aportar més aigua a les plantes que emetin alarmes. Es tracta, afirmen, d’un tema molt important ara que l’escalfament global provocarà més episodis de sequera i més intensos i prolongats.

En tot cas, diversos científics esperen, abans de pronunciar-se, que els resultats passin l’avaluació d’alguna revista que decideixi publicar-los.

https://mundo.sputniknews.com/ecologia/201912161089656535-las-plantas-tambien-sienten-estres-y-gritan-de-dolor/

Un grupo de científicos ha descubierto que las plantas estresadas emiten sonidos ultrasónicos no detectables por el oído humano mediante los cuales transmiten información sobre su estado fisiológico.

“Se ha demostrado que las plantas producen señales visuales, químicas y táctiles a las que otros organismos a veces pueden responder. Sin embargo, la capacidad de las plantas para emitir sonidos no ha sido suficientemente explorada”, planteó el problema la profesora Lilach Hadany, de la Universidad de Tel Aviv (Israel).

Un equipo de biólogos de la Universidad de Tel Aviv colocó micrófonos cerca de plantas estresadas de tomate y tabaco, ya fuera en una caja insonorizada o en un espacio abierto de invernadero.

Los investigadores sometieron a un conjunto de cultivos a condiciones de sequía y a otro a daños físicos (un recorte de tallo). Un tercer grupo intacto sirvió como punto de comparación.

Los instrumentos grabaron los chillidos ultrasónicos de los cultivos a unos 10 centímetros de distancia. Los ruidos cayeron dentro de un rango de 20 a 100 kilohertzios, un volumen que podría “ser detectado por algunos organismos hasta a varios metros de distancia”, resaltaron los autores.

La investigación reveló que las diferentes especies de plantas emitían sonidos distintos a ritmos variables, dependiendo de su factor estresante.

​Las plantas de tomate estresadas por la sequía emitieron alrededor de 35 chillidos ultrasónicos por hora, en promedio, mientras que aquellas con tallos cortados hicieron alrededor de 25. Las plantas de tabaco estresadas por la sequía emiten alrededor de 11 gritos por hora, y las cosechas de corte emiten alrededor de 15 sonidos al mismo tiempo. En comparación, el número medio de sonidos emitidos por las plantas intactas cayó por debajo de uno por hora.

“El estudio demostró por primera vez que las plantas estresadas emiten sonidos que pueden ser registrados remotamente, tanto en cámaras acústicas como en invernaderos”, dijeron los científicos.

Hadany y sus colegas también desarrollaron modelos de aprendizaje automático capaces de distinguir entre los sonidos de las plantas y los ruidos generales, además de identificar la condición de las plantas —secas, cortadas o intactas— basándose únicamente en los sonidos emitidos.

“Nuestros resultados sugieren que los animales, los humanos, y posiblemente incluso otras plantas, podrían usar los sonidos emitidos por una planta para obtener información sobre su estado”, afirmaron.

Asimismo, los investigadores registraron sonidos similares en otras plantas cortadas o estresadas por la sequía, incluyendo un tipo de cactus y ortigas mansas.

Insectos como las polillas podrían escuchar los sonidos emitidos por las plantas estresadas para evaluar su estado antes de poner huevos en sus hojas.

“Una mayor investigación sobre la bioacústica de las plantas en general y sobre la emisión de sonido en las plantas en particular puede abrir nuevas vías para entenderlas a estas y sus interacciones con el medio ambiente, y también puede tener un impacto significativo en la agricultura”, concluyeron los autores.

La investigación se publicó en la base de datos de bioRxiv

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *